Tänään: Virran viemää Lavaklubilla

Jos minä saisin päättää, Virta lähtisi Rosvojen showcase-edustajaksi MARSiin.

Äh, ketä minä huijaan: minähän sain päättää. Mutta niin saivat muutkin Rosvot ja nyt Seinäjoelle lähtee omassa genressään varsin pätevä The Reed Fags.

Onneksi minä en ole  kuitenkaan ainoa, joka uskoo Virtaan. Trio on Kadi Quartetin kanssa Jazzliiton Young Nordic Jazz Comets -kiertueella. Ja vaikka Kadi Quartet vei voiton YNJC:n Suomen osakilpailussa, kyllä se todellinen komeetta on tuossa oikealla puolella.

Kuva: Jazzliitto.fi
Kuva: Jazzliitto.fi

 

En muista, miten törmäsin kolmen nuoren herrasmiehen muodostamaan Virtaan ensimmäisen kerran. Ehkä NEØVin, silloisen Neufvoinin kautta. Jotain skenaarion todennäköisyydestä todistaa ainakin se, että Virran trumpetisti Antti Hevosmaa kuuluu nykyään myös NEØVin kokoonpanoon.

Ensimmäisen Virta-aiheisen postaukseni aikaan yhtyeen musiikissa oli vielä hieman turvallisen opistojazzin vikaa. Mutta sävellyspuolelta löytyi näkemystä. Anárin äärellä tuli itkettyä monet kerrat. Myönnettäköön, että kappaleen nimellä saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa.

(Anár on Inarin pohjoissaamenkielinen nimi. Tuon seudun pelkistetty kauneus on onnistuttu kiteyttämään kappaleeseen jotenkin hiton osuvasti.)

Anárin julkaisusta on vierähtänyt kaksi ja puoli vuotta. Sen jälkeen Virta on ehtinyt julkaista Tales from the Deep Waters -albumin, joka maalaa maisemia laajemmin vedoin. YNJC-kiertueen Tampereen-keikan perusteella seuraavalta levyltä on odotettavissa jo aikamoista laveerausta.

WP_20140109_00320140110212727

Keikalla Hevosmaa soittaa trumpettiaan kuin suurikin rokkistara.  Miehellä on edessään lähes yhtä monta pedaalia kuin kitaristi Heikki Selamolla. Uusissa biiseissä trumpetin rooli on kuitenkin vähentynyt. Hevosmaa uskaltautuu laulamaan ja vääntelee tämän tästä kiekuja ja kaikuja päästelevistä namiskoista.

Virralla on mahdollisuus käännyttää pahimmatkin jazzänkyrät, joiden mielestä jazz on jotain vaikeaa ja yhteen muottiin sopivaa. Virta on nimittäin kaikkea muuta. Bonobo olisi kateellinen kappaleiden kellopelisämpleistä. Puhallinvetoisuus tuo väistämättä mieleen RinneRadion. Ulinan alkaessa voitaisiin olla Sigur Rosin keikalla. Kun rummutuksesta vastaava Erik Heikkinen hakkaa drumpadiaan, meininki on silkkaa NuSpirit Helsinkiä.

Nyt sopiikin vain toivoa, että yhtyeen yleisö kasvaa saundimaailman mukana. Helsinkiläisillä on oiva mahdollisuus nähdä Virta jo tänään, kun YNJC-kiertue päättyy Kansallisteatterin Lavaklubilla. Virran showtime on klo 22, Kadi Quartet aloittaa jo yhdeksältä.

Vielä ehdit.