Arvio: Yousician Guitar -sovellus

Olen soitellut kitaraa useiden eri asuntojeni olohuoneissa jo muutamia vuosia, harrastusmielessä. Viimeisen parin-kolmen vuoden aikana soittotiheys on kutistunut niin harvaksi, etten monestikaan edes enää hoksaa huoneen nurkassa nököttävää kitaraa. Näistä lähtökohdista ryhdyin testaamaan kotimaista soitto-opetusohjelmaa Yousiciania: paras terä oli ruostunut ote- ja näppäilysormista, mutta itseopittu peruspohja on ainakin tuntunut vahvalta joskus.

Yousician-testistä oli kahdenlaista hyötyä: aivan parhaimman tuntuman puuttuessa saatoin katsoa josko saisin omaan harrastukseen uuden kipinän, toisaalta pystyisin katsomaan ohjelmaa sitä lähestyvän käyttäjän/asiakkaan silmin. Yousician on saatavilla sovelluksena niin Google Playstä kuin App Storestakin. Oma testikokemukseni perustuu yksinomaan iPad-sovellukseen. (HUOM! Kirjoittaja ei ole saanut Yousicianilta mitään tekstin kirjoittamisen vastineeksi.)

yousician

File 3.8.2015 19.43.16

Mikä ihmeen Yousician?

Kitaransoittoon tähtäävässä Yousicianissa on yritetty siirtää ja popularisoida takavuosien pleikkaripeli Guitar Hero oikealle kitaralle. Apuna käytetään vaikkapa iPadin omaa mikrofonia: sinä soitat ja Yousicianin softa poimii mikrofonin avulla oikeat ja väärät soinnut – ja antaa palautteen. Parhaimmillaan sovellus tapailee pelin ja harjoittelun välimaastoa erinomaisesti: kappaleen soittaminen pisteytetään tähdillä ja pistemäärällä riippuen tietenkin siitä, saatko oikean soinnun aikaiseksi, mutta myös miten hyvä ajoituksesi on osuessasi kieliin jne. Yousician ei aina päästä helpolla eteenpäin, mutta silloinkin kun pääsee kehnohkosta suorituksesta huolimatta etenemään, on vaikea jatkaa, jos ei miellä osanneensa edeltävää kappaletta. Huomasin tavan takaa jääväni taistelemaan kolmen tähden suorituksen puolesta jo selvitettyyn kappaleeseen.

Itse sovelluksessa edetään kahta linjaa: rytmi– ja lead-linja. Rytmipuolella rämpytellään ja leadissa tilutellaan. Kumpaakin voi harjoitella samanaikaisesti, eli mitään lopullista valintaa näiden väliltä Yousician ei pakota tekemään. Harjoitusten rakenne toimii: ennen kuin uuteen asiaan mennään jonkin musiikkikappaleen voimin, Yousician tarjotaa muutaman minuutin opetusvideon, sitten perusharjoituksia kyseistä aiheesta, ja sen jälkeen vasta kappaleisiin, joita tulee usea samasta aiheesta.File 3.8.2015 19.42.37

Eritasoiset kitaristitkin huomioidaan jossain määrin. Vasta-alkaja saa totutella instrumenttiin perusasioiden äärellä, muttei pääse liian vaikeisiin ennen kuin perusteet sujuvat. Toisaalta edistyneempi voi kokeilla Skill testiä, jonka tuloksesta riippuen pääsee skippaamaan alempien taitotasojen touhut.

Erinomaista Yousicianiassa on myös Practice Mode, jossa voi tapailla kappaleita ennen kuin etenee suorittamaan kappaletta. Siellä pystyy hidastamaan tempoa, käymään rauhassa biisissä tarvittavat asiat läpit, käyttämään metronomia sekä tietenkin harjoittelemaan jne.

File 3.8.2015 19.43.07

Yousician PREMIUM

Niin kuin sovelluksissa ylipäänsäkin, myös Yousicianin kohdalla maksaminen on avainasemassa niin palvelun tarjoajien kuin sen käyttäjienkin kannalta. Tietenkään tämänkaltainen ohjelma ei ole ilmainen. Premium-versio maksaa joko 19,99€ / kk tai, jos sitoutuu heti vuodeksi, 9,99€ / kk. Yousicianin mainosten ja järkeilyn mukaan yksityistunneista saattaa pulittaa jopa 1600$ vuodessa (yrityksen itsensä mainitsema keskiarvo Yhdysvalloissa, jossa sovelluksen tärkein markkina-alue lienee), jolloin sovelluksen hinta tuntuu valmiissa vertailussa vähintäänkin kohtuulliselta. Premium vapauttaa kaikki ominaisuudet käyttöön milloin vain.

