V/A: Mod Jazz 2LP, eli hyvän mielen levyjä osa 3

V/A: Mod Jazz 2LP

Tänään et voi voida pahoin, koska tänään on jälleen hyvän mielen levyjen päivä.

Kun kirjoitan, niin ainoa jolle on suotu oikeus voida pahoin täällä Kallion puna-vihreässä kuplassa olen minä. Miksikö? Koska koko Kallio tuntuu yhä enenevissä määrin vain joukolta juoppoja ja mulkeroita, jotka menevät paniikkiin heti jos joku ei pyöri tai ajattele niin kuin piirissä pienessä pyöreässä pyöritään tai ajatellaan. Kun pyörii liikaa samanmielisten piirissä niin vaarana on, että oma maailmankuva ei olekaan enää vain yksi selitys muiden joukossa vaan siitä tulee totuus. Minulle nämä soperretut totuudet ovat yhtä kuin koirantorttu, johon kiinnitetyn paukkupommin sytytyslanka palaa sähisten kohti vääjäämätöntä.

En kai syyllistynyt juuri merkityksettömään ja abstraktiin Kallio- tilitykseen? Syyllinen! Saatana, kuinka sitä mies voikin olla taas sekaisin. Mutta vitukkeet siitä. Tänään olen liekeissä ja tänään minäkään en voi pahoin. Voin itseasiassa oikein hyvin — karstoja on karistettu kirjoituskoneistosta.  Kiitos kysymästä.

Mod Jazz -kokoelmasarjan — ja useita muitakin vastaavia teoksia kuratoinut, Kentin label managerina toimiva vanha DJ — Ady Croasdell osaa asiansa. Hän on penkonut läpi tuhansia ja taas tuhansia raitoja jazzia: Fantasy-, Prestige– ja Riverside– levymerkkien viileimmät raidat, joissa Hammondit kiihdyttävät nousuun ja konossöörien pillerit alkavat vaikuttaa ensimmäisten tahtien aikana.

Oh groovy!

Tämän 90-luvulla julkaistun kokoelman hienous on siinä, että se antoi nimen ja loi kehyksen koko Mod Jazz -skenelle. On syytä laittaa merkille, että Mod Jazz on ainoastaan löyhä määritelmä, usein vanhoille ja rytmikkäille vanhan testamentin jazz-raidoille. Silloin kun jazzia ei oltu vielä älykköpesty hevosenpaskaksi, miesten lyhyissä hiuksissa oli jakaus ja käytettiin solmioita. Aikaan ennen Tinderiä ja muita tussusovellusksia – silloin kun escortti löytyi ravintolasta tai Amexia höyläämällä autokaupasta.

Visuaalisesti silmää hivelevän, ja kahden erivärisen älpeen kyllästämän, gatefold-järkäleen viimeistelee kansikuvassa vibrafoniaan nakuttava Cal Tjader.