Hyvää remixiä etsimässä

Yleensä mä lähden palstan kirjoitteluun jos en nyt ihan suoranaisesta positiivisuudesta, niin ainakin negailun välttelystä. Yleensä kun remixin postaan, se antaa jotain, useimmiten alkuperäisen selättäen.

Viimeisimpänä tutkalla pilkahtanut on mm. Lykke Lin I Follow Riversin remiksaajana ansioitunut The Magician. Kuten saattaa arvata, en ole kovinkaan innoissani tämän karhunpalveluksesta Chromeon ja Toro y Moin tanssittavalle Come Alivelle. Moni muistaa musiikki-Copperfieldin tanssittavan remixin, mutta nyt on menty metsään. Minulle hyvän remixin elinehto on joko tehdä alkuperäisen lähtökohdista miltei uusi kappale tutuin elementein ja/tai toimia ikään kuin vaihtoehtoisena tuottajana, joka hioo alkuperäisteoksen oman näkemyksensä kaltaiseksi minimaalisin muutoksin.

Alkuperäinen Come Alive on omia suosikkeja alkuvuodelta. Se yhdistää mainiosti tanssin, grooven ja modernin sielukkuuden; Chromeo ja Toro y Moin Chaz Bundick ovat yhdessä luoneet todella kovan kappaleen. The Magicianin soundipalikoista on löytynyt tuttu valikoima clappejä, haikkaa ja klubibiittejä, minkä ei pitäisi olla ongelma, mutta alkuteoksen sielun kadottaminen on ’Taikurin’ suurin sudenkuoppa.

Tämän versiointiköyhyyden vuoksi aloin epäillä myös Lykke Li -remixin toimivuutta, eikä juuri nyt muistu mieleen, miksi olen kyseistä versiota joskus luullut hyväksi. Harmillista, sillä Come Aliven luulisi kääntyvän aika kivasti klubimaisemmaksi. Alta kannattaa tsekata pilaamaton versio.

Jos jakaa joillekin pyyhkeitä, täytyy varmaankin mainita pari sellaista remixiä, jotka minusta ovat osoituksia mainitsemistani lainalaisuuksista: ensiksi juuri käytännössä täysin uusi kappale omin ansioinsa. Kummatkin remixit ovat toki tuttuja palstan seuraajille, mutta poimitaan ne silti tähän. Jamie xx:n ”Re-workin” -nimellä kulkeva remix Radioheadin Bloomista on L-O-I-S-T-A-V-A. Palaset, niin alkuperäiset kuin Jamien tuomat, ovat kohdallaan ja lopputulos uhkuu näkemystä ja itseluottamusta.

Omissa papereissani toinen selvä onnistuja on Midlaken Roscoesta Beyond the Wizard’s Sleeven tekemä versio, joka kulkee nimellä ”Re-Animation”. Kyseinen remix on suosikkini, jolla on onnistuttu tekemään mahtavasta kappaleesta vieläkin parempi. Aivan kappaleen alku esittelee hienon soundimaton, joka kulkee läpi remixin. Noin ylipäätään tämä versio onnistuu tuomaan kiinnostavat sanoitukset vieläkin paremmin esiin. Mahtavaa, yksinkertaisesti.

2 kommenttia kirjoitukseen Hyvää remixiä etsimässä

  1. Joonas kommentoi:

    Itselle RAC on sellainen remiksaaja jonka sormissa mikä tahansa muuttuu kullaksi. Erityisesti mieleen tulee MS MR Think of You ja Foster The People Houdini -remiksit. Kummassakin on rakennettu täysin oma juttunsa alkuperäisestä, jälkimmäisessä jopa jätetty koko kertsi oman onnensa nojaan ja rakennettu se koukku ihan toisesta kohtaa biisiä.

    Myös Familjenin remiksi Lykke Li:n Breaking It Upista on itselleni kestosuosikki.

    1. Juhani Juhani kommentoi:

      RAC:llä on joitakin ihan tanssittavia remixejä, esim. Gentlemen Hallin ”Into the Sunista”, mutta jossain määrin nekin aika yhden tempun tyyppejä. Joskin toimiva temppu. Familjen on kyllä mainio myös!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.