Bloggaajahaaste: ekat kerrat

Haastoimme bloggaajamme avautumaan ekoista kerroistaan. Yksityisestä tuli pian julkista ja menneisyys musiikin parissa paljastui kappale kappaleelta.

Ekat kerrat

Ensimmäinen yhtye, jota olet sanonut lempibändiksesi?

Rosvojen vastauksissa Metallica esiintyi useaan otteeseen, vaikka varsinaisia faninalkuja porukasta löytyikin vain pari. 90-luvulla lapseilleet eivät voineet välttyä eurodancen vaikutuksesta ja ikoninen veljeskolmikko jakoi mielipiteitä.

”90 -luvun alun hiekkalaatikkoleikeissä oli tärkeää kummasta tykkää enemmän: gunnareista vai metallicasta. Minulle se oli Metallica sillon, ja minulle se on Metallica edelleen.”
mtarvainen, My Career as a Jerk

”Kertonee jotain, että vaikka oma musiikkimakuni oli eurodancen pyhimmät -osastoa, inhosin fanaattisella tunteenpalolla Hansonia, siis sitä kolmen veljeksen ysäriyhtyettä, jota ala-asteluokan tytöt fanittivat. Mun ajatusmaailmaani ei mahtunut ymmärrystä kenellekään, joka bändistä piti. MITEN KUKAAN PYSTYI KUUNTELEMAAN HANSONIA?!
Juhani, Slow Show

”Tuli kesä, ja yhtye kävi yhä tutummaksi. Jopa niin tutuksi, että pian olin jo selvillä yhtyeen sukupuolijakaumasta, joka oli aiemman oletukseni vastaisesti sataprosenttisen miehinen. Sen kesän aikana joku melko kaukaisen sukulaiseni tutun poikalapsi, kutakuinkin ikäiseni, kysyi minulta, mikä on lempibändini. Minä sanoin, että Hanson.”
Johannes, Johanneksen musiikkiblokki

Ensimmäinen yhtye, jota olet fanittanut?

Fanittamisen määrittely oli monelle haastavaa — mutta useimpien muistoissa yksi oli ylitse muiden.

”XL5, koska söpöt cundit, hercät biisit ja hysteria. Se oli kyllä suhteellisen lyhyt jakso fanitushistoriassani, mutta sikäli, kun vuorasin huoneeni kundien kuvilla, opettelin lyriikat ulkoa, leikkasin kaikki artikkelit talteen lehdistä ja kuuntelin monta viikkoa pelkästään yhtä levyä, ei fanitusta voi kieltääkään.”
Mira, All Ears

”Jos fanittaminen määritellään bändejä levynkansikuvien pohjalta matkien piirtämisellä sekä kasettien ja vinyylien kansista ulkoa opeteltujen lyriikoiden määrällä, niin kyllä Bon Jovi taitaa viedä voiton. Slippery When Wet ja New Jersey olivat tärkeitä levyjä.  Ai miksi? Koska tytöt tykkäsivät niistä ja halusin olla samalla aaltopituudella. Tietysti.”
Visa, musiikki = terapiaa

”Ala-asteella toki tuli tykättyä kaikenlaisesta enemmän tai vähemmän (olihan minulla Rednex-paitakin), mutta jos faneus mitataan oheiskrääsän rakastamisen määrällä, on tähän vain yksi oikea vastaus: Hanson. Se faneus kesti pitkään siitä huolimatta, että ystävät dissasivat veljeksiä jatkuvasti. MUTTA KUN HANSON EI OLLUT POIKABÄNDI. He sävelsivät, soittivat ja lauloivat itse lavalla yhtenevissä asusteissa tanssimisen sijaan, mutta sattuivat nyt vaan olemaan nuoria, söpöjä pojankloppeja.”
June, Alice & June

Ensimmäinen levy, jonka olet saanut?

Lätkäkokoelmia ja c-kasetteja — niistä on lama-ajan lapset tehty.

