Jamie xx – Girl / Sleep Sound

Jamie xx kuuluu siihen tuottajakaartiin, jonka uudet biisit on hankala missata. Mietinkin hetken että kannattaako tästä edes kirjoittaa, sillä sekä Girl että Sleep Sound tulivat parin viime viikon aikana monta kertaa vastaan Facebook-feedissäni – ”kuka näitä ei ole muka vielä kuullut?” Hämmästyksekseni huomasin EP:n julkaisupäivän olleen vasta tänään, ja välillä on hyvä muistuttaa itseäkin hyvien biisien ajattomasta luonteesta yhä kiivastahtisemmassa musiikkimaailmassa.

The xx -yhtyeen taustapiruna toimiva Jamie Smith julkaisee biisejä ja remiksejä melko harvoin, mutta niistä muodostuu lähes poikkeuksetta ilmiöitä. Soundillisesti Smith kuuluu uuden polven brittituottajasukupolveen, jotka yhdistelevät rohkeasti 90-lukulaisia trip hop- ja garagerytmejä deepimpään dubstep-soundimaailmaan kuulostaen uniikilta, ajankohtaiselta, ja todella brittiläiseltä. Hengenheimolaisiin isoista nimistä kuulunevat ainakin Burial, Four Tet ja James Blake,  mutta näihin nimiin verrattuna Jamie xx yhdistelee biiseihinsä  enemmän pop- ja rnb -elementtejä Jacques Greenen tapaan.

Näin on myös EP:n a-puolena pidettävän Girlin laita.  Laiskalla kompilla ja soundeilla on tilaa hengittää, mutta bassolinja ja päähän koko loppupäiväksi jäävät vokaalit pitävät huolta siitä, että kädet nousevat kattoon diskon tanssilattialla. Myös kasariestetiikkaa on kuultavissa.

Vaikka Sleep Sound on nimensä mukaisesti vielä eteerisempi, toimi se erittäin hyvin Kaiku-klubilla viimeisinä biiseinä ennen Jon Hopkinsin liveä viime perjantaina. Kuoromainen vokaaliosuus ei varmaankaan saa koko tanssilattiaa laulamaan mukana, mutta istuu hyvin hittibiisiksi syvempiä sävyjä etsivien dj:den levylaukkuun.

Mitä muu maailma edellä, sitä Suomi perässä.  Housen ja Dubstepin rytmiikka EDM:n muodossa on tunkeutunut parin viime vuoden aikana radiosta diskoihin ja mainoksiin, joten väittäisin valtavirran olevan vastaanottavainen elektronisen tanssimusiikin syvemmälle ja sielukkaammalle puolellekin. Viime vuonna eeppisiin mittasuhteisiin noussut EDM-buumi alkaa taittumaan maailmalla, ja jos Suomi jatkaa trendien seuraamista hieman jälkijunassa, voi EP:n kaltaisten biisien odottaa soivan yllättävissäkin paikoissa tänä vuonna.  Girl ja Sleep Sound edustavat nimittäin juuri sen kaltaista fuusiota, jonka luulisi kelpaavan niin katu-uskottavuutta kaipaaville musadiggareille kuin hyviä pop-koukkuja fiilisteleville mainstreamin ystävillekin.

9,5/10 

Girl / Sleep Sound julkaistiin tänään vinyylinä ja digitaalisena. Jamie xx esiintyy Flow-festivaaleilla 8 – 10.8.2014.