Oma testikokemukseni on täysin FREE-version varassa. Se onkin melkoinen mutta, sillä Yousician Free tarjoaa 30 sekunnin mittaisten mainosten keskeyttämää harjoitteluaikaa n. 20 – 30 minuuttia 12 tunnin välein. Sovellusta voi toki käyttää tuon karenssin aikanakin, mutta käytännössä kaikki sen tarjoama palvelu on lukossa, joista palaute ei ole se vähäpätöisin. Sovelluksen saa auki, vaikka ilmaisharjoitteluaika on päivän osalta loppu, mutta siihen se oikeastaan jääkin.

Tässä olisi ehdottomasti parannettavan varaa. Puolituntinen päivää kohden saattaa palvelun tarjoajasta tuntua kohtuulliselta: pääsee kurkistamaan, mistä sitten mahdollisesti maksaisi. Käyttäjän ja testaajan näkökulmasta on pakko olla eri mieltä. Puolessa tunnissa ei pääse kunnolla Yousicianian makuun, eikä aloittelija pysty ilmaisversiossa etenemään tarpeeksi, nähdäkseen mistä sovelluksessa on oikeasti kyse. Minusta olisi järkevämpää tarjota Free-version käyttäjille vaikka 12 – 24 tuntia ilmaista treeniaikaa käytettäväksi miten tahansa. Harjoitteluaika kuluisi aina, kun sovellus on auki. Näin aloittelija pääsisi etenemään hieman, näkisi sovelluksesta suuremman kirjon, muttei kuitenkaan pystyisi pelkästään sen varassa välttämättä harjoittelemaan. Ilmaisajan päätyttyä sovellus ’lukkiutuisi’ premiumin ostoon saakka.

File 3.8.2015 19.41.46

File 3.8.2015 19.42.56

Affordable for anyone?

Yousicianin mainoshokemat liittyvät siihen miten kellä tahansa on varaa sen kuukausimaksuihin, miten se korvaa formaalin kitaranopetuksen ja miten vallankumouksellinen se on. Kymppi-pari kuukaudessa ei varmastikaan ole paljon näinkin monipuolisesta ohjelmasta, joten siinä mielessä affordable for anyone toteutunee. Itse en kuitenkaan summaa pulittanut, vaikka olen jo muutaman viikon sen parissa viihtynytkin.

Kitaranopetusta se ei korvaa: muuten erinomainen algoritmi ei aina ’kuule’ oikein, tai välitä miten jokin kieli soi tai jää soimatta. Vaikka Jonathan from Spotifyta kanavoiva ääni miten kehuu ”wow, that was a great session”, tai kappaleen jälkeen tulee palaute ”see timing”, toinen ihminen pystyy luonnollisesti ohjaamaan ja näyttämään esimerkkiä aivan eri tavalla.

Toimiessaan moitteetta mobiililaitteilla, Yousicianin voinee kutsua kumouksellisesti. Se edellyttää esim. puhelimen tai tabletin mikrofonin yhteensovittamista sovelluksen kanssa. Omassa käytössä kappaleiden taustamusiikki häiritsee sovellusta usein: se joko pyytää laittamaan iPadin äänet hiljempaa, tai käyttämään kuulokkeita, joista kumpikin on hankalaa, jos haluaa kuulla taustamusiikin (mikä on ajoituksen kannalta itselleni tärkeää) tai jos haluaa kuulla oman soittonsa. Myöskään ohjelma ei aina noteerannut soittamiani kieliä. On toki mahdollista, että kyseessä on iPadini tyyppivika.

Kuitenkin, kritiikistä huolimatta, Yousician todella voi mullistaa kitaransoiton kotiopettelun. Se on erinomainen sellaiselle, joka ei välttämättä halua itse selvittää kappaleiden tabulatuureja, tahtilajia jne, sekä katsella youtubesta opetusvideoita. Se tarjoaa valmiiksi jäsennellyn opetusohjelman ja -aikataulun sekä harjoitteluun sopivaa materiaalia. Lisäksi se sitouttaa käyttäjänsä soittamaan niin pelin kuin palautteen voimin. Taskukokoinen kitaransoiton kumppani, eräänlainen matkaopettaja – siihen rooliin Yousician solahtaa vaivattomasti.

+ Helppokäyttöinen ja toimiva sovellus

+ Matala aloituskynnys

+ Yhdistelmä harjoittelua ja peliä

+ Soittoharjoittelun rakenne ja mukautuva vaativuustaso

+ Koukuttava sisältö

– Free-version niukka harjoitteluaika

– Häiriöt taustamusiikin ja soiton ’kuulemisen’ kanssa

– Yhden kuukauden hinta kallis