The Birds – Say Those Magic Words LP, eli haluatko pelata R&B-peliä?


Brittiläinen The Birds on helppo sekoittaa Yhdysvaltalaiseen ”hieman” saman nimiseen The Byrdsiin. Se on mahdollista jopa siinä määrin, että The Birdsin manageri yritti käriksien kautta estää The Byrdsin brittikiertueen 1965 vedoten juuri tähän seikkaan.

Managerin kassit ovat eittämättä olleet isot ja kolahikeä kimaltavat, mutta turhautuminen on helppo ymmärtää. The Birds oli vasta hiljan kokenut muutoksen nuorisotalobändistä ihan oikeaksi bändiksi. Taskussa oli sopimus Deccan kanssa, fanikunta sekä pari sinkkua ja esiintymistä valtakunnan televisiossa. Yhtye pääsi esiintymään The Whon lämppärinä ja oli yleisön silmissä kiinnostavampi nimi kuin esimerkiksi samaan aikaan vaikuttanut The Pretty Things.

Jälkimmäinen, eli viimeisin, noista sinkuista oli Leaving Here/Next in Line 7”, jonka jättämisen The Byrdsin Mr. Tambourine Man -sinkun varjoon pitäisi olla briteille kansallinen häpeä. Holland-Dozier-Hollandin pännäilemä Leaving Here oli 60-luvun puolivälin paikkeilla standardicoverveto voima-pop- ja r&b -yhtyeiden repertuaarissa. Lemmy oli aikoinaan kova The Birds -fani ja inspiroitukin bändistä sen verran, että myös Motörhead levytti biisistä oman versionsa 70-luvulla.

Ryhmä oli kasassa vielä vuoden verran ja julkaisi pari singleä, sekä vaihtoi nimensä nimisekaannusten vuoksi hätäiseksi Birds Birdsiksi. Hajoamisen jälkeen Ron Wood päätyi mm. (Rod Stewart and) The Facesin kautta vierimään The Rolling Stonesin kitaran varteen. Rod the Mod: where are you now?

On ihan aiheellista spekuloida oliko The Byrds juurisyy The Birdsin breikkaamattomuuteen. Ehkä se oli alku lopulle, jonka viimeisteli sopimuskiistojen vuoksi viivästyneet levytoimitukset tai levy-yhtiön hälläväliä asenne yet-another-rnb bändiin, koska saluunaan oli saatu sainattua jo kaksi suurta R&B -nimeä: The Rolling Stones ja Small Faces. The Birds ei välttämättä eroa musiikillisesti paljoakaan muista aikalaisistaan ja kiinnostavinta ehkä onkin sen rooli unohdettuna haastajana 60-luvun R&B -geimissä.

Say Those Magic Words LP sisältää The Birdsin koko levytetyn tuotannon lisäksi pari demoa ja kotiäänitystä.

https://www.youtube.com/watch?v=FUr2cLSRe6A