INVSN – S/T LP, eli hurrit donkkaa tykimmin


Kuten useimmat huolestuneet lukijani ovatkin jo huomanneet, olen viettänyt puolittain hallittua hiljaiseloa aina Töölönlahdelta saakka. Syy ei ole niinkään lukuisissa tiskipöytääni asuttavissa tyhjissä viski-, gini- tai vodkapulloissa kuin naisissa ja toimimattomassa tietoverkossa. Kummankin tiedetään tärvelevän miehen mielen, vääristävän uroon pakinan. Jos kertoisin tunteneeni helpotusta ja vapautta ilman tiedon valtaväylää ja iän ikuisia arki-iltojani Netflixin parissa, niin en valehtelisi paljoakaan sinulle arvon lukija. En kuitenkaan voi suositella tätä kenellekään, koska mielenterveys on täysipäiväinen työ alati muuttuvassa maailmassa.

Myös Invasionen on ollut alati muutoksessa bändin vuonna 2010 julkaisemasta Hela Världen Brinner -esikoisesta lähtien. Ruotsalaisilla on tunnetusti nuuskaa, rahaa ja ulkonäköä, mutta punkin saralla laineet lyö valitettavan usein ebbamaista stadion-rockia tai ironiseen toppalenkkariin tungetun pillihousun lahjetta vasten. Dennis Lyxénin kohdalla tämä on kiusallinen totuus.

Kun nainen rakastelee Dennistä hän ei rakastele Hemingwayn tavoin elänyttä alkuhärkää vaan Ruotsin seksikkäimmäksi mieheksi äänestettyä polkkatukkaista runoilijaa. Eikä siinä ole mitään väärää. En tuomitse. Kuten ei ollut siinäkään, että Invasionen meni ja kähmi Saker Som Jag Sagt Till Natten LP:lla 80-luvun denimistä post-punk takapuolta, lovena monikansallisen Sonyn lompakossa – luonnollisesti. Itseasiassa muistan olleeni jopa hieman täpinöissäni, koska kerrankin joku soitti ruotsalaista punkkia joka ei kuulostanut ruotsalaiselta punkilta, vaan joltain josta löytyi jopa jotain originellia. Totuus™ kuitenkin on, että ruotsalainen punkrock on aina ollut liikaa Dennistä ja Ebba Gröniä, ja vaikka sieltä varmasti löytyy paljon muutakin, niin silti tuo stigma on ja pysyy meidän useimpien mielissä.

INVSN, eli Invasionen englanniksi laulettuna, on paljon enemmän kuin sen onnettomasti kansainvälisille markkinoille konvertoitu bändin nimi tai suoraan englanniksi käännetyt lyriikat. Se ei ole ainoastaan Dennisin tai Invasionenin ulkomaanvientiin laskelmoidusti suunniteltu soiva käyntikortti, vaan kuten ruotsalaisilla yleensäkin – se on pohjoismaisesta kylmyydestä, perinteistä ja Ior Bockmaisen mytologian saunasolmuista syntynyttä laadukasta käsityötä, jonka yksinkertainen kauneus on meidän muiden jäljentämättömissä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.