Etsitään treenisoittista tositarkoituksella

treenisoittis
Voitko uskoa, etten hyödyntänyt Jyrin apua tässä?

Kuuntelenko in-ear-kuulokkeilla musiikkia kuntoillessa, koska se sulkee muun taustasurinan pois, vai koska saan tasaisesta biitistä maitohapoille vasta-ainetta ja adrenaliinille löpöä? En osaa sanoa. Aina parempi, jos kuuloke lannistaa salijarkon monologivimman tai vaimentaa ohi kiitävän liikenteen.

Havahdun kuntoillessa usein siihen, että musiikki soi – kertonee kenties miten unohtumatonta musaa soittolistallani on. Soittolistoja on yhtä paljon kuin treenaajiakin, mutta harvakseltaan esim. tuttujen listoilla pyörii tämän saitin tyypillisen kohderyhmän musiikkia.

Otetaanpa esimerkiksi oma treenilistani, joka taustoittaa niin kuntosalia kuin lenkkiäkin. Jos uskoo kuntoilumusansa saattavan riipiä ne viimeiset millimetrit juoksupolulla tai voimaharjoittelussa, olisi kumpaankin treenimuotoon omanlaisensa biisit tarpeen, sillä juostessa napakampi poljento on hyvä, kun taas voimaillessa tasainen, voimaannuttava paatos paikallaan.

Siksi tuo oma soittikseni onkin niin levällään: kappaleita yhdistää suurilta osin ainoastaan se, etten kuuntele niitä melkein lainkaan kuntoilun ulkopuolella. Jo senkin vuoksi, että samat kappaleet ovat nukkavieruja muutaman treenikerran jälkeen. Eivätkä ne ihan sitä ominta musiikkimakua heijastele.

Olen mä ehtinyt aikoinani tehdä mixtapen lämmittelystä loppuverryttelyyn biisit valiten, mutta noin karkeasti nykyisen soittiksen biisit, omasta mielestäni tyypilliset treenibiisit, pystyy jakamaan neljään kategoriaan.

1) Räppi /hiphoppi / rnb

Mun soittiksella leijonanosa koostuu räpistä, vaikken riimimiehiä olekaan. KMD, DMX, JVG, Nas, Jay-Z, N.W.A., muita kirjainyhdistelmiä ja Kanyee. DMX haukkuu ja treeni kulkee. Kyllä mä Eminemin Lose Yourselfiäkin itsekseni pudottelen riimi kerrallaan lenkillä, varsinkin jos shuffle ja flow osuu oikein hyvin kohdalleen.

https://www.youtube.com/watch?v=pHmTUpX-AjQ

2) EDM / elektroninen musiikki ylipäätään

Kirjava joukko, joka sisältää Holy Ghost!:ia, Aviciita, Chromeota, Crystal Castlesia yms. Tämä osasto on eniten täytettä, kun kyllästyy muuhun, mutta kumma kyllä Aviciin epäpyhälle soundillekin olen löytänyt käyttötarkoituksen.

3) Rokki / metalli

Rehellinen metalli ei oikein mulle putoa, salillakaan, ja siksi oonkin sen suhteen tyytynyt salihiskien suosikkeihin, kuten Disturbediin, sekä Metallicaan ja Deftonesiin – tuota raskaampaa ei löydy kirveelläkään soittimista. Toki niputetaan tämän kategorian alle kaikenkarvaiset kaverit Foo Fightersista ja Audioslavesta, aina Wolfmotheriin, 3 Doors Downiin ja Thirty Seconds to Marsiin. Tosin ihan Visan kaltainen Grohlin huudattaja en ole, listalle mahtuu yksi FF-biisi, en millään jaksa enempää.

[ 4) Nostalgia ]

Tämä kategoria jää hieman tyngäksi, mutta ajatuksena suoraviivainen, kun tungen tänne nuoruudessa soineet trance-biisit, baarivakkarit, tai muut sellaiset. Mukana mm. Holden & Thompson, Yahel, Riva, Rui Da Silva jne.

Yhteenvetona jaottelu kertoo miten jumissa olen. En löydä millään sopivia treenibiisejä tai -soittolistoja. Aivot alkavat sumentua jo liiankin tuttujen kappaleiden parissa, vaikka, tiedän, juurihan alussa, pohdin onko sen ensisijainen tarkoitus vain sulkea muu hälinä pois. Jaa oma treenisoittiksesi kanssani (tai ehdotuksesi treenibiisiksi), niin saan vaihtelua. Ole kiltti. Jaetaan tuo omakin tähän alle.