The Rolling Stones – In Mono 16LP, eli vinyyliboxien loppusota

The Beatles In Mono Box Set oli vuoden 2014 Suuri Tapahtuma. Herran vuonna 2016 samaisen tittelin pokaa The Rolling Stones In Mono 16LP -boksi. Usein puhutaan, että ihmiset voidaan jakaa The Beatles ja Elvis ihmisiin. Herra yksin ties mistä tuo jako juurtaa, mutta jako The Beatlesin ja The Rolling Stonesin välillä olisi paljon osuvampi. The Beatles -ihmiset taasen voidaan jakaa Revolver ja Rubber Soul -ihmisiin. Rollareissa samantapaista jakoa noudattaa ehkäpä Brian Jonesin aikainen The Rolling Stones vs. myöhäisemmät ajat.

Bändejä pidettiin aikoinaan jonkinlaisina kilpakumppaneina, vaikkei muusikoiden välinen asetelma niin mustavalkoinen koskaan ollutkaan.

Levymarkkinoilla ollaan viime vuodet eletty jonkinlaista boksisotaa kun levymogulit ovat iskeneet hampaansa ryhmään maksuhaluisia ihmisiä – nämä ovat usein yksineläviä hieman nukkavieruja miehiä – joille ei ole ongelma iskeä suurta määrää euroja kiinni laatikon sisään pakattuun levykokoelmaan. Onkin jonkinlainen de facto, että artistin diskografiaa uudelleen julkaistaessa julkaistaan näistä myös erillinen boksi. Mitä suurempi sen kauniimpi; mitä kalliimpi sitä parempi. Näissäkin leikeissä Suurin Fallos voittaa.

”Massive Rolling Stones Mono Box Set for Release.”

In MONO -tekstiin näissä kahinoissa onkin kulminoitunut paljon. Siis todella paljon. Näiden ns. boksisotien lopullinen ratkaisu käydään Jerk-päämajassa kahden suurimman välillä: The Beatles vs. The Rolling Stones. Eikä yksikään edes hieman vyön alle kokemusta kerännyt sotapäällikkö ole lähtenyt siihen sotaan ilman maailman parhaalla asiantuntemuksella tehtyjä mono-miksauksia. The Rolling Stones boksi sisältää rollareiden useimmat* U.K ja U.S albumit monoksi miksattuna. Näiden lisäksi boxin mukana tulee eksklusiivisena (kokonaan uusi) Stray Cats 2LP -kokoelma, sekä 48-sivuinen nide esseineen ja kuvineen. Yhteensä siis 16 LP -levyä, eli noin 0.2 hyllymetriä. Boksin painos on rajoitettu ja yksittäin numeroitu (10 000 kpl).

Viimeisimmät viralliset The Rolling Stones miksaukset ovat vuoden 2002 kieppeiltä, jolloin ABKCO myös uudelleenjulkaisi bändin diskografiaa isolla kädellä. Noita levyjä löytyy jokunen myös omasta hyllystä. Muistan, kun eräs aamu valon nähneenä kannoin reilut puoli hyllymetriä punk-levyjä Vaasankadun Äxään ja vaihdoin ne käteiseen. Rahat käytin hetkeä myöhemmin darrasilmät kiiluen hesarin Stupidossa 60-luvun rollari-uusintoihin. Good times.

Kun ABKCO ilmoitti julkaisevansa stonesien tuotannosta massiivisen boxin, internetin foorumeilla spekuloitiin paljon sisällöllä, sillä prässäyksen hoitanut tsekkiläinen GZ media ei ole voittanut suosiota audiofiilien keskuudessa. En itse ota asiaan kantaa, mutta on syytä mainita GZ Median olevan maailman johtava levyprässäämö, jonka kautta prässättiin vuonna 2014 13.7 miljoonaa levyä. Silti, spekulointi on ymmärrettävää varsinkin Jenkeissä, kun muistaa esim. The Beatles -boksin laatuongelmat. Jenkit tuntuivat saaneen tässäkin tapauksessa kouraan pelkän kyrvän; CD-versio boksista shippaa levyt bulkeissa kartonikuorissa. kun Eurooppalaista versiota on hellitty suojamuovein. Vinyyliversio on tietääkseni Jenkeissä identtinen Euroopan kanssa.

