Festarikatsaus 2015: minkä tapahtuman ohjelmistosta rahoille vastinetta?

Kotimaiset musiikkifestivaalit ovat alkaneet julkistaa ohjelmistojaan kilpaa viimeisen parin viikon aikana. Mutta mihin kotimaanmatkaajan tulisi suunnata nykyisten ohjelmistojen perusteella? Slow Show’n Bullshit™ -algoritmi kertoo miten paljon saat rahoillesi vastinetta. (Toim. huom. näkökulma puhtaasti henkilökohtaisen Varsinais-Suomalainen).

Julkistamistavoissa löytyy kirjoa perinteisten lehdistötiedotteiden rinnalle: Flow häärii mm. Instagramissa, kun taas Ruisrock valjasti fanit ja YouTuben avukseen. Kummassakin on toki puolensa. Sinänsä onnistuneita ja sympaattisia julkistamisvideoita en saanut pyörimään aina (mikä voi toisaalta johtua laitteestakin), minkä vuoksi nihkeilin ja tarkistin nimet muualta. Toisaalta Instasta tsekkaaminen on vaivatonta, mutta monen julkistuksen putki kääntyi nopeasti rasittavaksi hipsterihuumoritulvaksi.

Vaikka tähän mennessä viestimissä eniten pöhinää ovat aiheuttaneet Flow Festival (odotetusti) ja Provinssirock (hieman odottamattomasti). Aloitetaan lähiympäristön artistikiinnityksistä.

H2Ö

Maineikkaan uittamolaisfestarin ’korvannut’ H2Ö on aloittanut vahvimmin: Limonadi Elohopea palaa esiintymislavoille Trukilla Yli Vaikeuksien 20-vuotisjulkaisun kunniaksi (seuranaan Svart Recordsin julkaisema vinyylipainos samaisesta levystä). Todella iso juttu. Öössä mukana myös 22-Pistepirkko, Cats on Fire, Ruger Hauer, PintandwefallBlack TwigMikko Joensuu, Maritta Kuula ja sellasta.

Ruissalossa, rappioglamoröösissä ympäristössä ’tehdas’alueella omalaatuista tunnelmaa ja parhaat bileet.

EDIT: Kahden päivän lippu vuosimallia 2014: 60€.

Rahoille vastinetta (%): 85

H2Ö:n OHJELMISTO TÄÄLLÄ

limonadielohopea
Limpparit viileinä ja ysikytlukulaisina

Turku Modern SEX

Turku Modern palaa välivuoden jälkeen. Kiinnityksiä ei ole vielä julkistettu, mutta Early Bird -liput ovat myynnissä jo. Tällä kertaa keikkaillaan Kårenilla. Toivottavasti Siltajatkot ovat myös vuonna 2015 mukana.

Ruisrock

Ennätysvuoden jälkeen Ruisrock on käynnistänyt ohjelmistopaljastukset vaisusti. Viime kesän Ruis-julkistukset oli aloitettu jo 2013 loppuvuonna, jolloin Cheek, Vesku ja Phoenix oli jo kiinnitetty. Ennen tätä päivää (ma 16.2.) poimintojen ’suurimpina’ niminä esiteltiin mm. Ellie GouldingMastodonJVG, Kaija Koo ja Jenni Vartiainen. Ruisrockin johdonmukaisen ja (taloudellisesti kannattavan) linjan kulmakivinä ovat aiempina vuosina seisoneet kotimaiset, takuuvarmat nimet sekä jotkin ulkomaiset poiminnat. Tältä näkökannalta järkeviä buukkauksia ovat äskeisen line-upin lisinä Apulanta, Elastinen jne.

Ongelmana on, että miltei samat kotimaiset nimet löytyvät niin Ilosaarirockin kuin Provinssinkin listoilta. Ilman tämän maanantain lisäyksiä (DisclosureOf Monsters and MenMew) Ruisrockin ainoa etu noihin kahteen festariin on, että junalipuista Seinäjoelle ja Joensuuhun saa pulittaa.

EDIT: 3pv lippu hintaan 128€ 1.3. asti.

Rahoille vastinetta, ml. plussat lyhyestä matkasta ja miljööstä (%): 50

RUISROCK-OHJELMISTO TÄÄLLÄ

Lapkokin tähdittää Ruisrockia tänä vuonna
Lapkokin tähdittää Ruisrockia tänä vuonna

Ilosaarirock

Joensuussa ohjelmisto kotimaisten artistien suhteen on häkellyttävän samanlainen Ruisrockin kanssa, ryyditettynä Sunn O))):lla, Sólstafirilla, Charlie XCX:lla, Bastillella ja Damien Marleylla. Jotain todella ihmeellistä tarvittaisiin, jotta tekisin kesällä ensimmäisen Joensuun-matkani. Kuten Antony Hegarty kaupunginorkesteri seuranaan.

