Testing, testing: kesä, kärpäset ja puistokaiutin

Yhteistyössä Philipsin kanssa.

Musiikkiterapiasohva siirtyy tällä kertaa kesän kunniaksi laitetestauspuuhiin ulkoilmaan. Sohvan isäntä sai testattavakseen Philipsin SB2000 -mallisen Bluetooth-kaiuttimen.

Lähtökohdat olivat seuraavat. Lähes kymmenen vuotta sitten hankin iPodille telakkakaiutinjärjestelmän, koska halusin kuunnella musiikkia myös ilman kuulokkeita muun muassa reissussa ja pienimuotoisissa kotikinkereissä. Nyt tuota tilannetta ja viimeisiä henkosiaan vetelevää telakkasysteemiä korvaamaan saapui potentiaalinen ehdokas, jonka pitäisi olla roiskeen- ja putoamisenkestävä, toistaa musiikkia Bluetooth-yhteyden kautta eli langattomasti, soida kahdeksan tunnin ajan akun voimalla sekä toistaa ääntä suhteellisen laadukkaasti kolmen tuuman kaiutinelementin avulla.

Viimeisen parin viikon aikana olemme altistaneet kaiuttimen lähes ääriolosuhteisiin. Kerron tässä olennaisimpia havaintoja ja huomioita kaiuttimen toimintakyvystä ja ominaisuuksista.

Testi nro 1

Testipaikka? Puulämmitteinen mökkisauna, Janakkala.

Testattava ominaisuus? Kosteuden- ja roiskeenkestävyys.

Testilämpötila? Korkeimmillaan noin 80 astetta.

Testattu musiikki? Soittolista nimeltä Raukeus. Mukana muun muassa Radioheadin Fake Plastic TreesDamien Ricen Older Chests ja Coldplayn Warning Sign.

Kommentit? Kaiutin toimii saunaolosuhteissa ja kosteudessa hyvin. Löylyä heittäessä laitteen päälle roiskui vettä, mutta kaiutin jatkoi musiikin toistamista laadukkaasti.

Testi nro 2

Testipaikka? Kesäkeittiö, Janakkala.

Testattava ominaisuus? Viilenevän lämpötilan ja grillistä nousevan savun sietokyky.

Testilämpötila? Kesäkuinen yö juhannuksen jälkeen, yölämpötila noin yksitoista plusastetta.

Testattu musiikki? Samainen Raukeus-soittolista. Mukana muun muassa Death Cab For Cutien Stable SongUltramariinin Merkillinen vapaus ja Bruce Springsteenin Racing in the Street.

Kommentit? Saunaolosuhteiden jälkimainingeissa SB2000 toimii mainiosti. Yögrillailujen ääniraitaa voi soittaa huoletta yllättävänkin kovalla äänenvoimakkuudella. Kaiutin ei särise eikä tärise.

2014-06-26 23.16.45

Testi nro 3

Testipaikka? Polkupyörän ohjaustangossa roikkuva sekä siitä vauhdissa putoava kangaskassi ja asfaltin pinta, Helsinki.

Testattava ominaisuus? Putoamisen- ja roiskeenkestokyky.

Testilämpötila? Lämmin kesäpäivä, noin 22 astetta. Tosin, samassa kangaskassissa sijainneessa, asfaltin pintaan putoamisesta aiheutuneesta iskusta haljenneessa termoskannussa ollut sekä kaiuttimen päälle osittain valunut kuuma tee saattoi myös nostaa laitteen lämpötilaa.

Testattu musiikki? Tähän testiin ei tarvittu musiikkia. Ei yhtään.

Kommentit? Huolimatta kaiuttimen saamasta iskusta asfaltin pintaan, laite toimi välikohtauksen jälkeen tehdyssä testissä moitteettomasti.

Testi nro 4

Testipaikka? Suomenlinna, Helsinki.

Testattava ominaisuus? Sointikyky kallioisessa sijainnissa järjestettävässä pikniktilanteessa.

Testilämpötila? Viileähkö ja tuulinen kesäpäivä Suomenlinnassa, noin 20 astetta.

Testattu musiikki? Lähinnä Pet Shop Boysia sisältänyt soittolista. Tämän lisäksi myös Rhye soi testitilanteessa paljon.

Kommentit? Bluetooth-kaiutinta käytettäessä on tärkeää, että on muistanut ladata älypuhelimen, iPadin, läppärin tai minkä laitteen ikinä soittimeksi valitseekin. Bluetooth-yhteyden käyttö nimittäin syö akkua melko runsaasti.

2014-06-27 19.05.37

Testi nro 5

Testipaikka? Vuokrahuoneiston keittiön ikkunalauta, Helsinki.

Testattava ominaisuus? Sointikyky kerrostaloasunnon keittiössä ruoanlaitto-olosuhteissa.

Testilämpötila? Normaali sisälämpötila, noin 20 astetta.

Testattu musiikki? Soittolista nimeltä Kylmät väreet. Mukana muun muassa Depeche Moden HomeThe Nationalin Start a War ja Röyksoppin Sparks.

Kommentit? Sekä soittimen että samassa tilassa olevien ihmisten äänenvoimakkuuden noustessa kaiutin toimi erinomaisesti. Laitetta voi siis trendikkäällä nuorisoslangilla ilmaisten luukuttaa aika huolella.

Testi nro 6

Testipaikka? Tervasaari, Helsinki.

Testattava ominaisuus? Sointikyky ja tunnelmanluonti treffihenkisessä tilanteessa kauniina kesäpäivänä viltin ja nurmikon päällä.

Testilämpötila? Kesäiltalämpötila, noin 25 astetta.

Testattu musiikki? Soittolista nimeltä Leijuntaa ja usvaa. Mukana muun muassa Local Nativesin CeilingsBelle & Sebastianin Seymour Stein ja Blackin Wonderful Life.

Kommentit? Kaiutin toimi kyseisessä tilanteessa oikein hyvin. Miinuspuolena mainittava kuuntelutilanteessa pullonkerääjäihmisten toimesta varastettu, kyseisellä hetkellä soittimena Bluetooth-yhteyden avulla toiminut iPhone, joka ei toki liity kaiutinlaitteen toimivuuteen mitenkään, vaan lähinnä testitilannekokemukseen.

2014-06-26 23.16.05

Lopputuomio

SB2000 on mitä mainioin kesäkaiutin. Se ei rikkoudu helposti, kestää iskuja ja roiskuvaa nestettä sekä soi hyvin ja kulkee kätevästi mukana paikasta toiseen. Laite on ansainnut hyväksynnän ja suosituksen.

Avainsanat: