Don Huonot ja kymmenet kylmät väreet

Kymmenet kylmät väreet

Kymmenet kylmät väreet -sarjassa sukelletaan suomirocksyvyyksiin tänään illalla virallisen 25-vuotisjuhlakeikan Helsingin Jäähallissa soittavan Don Huonot -yhtyeen kanssa. Kyseinen yhtye oli musiikkiterapiavastaanoton hallitsijatahon ensimmäinen syvempi hurahdus kotimaisen rockin maailmaan 1990-luvun puolivälissä. Sittemmin seurasivat Egotrippi ja Ultramariini, mutta niistä enemmän joskus toiste.

Aiemmin tässä sarjassa on väreilty muun muassa R.E.M.:n (kahdesti!), Depeche ModenOasiksenBlurinMewn, RadioheadinKentinThe NationalinFaith No Moren ja kaikkien aikojen suosikkien tahtiin.

don_huonot_95

10) Hannu ja Kerttu. Modulaatio ja viimeinen kertosäe. (3:23)

9) Vedä käteen. Angstikiukkuteinimökötys. ”En oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo / Valehtelija, valehtelija, valehtelija, valehtelija, valehtelija”. (1:07)

8) Aurinko ja kuu. ”Tunnetko sinäkin ajan palavan / nämä päivät / nämä päivät, nämä yöt” ja ”Tahdon palaa sinun kanssasi / nämä päivät / nämä päivät, nämä yöt”. (2:17 ja 3:27)

7) Jos huomenna kaikki on toisin. Viimeinen kertosäetoisto. (2:55)

https://www.youtube.com/watch?v=DLgfIwAdbhw

6) Öinen salaisuus. Vimmattu c-osa. ”On suden hetki / On aika lähteä / Avaa jo silmäsi niin nousen selkääsi / Vie mut sinne, minne kuulun / Joen taakse saareen / Lennä, kiemurtele / juokse pakoon ennen kuin / Ennen kuin aurinko nousee”. (3:19)

5) Kupla. Viimeinen kertosäe, jonka Kalle laulaa oktaavia ylempää. (3:29)

4) Leijailtiin. Koko biisin tunnelma, erityisesti toinen b-osa sekä leijaileva c-osa. Yksi parhaista junassakuuntelubiiseistä ikinä. ”Nyt nöyränä katson, kun tuuli nostaa kirjavat lehdet ilmaan / ja puhaltaa ne öisille kaduille tanssimaan”. (1:58 ja 2:48)

3) Mustaan uneen. Koko yhdeksänminuuttisen biisin läpi jatkuva synkkä raukeus, mutta erityisesti viimeinen soolon jälkeinen massiivinen kertosäe ja sen jälkeinen hiljeneminen. ”Mustaan uneen / mustaan uneen / Taas musta sydän saa / kantajaansa kuljettaa”. (6:39)

https://www.youtube.com/watch?v=LWTbXt4f5sU

2) Kärpänen II. Draaman kaari. Jukka Puurulan viulun nostattama viimeinen käänne. ”Olin kärpänen, olin kärpänen / Sua katon rajasta enää katsele en / Olin kärpänen / ja niin kauan, kuin sitä kesti / olin onnellinen”. (3:31)

1) Sininen yö. ”Ja minä tiedän, että ainoa kotini / on jyrisevä asemahalli / juuri ennen pikajunan lähtöä / Ja että minua odottaa / aurinko / ja meri”. (2:07)

Jos innostuit näistä Don Huonot -muisteluhifistelyistä tai jos bändi on jäänyt vieraaksi, suosittelen kuuntelemaan listauksen kappaleet ja haalimaan kuunteluun (tai tietokoneellesi tai millä ikinä laitteella musiikkisi kuunteletkaan) Kaksoisolento -albumin. Vahva suositus.