Ja Rosvo-Emmat vuonna 2016 saa…

Tänään se koittaa, taas vuoden tauon jälkeen. ”Maamme suurin ja arvostetuin vuotuinen musiikkialan palkintojenjakotilaisuus, Emma Gaala, jakaa jälleen tunnustusta kuluneen vuoden aikana kotimaisen musiikin saralla ansioituneille tekijöille.”

Jaoimme viime vuonna bloggareiden kesken Emmat ja tänä vuonna mennään samalla kaavalla. Joten skipataan tänäkin vuonna espoo metro arenat ja käydään suoraan asiaan!

Emmat 2016

Vuoden rockalbumi

Rosvo-Emman vuoden rockalbumille antaa Glue-blogin Eduardo.

”And the award goes to… Santa Cruz – Santa Cruz!”

First song, first chorus: hands in the air! Hey!! Woo-oooh-oooh-oh! This tells pretty much everything about Santa Cruz’s self titled album. It’s good old glam metal and that guarantees heavy riffs, catchy choruses and a soulful power ballad. Not the most complex music you’ll ever hear, but surely, some of the funnest. This album might be all the music you need on a beer-drinking, hell-raising Saturday night. The guitar work leans towards classic heavy metal so the album could have easily opt for the Best Metal album award. Obviously, it has much more in common with Amorphis than with Pariisin Kevät.

Vuoden hiphop-albumi

Rosvo-Emman vuoden hiphop-albumille antaa Wincave-blogin Lauri.

”Ja palkinnon saa… Paperi T – Malarian pelko!”

”Cheek, Elastinen, JVG ja Mikael Gabriel ovat myyntiluvuissa, areenakeikoissa, tv-ohjelmissa ja biiffeissä reilusti Paperi T:tä edellä ja siten suosiolla jaettavan Emma-pystin selkeimmät voittajasuosikit. En silti voi olla jakamatta Paprulle Emmaa, koska debyyttisoolollaan Paperi T osoitti suomiräpin crossover-potentiaalin. Niin suomiräpin suurkuluttajat kuin genreä aiemmin kavahtaneet hipsterit ottivat Paprun omakseen ja nostivat hänet niin listaykköseksi kuin ostivat klubikeikkojen liput loppuun lähes poikkeuksetta.

Paperi T:n ansiot eivät suinkaan jääneet crossover-suosioon, vaan levynsä on myös hyvä ja genreä niin musiikillisesti kuin temaattisesti aimoharppauksin eteenpäin vienyt. Haastava, monikerroksinen ja melankolinen rap-levy ei vaikuta listaykkösmateriaalilta, mutta sitä se lopulta oli.

Jos pysti lopulta menee suosiossaan kovemmille nimille, niin suotakoon se JVG:lle. Omaehtoinen duo julkaisi vastahankaisesti levyn, jolta kokonaisuuden hajanaisuudesta huolimatta irtoaa niin radiohittejä kuin ehtoja klubibängereitä.”

Vuoden jazzalbumi

Rosvo-Emman vuoden jazzalbumille antaa Jazzpossu-blogin Pasi.

”Rosvo-Jazzemman saa: Verneri Pohjola Quartet – Bullhorn!”

”Bullhorn on tämän päivän melodista jazzia parhaimmillaan. Alusta loppuun Pohjolan vahvat melodiat tempaavat mukaansa ja levy pitää otteessaan kerta toisensa jälkeen. Levy on itsevarma kokonaisuus jossa ei ole mitään ylimääräistä – kaikki osa-alueet toimivat ja kvartetti vahvistuksineen soittaa komeasti yhteen. Pohjola on näyttänyt kyntensä aiemminkin monissa eri yhteyksissä, mutta Bullhorn on tähän mennessä hänen levyistään hienoin – se on valmis ja kypsä kokonaisuus jonka voi nostaa empimättä vuoden 2015 suomalaiseksi jazzlevyksi.”

Vuoden metallialbumi

Rosvo-Emman vuoden metallialbumille antaa Glue-blogin Eduardo.

”And the award goes to… Nightwish – Endless Forms Most Beautiful!”

“The latest chapter in the Nightwish saga is such a ridiculously ambitious album that must take the award home. Let’s see. It’s a concept album based on Charles Darwin’s On The Origin Of The Spicies. It includes eleven songs of grandiose symphonic power metal, clocking in at over 78 minutes. It ends with a epic, bigger than life 24-minute suite called The Greatest Show on Earth that is the soundtrack to life and evolution by natural selection, including spoke words by Richard Dawkins, animal growls and explosions. The release of the album was equally epic: Endless Forms Most Beautiful came in multiple editions. You can get an extra CD with an instrumental version of the album, DVD, books and limited edition vinyl records in almost any imaginable color: neon orange, purple, yellow, magenta, clear, silver… It’s, well… the greatest show on Earth.”

