Berliinin levykaupat, eli Club-Matea Warschauer Straßella

Berliini, tuo kalliin muodin sekä tupakkaa savuavien itä-saksalaisten oluthuoneiden pääkaupunki. Kaupunki, jossa bileet jatkuvat aamun asti – halvan alkoholin, Club-Maten ja rehottavan huumekaupan voimalla – viikon jokaisena päivänä. Kävelykadulla tupakka palaa useimpien huulilla toisen käden kannatellessa avattua Berliner tai Augustiner -olutpulloa. Kreuzbergin ja Friedrichshainin muodostama akseli on kenties oikeasti vapaiden ihmisten viimeinen vyöhyke Euroopassa. On itsestään selvää, että tällaisessa kaupungissa myös (ala)kulttuurielämä on vilkasta. David Bowiekin inspiroitui kaupungista ns. Berliini-trilogian verran.

Postaus kattaa ainoastaan murto-osan kaupungin levykaupoista. Täydellisen listauksen tekeminen, saati ylläpitäminen, vaatisi Vinylhubin kaltaisen sivuston (joka sekään ei ole pysynyt täysin muutoksien perässä). Kyseessä on parin, noin viikon pituisen, levyshoppausmatkan perusteella hyväksi todetut levykaupat.

Listaamani levykaupat sijaitsevat enimmäkseen mainitsemillani Kreuzbergin ja Friedrichshainin alueilla, jonne kaikki muukin alakulttuurisäpinä on kaupungissa keskittynyt, kävelymatkan päässä toisistaan.

Soultrade Recordstore

Schönleinstraßen metroaseman lähellä sijaitseva levykauppa, jossa iso valikoima hip-hopia, jazzia, rockia, reggaeta, funkia, psykedeeliaa ja maailmanmusiikkia. Valikoimissa lisäksi muutamia t-paitoja. Rento ilmapiiri ja ystävällinen palvelu.  Sijainti kartalla | Kotisivu | Kuvan lähde.

Static Shock Musik


Soultrade Recordstoren viereisessä korttelissa sijaitseva punk-levykauppa. Valikoimiltaan edellistä vaatimattomampi ja pienempi, mutta viimeisimmät julkaisut myös maailmalta löytyivät hyllystä, samoin kuin useat vanhemmatkin julkaisut. Kaupan vahvuus on sen erittäin kansainvälinen tarjonta. Palvelu oli hieman nihkeää – vai pitäisikö sanoa perinteisen 90-lukulaista levykauppapalvelua – tai sitten kyseessä saattoi olla puutteellinen kielitaito. Kuinka vaan, mutta mikäli punk-musiikki kiinnostaa niin kauppa on hauska kurisioteetti ja piipahtamisen arvoinen, mikäli sattuu kulmille.  Sijainti kartalla | Kotisivu |  Kuvan lähde.

Wowsville Recordstore

Mikäli Kreuzbergista pitäisi suositella yhtä levykauppaa niin suositus olisi ehdottomasti Wowsville Recordstore. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Static Shockista – tai vaihtoehtoisesti Görlitzer Bahnhofin metriksen likellä – sijaitseva levykauppa löytyy baarin perällä olevasta takahuoneesta. Valikoimissa on enimmäkseen garagea, jazzia, punkia, rockabillya, psychobillya, punkia, boogaloota yms. maailmanmusiikkia. Pieni tila, paljon levyjä ja tupakansavua. Kalleimpien levyjen ostamiseen voi hakea rohkeutta baarin puolelta, jossa soi kaupan valikoimiin sopiva musiikki. Sijainti kartalla | Kotisivu | Kuvan lähde.

Coretex Records

Oranienstraßella, lyhyen kävelymatkan päästä Görlitzer Bahnhofin metroasemalta, löytyy Coretex Recrods. Valikoimiin kuuluu enimmäkseen punkia kaikkine alalajeineen, mutta myös reilusti metallia. Oman vaatemerkin lisäksi kauppa myy paljon bändipaitoja yms. merchandisea. Brittivaatteita varten (Dr. Martens, MERC, Ben Sherman, Fred Perry jne.) Core Tex on avannut lähelle erillisen myymälän. Myös kaupan omaa olutta kannattaa maistaa! Sijainti kartalla | Kotisivu | Kuvan lähde.

Groove Records


Kreuzbergin sykkivästä sydämestä vain parin tuopin päässä kohti Friedrichainia on Groove Records. Pücklerstraßella sijaitsevan myymälän lähin metroasema lienee Schlesisches Tor. Groove Records muistuttaa valikoimaltaan melko paljon Soultrade Recordstorea. Tarinan mukaan kyseessä on Kreuzbergin vanhin levykauppa. Ääripunkin ystävät tai Flow-väki Groove Recordsin valikoimista tuskin kostuu paljoakaan – alueella kylläkin sijaitsee useita asiakaskuntaa palvelevia erikoisliikkeitä – mutta hieman seesteisemmällä maulla aseistettu herrasmies saa kulutettua kauppaan pitkän pennin. Sijainti kartalla | Kotisivu.

Bis Aufs Messer Records


Nyt päästiin asiaan! Bis Aufs Messer Recordsin myymälä on Friedrichainissa Warschauer Straßen juna-aseman välittömässä läheisyydessä. Kadun mutkassa Marchlewskistraßella sijaitseva puoti on ehkäpä listan vähiten nuhjuinen ja energioiltaan tervehenkisin. Levyvalikoima on hyvin uutuuspainotteinen. Pääpainon ollessa punkissa ja garagessa, löytyy liikkeestä myös ilmeisen hyvällä maulla kuratoidut osastot maailmanmusiikkia, heavya, elektroa, jazzia yms. Sijainti kartalla | Kotisivu | Kuvan lähde.

Vopo Records


Hieman pohjoisemmasta, Danziger Straßelta, löytyvä Vopo Records on mielestäni Berliinin punk-levykaupoista parhain. Valikoimissa on ainakin punkia, hardcorea, metallia, garagea, reggaeta, skata ja hip-hopia. Myös merchandise-tarjonta on laaja. Palvelu kaupassa on verkkaista ja ystävällistä. Mikäli munkki käy, niin odotellessa sinulle tarjotaan olutta. Lähin metroasema on Eberswalder Straße, jonka varrelta – kohti Vapo Recordsia kävellessä – löytyy pari muutakin levykauppaa. Maininnan arvoinen on ainakin Coast to Coast Records, jonka käytettyjen levyjen valikoimista tekee todennäköisesti hyviä löytyjä. Sijainti kartalla | Kotisivu | Kuvan lähde.

Jazz Dreams


Jazz Dreams on Berliinin jazz-taivas, joka levyjen lisäksi myy myös levysoittimia ja levysoitinten tarvikkeita. Kaupassa on valtava yli 35 000 levyn suuruinen valikoima jazz-levyjä. Palvelu on kuumottavan hyvää ja myyjän rakkaus jazzia kohtaan on ilmeistä. Levykaupan sijainti muita haasteellisempi, mutta matka on pienen vaivan arvoinen. Helpoin reitti on ottaa metro Pankowiin, josta on noin kymmenen minuutin bussimatka Hermann-Hesse-Straßelle. Tarkat bussinumerot kannattaa selvittää etukäteen tai paikan päällä esim. BVG FahrInfo-applikaatiolla. Sijainti kartalla | Kotisivu.