f-f-f-f, neljästi soi, folk

Nyt on folk-musiikkia moneen junaan: on maantieteellisesti ajankohtaista, upea paluu, uusi tuttavuus sekä uusi kappale vanhalta tutulta. Kyllä meidän kelpaa.

Aloitetaan mielenkiintoisimmasta, jo lähtökohtiensa puolesta. Amerikkalainen Linda Perhacs julkaisi ensilevynsä 1970, mutta jäi jossain määrin unohduksiin. Kunnes kävi niin kuin unohdetuille yleensä käy: kansa löysi levyn uudestaan. Sillä välin vierähti kuitenkin muutama vuosikymmen. Pari viikkoa sitten julkaistiin Perhacsin uran toinen albumi, vaivaiset 44 myöhemmin, nimeltä The Soul of All Natural Things. Suosittelen varauksettomasti tutustumaan tähän upeaan paluuseen ja upeaan levyyn. Suurilta osin Sufjan Stevensin myötä tunnetuksi tullut Asthmatic Kitty julkaisee.

Sitten kokonaan uuteen tuttavuuteen: Tissø Lake. Ian Humberstonen folk-projekti kuulostaa käsittämättömän hienolta. Baritonin ja kauniiden jousisovitusten myötä kappaleet sulavat kielen päälle kuin tumma suklaa. Carnivalissa on jotain viktoriaanista, peribrittiläistä viehätystä ja jotain Noah and the Whalesta tuttua kaipuuta.

Marika Hackmanin tunnemme toki, tämähän nousee tasaisesti esille julkaisussa kuin julkaisussa. Viimeksi joulua ennen EP:n parissa häärinyt Hackman esimaistatuttaa jälleen uutta. Deaf Heat -niminen eepee saapuu huhtikuun puolivälissä (14.4.), ja aiemminhan siltä on jo kuultu hieman epätyypillisempi Deep Green. Omasta mielestäni Hackmanin savuisen viipyvä ääni sopii paremmin Call of the Dogsin kaltaisille kappaleille.

Säästyipä loppuun sitä mielenkiintoa yllin kyllin. Kanadalainen Zachary Lucky on nimittäin maineikkaan Smilin Johnny Luckyn pojanpoika. Eikä tässä vielä kaikki, sillä Lucky saapuu Suomeen pienelle keikkarundille, jolla tämä vetää omien keikkojensa lisäksi Weeping Willowsin lämppäyksen Tavastialla. Lienee syytä mainita, että jälleen kerran loistavan vinkkauksen takana on paikallisesti aktiivinen levykauppa 8raita ja tämän osaava omistaja Fredde, joka Luckyn myös Suomen-vierailulle on saanut.

Luckyn country-folkia on pari levyä mm. Spotifyssä ja lisää bandcampissä. Viime vuonna ilmestynyt The Ballad of Losing You on ainakin ihan suvereenia lääkettä huhtikuun keikkojen ja kevään odotteluun. Alla Ramblin’ Man’s Lament sekä Zacharyn keikka-stopit.

April 16th – Helsinki, Finland (Tavastia)
April 17th – Turku, Finland (Bar Kuka)
April 18th – Loimaa, Finland (Bar Edgar)
April 19th – Turku, Finland (8raita)
April 19th – Parainen, Finland (PIUG)
April 20th – Vaasa, Finland (O’Malleys)