Don Huonot ja kymmenet kylmät väreet

Kymmenet kylmät väreet

Kymmenet kylmät väreet -sarjassa sukelletaan suomirocksyvyyksiin tänään illalla virallisen 25-vuotisjuhlakeikan Helsingin Jäähallissa soittavan Don Huonot -yhtyeen kanssa. Kyseinen yhtye oli musiikkiterapiavastaanoton hallitsijatahon ensimmäinen syvempi hurahdus kotimaisen rockin maailmaan 1990-luvun puolivälissä. Sittemmin seurasivat Egotrippi ja Ultramariini, mutta niistä enemmän joskus toiste.

Aiemmin tässä sarjassa on väreilty muun muassa R.E.M.:n (kahdesti!), Depeche ModenOasiksenBlurinMewn, RadioheadinKentinThe NationalinFaith No Moren ja kaikkien aikojen suosikkien tahtiin.

don_huonot_95

10) Hannu ja Kerttu. Modulaatio ja viimeinen kertosäe. (3:23)

9) Vedä käteen. Angstikiukkuteinimökötys. ”En oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo, en oo / Valehtelija, valehtelija, valehtelija, valehtelija, valehtelija”. (1:07)

8) Aurinko ja kuu. ”Tunnetko sinäkin ajan palavan / nämä päivät / nämä päivät, nämä yöt” ja ”Tahdon palaa sinun kanssasi / nämä päivät / nämä päivät, nämä yöt”. (2:17 ja 3:27)

7) Jos huomenna kaikki on toisin. Viimeinen kertosäetoisto. (2:55)

6) Öinen salaisuus. Vimmattu c-osa. ”On suden hetki / On aika lähteä / Avaa jo silmäsi niin nousen selkääsi / Vie mut sinne, minne kuulun / Joen taakse saareen / Lennä, kiemurtele / juokse pakoon ennen kuin / Ennen kuin aurinko nousee”. (3:19)

5) Kupla. Viimeinen kertosäe, jonka Kalle laulaa oktaavia ylempää. (3:29)

4) Leijailtiin. Koko biisin tunnelma, erityisesti toinen b-osa sekä leijaileva c-osa. Yksi parhaista junassakuuntelubiiseistä ikinä. ”Nyt nöyränä katson, kun tuuli nostaa kirjavat lehdet ilmaan / ja puhaltaa ne öisille kaduille tanssimaan”. (1:58 ja 2:48)

3) Mustaan uneen. Koko yhdeksänminuuttisen biisin läpi jatkuva synkkä raukeus, mutta erityisesti viimeinen soolon jälkeinen massiivinen kertosäe ja sen jälkeinen hiljeneminen. ”Mustaan uneen / mustaan uneen / Taas musta sydän saa / kantajaansa kuljettaa”. (6:39)

2) Kärpänen II. Draaman kaari. Jukka Puurulan viulun nostattama viimeinen käänne. ”Olin kärpänen, olin kärpänen / Sua katon rajasta enää katsele en / Olin kärpänen / ja niin kauan, kuin sitä kesti / olin onnellinen”. (3:31)

1) Sininen yö. ”Ja minä tiedän, että ainoa kotini / on jyrisevä asemahalli / juuri ennen pikajunan lähtöä / Ja että minua odottaa / aurinko / ja meri”. (2:07)

Jos innostuit näistä Don Huonot -muisteluhifistelyistä tai jos bändi on jäänyt vieraaksi, suosittelen kuuntelemaan listauksen kappaleet ja haalimaan kuunteluun (tai tietokoneellesi tai millä ikinä laitteella musiikkisi kuunteletkaan) Kaksoisolento -albumin. Vahva suositus.

Yksi kommentti kirjoitukseen Don Huonot ja kymmenet kylmät väreet

  1. Joonas kommentoi:

    Hyvä lista, mutta 8) on kyllä noista itselle 1) ja top 10 on muutenkin ihan liian vaikea. Enimmäkseen pirun hyvä bändi, mutta nähdäkseni sen ensi kesänä, joutuisin maksamaan myös Yöstä, Popedasta ja Eppu Normaalista, Cheekistä yms. Hienoa Tammerfest :P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.