V/A – Hardcore ’013 2LP


Ulkoisilta puitteiltaan viimeistelty ja sisällöllään allekirjoittaneeseenkin positiivisen fiiliksen jättänyt Hardcore ’013 -kokoelman perimmäinen tehtävä on ollut koota yhteen kotimaisen hardcoren keskeiset toimijat viime vuosien ajalta ja kaivertaa ne kahdelle äänilevylle samoihin kansiin. Vuosikymmeninä ennen bandcampeja ja soundcloudeja tällaiset kokoelmat palvelivat tarkoitustaan eri tavalla, kun taas nykyään Propaganda-tyyppisen kokoelmalevyn julkaisijalla on syytä epäillä olevan a) ihan liikaa rahaa tai b) inkkareista tyhjä tiipii.

Konseptiltaan levy kuitenkin eroaa siinä, että levylle päätyneet biisit ovat kaikki aiemmin julkaisemattomia. Ja onhan se täysin eri asia kuunnella näitä kymmenen vuoden päästä ihan oikealta suuren-mustan-cd-levyn-näköiseltä-muovirinkulalta kuin kaivella KRP:n sensuroimasta internetistä kuolleita linkkejä tai yrittää pelastaa korruptoituneet mp3-tiedostot ulkoiselta kovalevyltä. Siksi tämä ei tunnukaan kusetukselta eikä kokoelman olemassa oloa tarvitse sen enempää perustella, vaikkei viattoman tai puoli-ironisen nostalgiatrippailun haju tahdo lähteä pesemälläkään.

Näitä kokoelmiahan on julkaistu aina kymmenen vuoden välein lähtien vuodesta ’83, jolloin Propaganda Records julkaisi klasareista klasareimman Hardcore ’83 -kokoelmansa. Myöhempinä vuosina (’93, ’03 ja nyt ’013) Propaganda Recordsilla ei ole ollut julkaisuihin osaa eikä arpaa sekalaisten tahojen hoitaessa julkaisut.

Kokoelmalla mukana olevien bändien lista on messevä: Abortti 13, Raygun, Sekaannus, Vivisektio, TK, Maailmanloppu, Viimeinen Kolonna, Valium Kiharat, Yhteiskunnan Ystävät?, Ahneus, Lapinpolthajat, Eu-Vostoliitto, Mielialahäiriö, Parantola, Forca Macabra, Kiljuvelka-70, Projekti-15, Porco Dio, Kaivosurma, Konkurssi, Ydinperhe, White Tears.

Päällimmäisinä kokoelmalta mieleen jäivät Abortti 13:n Chaos UK -coveri 2013 (Four minute warning) ja Ydinperheen Jeesustelevat Porsaat.

Punk ja yäk.