EDIT: 2pv lippu 98€

Rahoille vastinetta, ml. junalippu Turusta (%): 35

ILOSAARI-OHJELMISTO KOKONAISUUDESSAAN

Provinssirock

Paljolti samoja kotimaisia Ruisrockin ja Ilosaaren kanssa, mutta MuseDie Antwoord,  Sam SmithCalvin Harris ja Faith No More ovat jo toista maata. Henkilökohtaiselta kannalta yksikään ei suuremmin innosta, mutta vakuuttavia buukkauksia yhtä kaikki. The Cardigans ja Kent sen sijaan kiinnostelisivat kovastikin, sekä Disco Ensemble -soolo Hisser, ja Jose Gonzalezin brittiversio Fink. Onko Musen ja Smithin lisäksi tulossa vielä kookkaampia nimiä, vai lyötiinkö pajatso tyhjäksi kerralla julkistusten suhteen?

EDIT: 4pv 168,5€, 3pv 148€.

Rahoille vastinetta (%): 70

PROVINSSI-OHJELMISTOA TÄÄLLÄ

Fink ja upea parta
Fink ja upea parta

Flow Festival

Flow on tietenkin kerännyt jo aimo annoksen laatua, enemmän kuin muut isot festarit yhteensä, joskaan ei sieltä täysin omasta fokuksesta. Jos olisin räppipää, Tyler the CreatorRun the Jewels, Flying LotusMajor Lazer ja Diplo pelkästään saisi sijoittamaan ennakkopiljettiin. Beck taasen osui loistavaan saumaan, ihan vain Grammyjen ja Kanyen sekoilun takia. Omaan pirtaani sopivat erityisesti FoxygenAlt-JTodd Terje ja Lännen-Jukka. Uudestaan voisin tsekata viime vuonna Ruisrockissa sekoilleen, mielettömän Future Islandsin ja The War on Drugsin.

Vaikka miten yritän käännellä ja väännellä Flow’ta, ainoat edes puolittain negatiiviset puolet ovat hiphop-osaston ylibuukkaus omalta näkökantilta sekä lippujen kova hinta. Matkanteon kannalta on hyvä kysyä, onko esim. Ruisrock tarjonnut yhtään kunnon syytä Flow’n kävijälle Turun-visiittiin? Toisin päin asia toimii varmasti.

3pv 169€

Rahoille vastinetta, kalleudesta huolimatta (%): 75-80

FLOW’N OHJELMISTO

Ruisrock14-0295
Future Islandsin Samuel Herring osoitti minua viime vuoden Ruisrockissa

Pori Jazz

Jos lippujen kalleudesta puhutaan, Pori on kova kilpailija siinäkin. Mutta ohjelmistostaan se on julkaissut jo mm. Robert Plantin, Kylie Minoguen, Jessie J:n ja Paloma Faithin. Rahoille vastinetta -prosentti onkin hankala arvioida, jopa Bullshit™ -algoritmilla, sillä PoriJazz myy yksittäisille keikoille lippuja, ja on muutenkin rakenteeltaan hieman erilainen.

3pv 179€

JAZZIEN OHJELMISTOA


Samalla, kun odotamme ohjelmistojen täydennystä – esim. Ruisrock kertoo täyttäneensä lasin nyt puolilleen, meistä se on puolityhjä – jäämme odottamaan hieman pienempien tapahtumien pelinavauksia. Suomen kolmanneksi suurimmalla saarella, Oulun edustalla, Hailuodossa järjestetään Bättre Folk -festivaali (fredag + lördag -yhdistelmä viime vuonna 40€), joka olisi varmasti matkan arvoinen. Viime vuonna esiintyjinä nähtiin mm. Gracias, Hopeajärvi, Iisa yms. Muutenkin haluan tänä vuonna jonnekin missä en ole aiemmin ollut. Toinen vaihtoehto olisi esimerkiksi Kaustinen Folk Music Festival (viikkolippu 140€, 3pv viikonloppulippu 55€).

Kun katsoo ensi kesän festivaalitarjontaa, kysymys ei enää ole onko Flow muita edellä, vaan kuinka paljon. Muilta pitää odottaa todellista Hail Mary -temppua, esim. Prince feat. 2pac -hologrammi feat. Ultra Bra -paluu, jotta etumatka kurottaisiin umpeen. Toimitus jää odottamaan jatkoa.