17.8.1995

Perjantaina 14.8. tuli kuluneeksi 20 vuotta Blurin ja Oasiksen höpsöstä – mutta merkittävästä ja ikonisesta – singlelistataistelusta. Country House vastaan Roll With It.

battle

Mutta mistä tuossa oikeastaan oli edes kyse? No, Blurin oli määrä julkaista Country House The Great Escape -levynsä singlenä vuoden 1995 elokuun lopussa, joko 21. tai 28. päivä. Blur-tallissa oli käsitys, että Oasis alkaisi julkaista singlejään lokakuussa ilmestyvältä kakkoslevyltään pari viikkoa myöhemmin, syyskuussa.

No Oasispa tulikin ja kiilasi Blurin julkaisujen eteen, ilmoittamalla Roll With It -sinkkunsa julkaisupäivämääräksi 14.8. Noelin biisinkirjoitustahti oli ollut hurja. Tästä siirrosta kilpailuhenkisenä tunnettu Damon Albarn tietysti kiivastui ja alkoi järkkäillä myös Country Houselle uutta päivämäärää. Eikä mitä tahansa, vaan samaa. Lopulta molemmat singlet ilmeistyivät 14.8.1995.

Kamppailua seurattiin koko viikko ahkerasti lehdistössä ja gallupeissa, uutisissakin. Sunnuntaihin mennessä Country House oli myynyt 270 000 kappaletta, Roll With It 220 000 (levymyynnissä Oasis peittosi Blurin sitten kyllä). Kaikenkaikkiaan singlejä oli myyty tuon viikon aikana enemmän kuin kymmeneen vuoteen.

Tarina tosin kertoo ongelmista Roll With It -singlen viivakoodeissa – vaikka satakunta Creation-tyyppiä hälytettiinkin liimailemaan sinkkuihin uusia viivakooditarroja, eivät kaikki myydyt välttämättä siltikään rekisteröityneet. Hui.

Tasan 20 vuotta sitten 17.8.1995 Oasis tunnelmoi tappiotaan Top Of The Pops -listaohjelmassa lyömällä playbackina vedetyn homman ihan läskiksi. Noel Liamina ja Liam Noelina. Mites tuo ”kitarasoolo”?