Led Zeppelin uusintajulkaisut I-V, eli narkkarirakkautta² osa II

Led Zeppelinin uusintajulkaisut eivät mahtuneet vuoden 2014 myydyimpien vinyylien listalle, mutta ovathan ne silti levyhyllyn perusnannaa. Voitanee verrata, että Led Zeppelin on sama asia levyhyllylle kuin Ardbeg on baarikaapille.

Ensimmäiset neljä albumia ovat nimetty roomalaisittain juoksevin numeroin yhdestä neljään [I-IV] kun taas viides – ikonisen ja ei niin worksafen kansikuvan sisältävä – albumi on nimeltään Houses of the Holy. Jokaisesta albumista on tarjolla peräti kuusi erilaista editiota – määrä joka saa Metallican bisnesvainun vaikuttamaan varauksensa menettäneen magneetin napakaupalta.

Katsotaas: Super Deluxe Edition Box 3CD+3LP, Deluxe Edition 3CD, Remastered Original 2CD, Deluxe Edition Remastered Vinyl 3LP, Remastered Original Vinyl 2LP ja tietysti vielä Digital Download.

Toki täytyy mainita, että Remastered Original Vinyl -sarjan albumit voivat olla myös ihan tavallisia yhden levyn kokonaisuuksia, riippuen täysin alkuperäisen tallenteen levymäärästä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että a) vinyylin kuuluu olla musta ja b) albumin kuuluu jäljitellä mahdollisimman tarkasti alkuperäistä. Valinta on siis helppo.

Oikeastaan ainoa huomattavaa vitutusta aiheuttava tekijä löytyy [tässä vaiheessa] kolmen ensimmäisen albumin paljaaseen etukanteen liimatusta tarrasta: ”The Classic Album on 180g Vinyl, Remastered by Jimmy Page, Replica of Original Sleeve”. Miksi joku haluaa liimata stikkerin suoraan kanteen, jonka on tarkoitus olla replika, siis ulkoisesti mahdollisimman tarkasti alkuperäistä noudattava. Miksi teitte sen?

Kuulun siihen koulukuntaan, jonka perusopetukseen Led Zeppelin ja muut klassikkobändit eivät ole kuuluneet. Siksi koenkin sivistyksen täyttävän ryytyneen makuni vetäessäni levyn ulos muoviverhoillusta pussistaan, pyöritellessäni sitä kädessäni, laskiessani sen neulan alle ja istahtaessani lepotuoliin äänimatkalle kohti 70-luvun psykedeelien ja kaksikaulaisten kitaroiden hapsutakkista haaremia. Ardbeg lasiin kuivana, tottakai.