Boksia läpikäydessä (lue: kuunnellessa) ei voi kuin taivastella prässin sekä myös äänen superiööriä laatua. Varsinaisia levyjä lukuunottamatta ilmaan jää leijumaan monia laadullisia kysymyksiä. Jäävuoren huippu lienee Rolling Stones 12 x 5, Rolling Stones no. 2 ja Their Satanic Majesties Request kansitaiteiden törkeä pahoinpitely. Kahden ensiksi mainitun kansikuvat ovat niin pahoin ylisaturoituneet, että jälki alittaa jopa surkeimmat bootleg-painokset. Their Satanic Majesties Requestista on puolestaan poistettu kannen kuvalle olennainen hologrammikuvionti. Levy-yhtiön mukaan sillä ei ole enää pääsyä alkuperäiseen kuva-aineistoon, mutta se ei siltikään riitä selittämään tapahtunutta. Jo pelkillä laadukkailla skannauksilla voidaan tehdä ihmeitä. Myös levyjä ympäröivät suljetut suojamuovit jättävät paljon toivomisen varaa, sillä niiden liimapinta osuu levyn ulostuloaukon kohdalle.

Rolling Stones 12 X 5 LP:n ylisaturoitunut kansi saa pahaa silmää.
Devil is in the details, they say.

Yllämainituista ärsytyksistä huolimatta levyjen äärelle palaaminen ei aiheuta kertojassa samaa oksennusreaktiota kuin esimerkiksi tanniininen punaviini, koska ei boksia parin hutilyönnin vuoksi kannata pitää täysin sysipaskana.

Yhdeltä istumalta noin suurta määrää ei ole mielekästä kuunnella, joten levyjen läpikäyntiin kuluu reilusti aikaa. Alun pohjustukseen viitaten mainittakoon, että TSMR etukannen oikeasta alalaidasta on edelleen löydettävissä John Lennonin kuva; tämä kun oli kova Rolling Stones fani. Kuuntelun jälkeen levyt sijoittaa mieluiten suoraan hyllyyn helpommin saataville, koska boksin avausmekanismi on melko kömpelö.

Rolling Stonesin diskografialle tyypilliseen tapaan paketista löytyy paljon duplikaattisisältöä. U.K- ja U.S-painosten välinen heitto ei välttämättä ole kuin pari kappaletta sekä erilainen biisijärjestys. Positiivisena puolena vierivien kivien koko kuvassa on mainittava, että ensimmäistä kertaa kaikki mukana tulleet albumit ovat kuultavissa konsistentissa mono-muodossa. Aina Aftermathiin asti bändin albumit olivat äänitetty aitona monona, vaikkakin osa julkaistiin myös teennäisesti stereona [fake stereo]. Poikkeuksellisesti ainakin Decembers Children -albumilla on mukana myös yksi true stereo -raita. Pakkaa sitten tietysti vielä sekoittaa sinkkujulkaisujen erilaiset miksaukset ja kokoelmalevyt. Palatakseni takaisin itse boksiin: ellei biisin alkuperäistä monomiksausta ole ollut olemassa, on stereoversiolle tehty ns. fold-down monoksi. Tämä on kuvioissa tavanomainen toimintatapa.

Mikäli kokonaisuutta vertaa The Beatlesin vastaavaan boksiin, niin vaaka kallistuu helposti viimeistellymmän The Beatlesin puolelle. The Rolling Stones in Mono -boksin puolustukseksi täytyy kuitenkin todeta sen noin kaksisataa euron juustoa halvempi hinta. Tämänhetkisellä matalalla punnan kurssilla hintatietoisin käyttää esim. Amazonia, jolloin hintaero on vielä tuntuvampi. Mukana on luonnollisesti myös MP3-latauskoodi kaikkeen sisältöön. Irtokappaleina boksin levyt tulevat myyntiin joskus vuoden 2017 vaihteessa.

*Bändin ensimmäinen albumi The Rolling Stones on mukana pelkkänä U.K painoksena, joten The Rolling Stones (Englands Newest Hit Makers) levy loistaa poissaolollaan. Go figure.