Vuoden tulokas

Rosvo-Emman vuoden tulokkaalle jakaa Kalenterikarju.

”Ja palkinnon saa… Roope Salminen & Koirat!”

Elias Kaskinen & Päivän sankarit starttasi uransa tänä vuonna lupaavasti Elämä lupaa mulle -hitillään ja pokkasi Iskelmä Gaalassa vuoden tulokas -palkinnon. Paperi T kohosi vuoden haipatuimmaksi ja kriitikoiden rakastamaksi vaihtoehtoräpstaraksi, joka myi kolme kertaa Tavastian loppuun. Tiisu nosti suomirockin taas kuumaksi puheenaiheeksi ja Waltteri Torikka myi Sydän-levyään komeat 30 000 kappaletta. Jos mitataan medianäkyvyyttä, ilmiötä ja biisiä, löisin rahani likoon kuitenkin Roope Salminen & Koirat -yhtyeen puolesta, jonka Madafakin levy tosin julkaistiin vasta. Mikäli palkintolautakunta päättää painottaa levymyyntiä, on Torikka kova vastus.

Vuoden pop-albumi

Rosvojen Pop-Emman jakaa Alice & June -blogin June.

”Ja palkinnon saa… Antti Tuisku – En kommentoi!”

”Pop-Emma on kova pähkinä purtavaksi. Saako pystin superlahjakas lohjalainen, joka ei sensuroi sanoituksiaan? Vai lapsitähdestä täysi-ikää hipovaksi kasvanut monitaituri? Vai arvostettu, muillekin paljon säveltävä ja yllätyksiä täynnä oleva artisti? Vai tähtitaivaalle singahtanut uniikki laulaja? Pähkinöitä tai ei, mielestäni voittaja on selvä. Suomen ensimmäisestä Idolsista mutkien kautta tähän päivään uudistuneena selvinnyt Rovaniemen poika on kovempi kuin koskaan. Maan kiistatta kirkkain popstara tällä hetkellä on Antti Tuisku.”

Vuoden biisi

Rosvo-Emman vuoden biisille antaa Kalenterikarju.

”Ja palkinnon saa… Sanni – 2080-luvulla!”

”Kuten viimekin vuonna, pisti Listablogia ylläpitävä Timo Pennanen alkuvuodesta ruotuun vuoden 2015 soitetuimmat radiohitit, joiden informaatio on kerätty Radio Monitor -palvelusta. Palvelun mukaan viime vuoden soitetuin radiohitti oli vuonna 2014 julkaistu Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa. Koska Jarin kappale julkaistiin viime vuonna, komeilee kakkosena selkein voittajakandidaattiehdokas eli Sannin 2080-luvulla. Spotifyn valossa viime vuoden suurin biisi oli JVG:n Tarkenee (Tarkenee 8 942 732 kuuntelua, Pämppää 7 546 005 kuuntelua, Madafakin darra 6 679 315 kuuntelua, 2080-luvulla 6 005 655), joka radiolistalla oli vasta 47. soitetuin. Ainoastaan Roope Salminen & Koirat -bändin valtava kesähitti Madafakin darra on varteenotettava haastaja Sannille.”

Vuoden albumi

Rosvo-Emman vuoden albumille antaa Wincave-blogin Lauri.

”Ja palkinnon saa… Chisu – Polaris!”

”Chisun Polaris on suomalaisen musiikkivuoden harvinaisuus. Se on kunnianhimoisuudessaan, jylhyydessään ja omassa mahtipontisuudessaankin levy, joita Suomessa julkaistaan liian harvoin. Polaris on levy, jota kuuntelee mielellään, vaikka siltä kuulee, ettei sitä ole tehty miellyttämisen vuoksi, ja se antaa joka kuuntelukerralla jotain uutta.

Ja kun puhun levystä, niin tarkoitan todella sitä. Albumina Polaris on osoitus, ettei albumi tule mihinkään häviämään edes suomalaisten pop-julkaisujen keskuudessa. Aina löytyy joku, jonka kunnianhimo ei pääse pelkällä sinkkujulkaisulla tarpeeksi esiin. Tänä vuonna se oli Polaris.”

 

Emma-gaala järjestetään 11.3. Espoon Metro Areenalla. Gaalan televisioi Nelonen klo 20.00 alkaen.