Radiohead ja kymmenet kylmät väreet

On koittanut aika sukeltaa menneisyyteen. Aika päästä vähän iholle ja vähän ihon alle. Radiohead on yksi niistä muutamista yhtyeistä, joiden tekemisiin en kykene suhtautumaan objektiivisesti. En nyt enkä luultavasti ikinä.

Brittimedia NME listasi taannoin kymmenen eniten kylmiä väreitä aiheuttavaa hetkeä Radioheadin tuotannosta. Eihän sellaiselle listalle voi olla tekemättä vastinetta. Terapiasohvan pohjalta huudeltuun kymmenikköön päätyi kaksi samaa hetkeä kuin NME:n top kymppiin.

Mutta asiaan, siis. Tässä kymmenen yksittäistä Radiohead-hetkeä, joiden kohdalla ihokarvamittari nousee tappiin. Joka ikinen kerta.

Pidemmät selitykset jääkööt tällä kertaa väliin. Kuvausten lopusta löytyvissä suluissa on se ajankohta videosta, josta kuvailtu hetki löytyy. Kokonaisvaltaisen kokemuksen saamiseksi kannattaa toki kuunnella kappaleet kokonaan.

10) 2+2=5. Se hetki, kun Colin Greenwood ja Phil Selway lähtevät biisiin mukaan (2:04).

9) My Iron Lung. Se kohta, jossa koko alkubiisin ajan tyylillä kasvatettu jännite purkautuu väkivaltaisen tylyyn c-osaan (1:56).

8) CreepKertosäkeitä edeltävät Jonny Greenwoodin staccato-kitaraiskut (0:57).

7) CreepC-osa ja etenkin Thom Yorken sen päätteeksi laulama pitkä ja vereslihainen ”Run” (2:25).

6) Climbing Up the WallsYorken pelottaviin huutoihin huipentuva mahtava loppusoitto (3:05).

5) Exit Music (For a Film). ”You can laugh a spineless laugh / We hope all your rules and wisdoms choke you” (2:47).

4) The Tourist. Kertosäkeet: ”Hey man, slow down, slow down / Idiot, slow down, slow down” (1:33).

3) Jigsaw Falling Into Place. Se hetki, kun Thom Yorke nostaa laulumelodian oktaavia ylemmäs ”The beat goes round and round” -lauseen toistossa (2:14).

2) All I Need. Käsittämättömän hieno, pauhaava, kaihoisa ja surumielinen loppusoitto (2:45).

1) Let Down. Se hetki, kun kolmannen säkeistön puolivälissä Yorken päälaulumelodia jatkaa ”One day I am going to grow wings” -sanoista eteenpäin ja toinen melodia jatkuu pitkällä äänellä (”One dayyyyy”) ja falsetilla (”You know where you are”), liukuen uskomattoman hienosti viimeiseen kertosäkeeseen (3:57).

Jos innostuit näistä hifistelyistä tai Radioheadista ylipäänsä tai jos bändi ja tuotantonsa on vähänkin vieras, suosittelen kuuntelemaan listauksen kappaleet sekä bändin tuotannon kokonaisuudessaan.

Tai ainakin OK Computerin ja In Rainbowsin.

2 kommenttia kirjoitukseen Radiohead ja kymmenet kylmät väreet

 1. Mira Shemeikka Mira Shemeikka kommentoi:

  AAAAH! Tällasen vois tehdä varmaan monestakin bändistä, mut etenkin Radioheadilla on hullusti pieniä juttuja, joita RAKASTAN. Niin liveissä kuin levyilläkin. Toi sun kohta numero viisi. OON NIIN SAMAA MIELTÄ, ja toi jos joku korostuu vielä livenä jos yleisö on messissä. Tää houkuttelee melkeen tekeen vastineen sulle :D Mut siltä varalta etten koskaan saa aikaiseksi niin tässä mun top 2:

  1. Where I End And You Begin: ”And I’m sorry for us”, 1:04, http://youtu.be/c0JgrOyEA3Q?t=1m4s
  Todella random kohta Radioheadin tuotannossa rakastua (ja vielä suht random levyltä ja random biisistä), mutta mä oon kelannut tota paria sekuntia eteen ja taakse ihan liian monta kertaa. Mun ensimmäinen Hail to the Thief cd ei taida enää toimia tosta kohtaa. En tiiä, mikä tossa iskee, mut en erityisemmin välitä mistään muusta kohdasta tossa biisissä :D

  2. Motion Picture Soundtrack: ”I will see you in the next life”, 2:36, http://youtu.be/6ju8xO_Zvfo?t=2m36s
  Täydellinen tapa päättää täydellinen levy! Mä haluun että toi soi mun hautajaisissa, saatana.

  3. eiku saatana, kyl mun on pakko tehdä tää sama

  1. Visa Visa kommentoi:

   Nimenomaan, ne pienet jutut on ihan mielettömiä.

   1. Erikoinen valinta! Hienoa!

   2. Vau. Motion Picture Soundtrackin tuo kohta oli jo menossa listalle toisen Creep-kylmävärekohdan tilalle, mutta jäi sitten kalkkiviivoilla pois. Samoin Videotapen viimeiset säkeet ”No matter what happens now / You shouldn’t be afraid / Because I know today has been the most perfect day I’ve ever seen” http://youtu.be/Tyqdc8iqgn4?t=2m40s. Ne olisi kyllä pahus vieköön pitänyt ottaa mukaan. Hienothienothienot (sanat) ja hienohienohieno (biisi). Etenkin nuo vikat lainit. Huoh.

   3. Go for it!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.