”McDonald’sin MegaTrax-kokoelma. Niinä aikoina – ehkä vuonna 1996 – elämässäni oli kaksi merkittävää radiokanavaa: Kiss FM ja Energy. Tapasin kuunnella jompaakumpaa. Olin perillä tuoreista hiteistä. Minä pidin tuoreista hiteistä. Siksi halusin mielestäni ehdottomasti saada mainitun kokoelman, jota myytiin ainoastaan mainituissa hampurilaisravintoloissa. Levyllä oli kahdeksan laulua, joista ensimmäinen oli Aikakoneen Keltainen.”
Johannes

”Suunnilleen kymmenvuotiaana innostuin jääkiekosta – niin paljon kuin siitä varsinaisesti pelaamatta voi innostua. Innostustani tuettiin Hockey Fever -albumilla — ja nimenomaan sen sankari_painoksella. Cd soi kotona tauotta, mistä muut tuskin olivat ilahtuneita. Lempikappaleeni levyltä oli ehdottomasti Popedan Lämmää päähän.”
Jyri, 1000 Sparks

”Olisikohan ekat jazzlevyt mitä sain Antti-enolta saalistettuja LP:itä joskus teininä hänen siirtyessään puhtaasti CD-kauteen. Noista levyistä eniten soittoa kertyi, ja vieläkin hyllystä löytyvät Dave Brubeck’s Greatest Hits ja Polish Jazz-sarjan Michał Urbaniak Constellation In Concert. Jälkimmäiseltä on erityisen hyvin jäänyt mieleen 18 minuuttinen raita Bengal, joka tuntui aluksi aivan ylivoimaiselta savotalta kuunnella alusta loppuun, mutta sittemmin on hyvinkin lämmennyt ajan myötä.”
Jazzpossu

Ensimmäinen levy, jonka olet omilla rahoillasi ostanut?

Terveisin viimeinen sukupolvi, joka osti levyjä.

”Rednexin Sex & Violins, c-kasettina, Raision Anttilan TopTen -osastolta. Ilmeisesti olin liian traditionalisti ostaakseni CD:tä. En tajua miksi, sillä ala-asteen diskoissakin olivat CD:t soineet jo hyvän aikaa. Se ettei Rednexin sanoituksista nopeimmilla kappaleilla saanut selvää vain lisäsi innostusta. Jotain vain sinne päin: ”ool pappinainook”.”
Juhani

”En suoraan sanottuna muista, kuka aiemmin mainitun Bon Jovin lopulta maksoi. Sen muistan, että Mark Owenin Green Manin ostin alelaarista taskunpohjalta löytyneillä kolikoilla (olisikohan maksanut noin 15 markkaa). Miksi, en vieläkään ymmärrä. En ole koskaan pitänyt Take Thatista. Mutta falsetti + pitkät hiukset = olen myyty.”
June

”Uskaltaisin sanoa, että Daruden Before The Storm -albumin ostaminen on vuoden 2001 merkittävimpiä sukupolvikokemuksia.”
Jyri

Ensimmäinen festarisi?

Yhden bändin perässä vai silkassa nuoruuden huumassa?

”Eka festarireissu vieraalle paikkakunnalle ilman vanhempia oli Koria-Roll 2001. Tai entinen isäpuoli oli kyllä ollut salaa vahtimassa mua, mutta ihan turhaan, koska olin ihan kiltisti. Riehumatta ja alkoholitta lähinnä metsästämässä nimmareita ja fanittamassa eturivissä.”
Mira

”Midnight Party Planet Kouvolassa, 1998. Kolmen päivän telttailun lomassa odotetuimpiin akteihin kuuluivat Apulanta, Rasmus ja Pitkä Kuuma Kesä -leffasta tuttu Kalle Päätalo feat. Jimi Pääkallo. Nannaa teinitytölle!”
June

”Pohjois-Tapiolan kasvattina ensimmäien festarikäynti tapahtui totta kai April Jazzeilla. Ensimmäinen keikka josta löytyy todistusaineistoa oli An Evening with Dave Brubeck keväällä 1994.”
Jazzpossu

Ensimmäinen klubikeikkasi?

Maakuntien keikkajyriä ja ison maailman ihmeitä.

”Ikärajattomia nuorisotalo yms. keikkoja ei ilmeisesti lasketa? Eikun pitää nekin laskea, muutenhan tästä menee kaikki hauskuus! Bändin on oltava Apulanta, mutta en voi täysin verifioida tapahtuiko tämä 8-salilla vai naapurimaakunnan keikkapaikkana toimivan hotellin uudenvuoden bileissä.”
mtarvainen

”Jos puhutaan vain täysi-ikäisille sallitusta klubista, niin vuosi 1998, 17-vuotias (jep, rikollinen, siis) minä, Helsinki, Tavastia, lavalla Egotrippi ja The Crash. Jos taas puhutaan myös alaikäisille sallituista klubeista, niin Helsingissä Lepakossa ja Vantaan Tikkurilassa Vernissa-klubilla tuli nähtyä vuosina 1996–1998 ainakin Egotripin, Don Huonojen, Zen Cafén ja Sub-Urban Triben keikat.”
Visa

”Viikko sen jälkeen, kun olin täyttänyt kahdeksantoista, lähdin luokkani tyttöjen kanssa Jyväskylän Elohuviin katsomaan muinaisen Popstars-ohjelman voittanutta Gimmeliä. Olin hitusen ihastunut Jenni Vartiaiseen, mutta varsinainen bändidiggailu oli ainakin lievästi ironian värittämää.”
Jyri

Ensimmäinen kerta, kun olet blogannut musiikista?

Kaukaisimmat blogimerkinnät ovat jo vuosikymmenen takaa – noviiseimmat meistä ovat hypänneet kelkkaan vasta pari vuotta sitten.

”Hetken mielijohteesta sönkkäsin joulukuussa 2009 jotain muistaakseni Prince of Assyriasta ja Leonard Cohenista. Aika johdonmukaista linjaa siis nykyisyyttäkin ajatellen: musiikkimaku saattaa olla jämähtänyt ja sönkkääminen jatkuu.”
Juhani

”All Earsiksi muuttuneen Most Sexiest Music -musablogin perustin 2007, ja sen kolme ekaa postausta kertoi varmaan Radioheadista.”
Mira

”Bloggaamiseksi sitä ei voi kutsua, mutta 2000-luvun alkuvuosina kirjoittelin silloisen bändin nettisivuille kaiken maailman top-listoja erinäisistä musajutuista sekä keikka- ja studiopäiväkirjoja. Ne olivat ensikosketus pelkästä musiikista kirjoittamiseen, mutta ensimmäiset kaksi varsinaista musiikkiblogipostaustani julkaisin samana päivänä syyskuussa 2012. Aiheina Bat For Lashes sekä ikisuosikkeihini ja ikisuosikkipuheenaiheisiini lukeutuva R.E.M.”
Visa

Tähän mennessä ekoista kerroistaan on uskaltautunut avautumaan kahdeksan bloggaajaa. Nyt haluamme julistaa pelin auki ja kuulla muiltakin blogikasvoilta näistä ensimmäisistä musiikkimuistoista.

  • Ensimmäinen yhtye, jota olet sanonut lempibändiksesi?
  • Ensimmäinen yhtye, jota olet fanittanut?
  • Ensimmäinen levy, jonka olet saanut?
  • Ensimmäinen levy, jonka olet omilla rahoillasi ostanut?
  • Ensimmäinen festarisi?
  • Ensimmäinen klubikeikkasi?
  • Ensimmäinen kerta, kun olet blogannut musiikista?

Otatteko haasteen vastaan? 

Avainsanat: