Depeche Mode ja kymmenet kylmät väreet

Kymmenet kylmät väreet

Kymmenet kylmät väreet -sarja siirtyy kylmän elektroniseen äänimaailmaan. Depeche Mode merkitsi allekirjoittaneelle vuosikausia vain ja ainoastaan todella paljon ärsyttänyttä Personal Jesus -hittiä, mutta silmät ja korvat avautuivat 1990-luvun lopulla toden teolla It’s No Goodin ja kokoelmalevyn myötä. Aiemmin sarjassa on väreilty Oasiksen, BlurinMewn, RadioheadinKentinThe NationalinFaith No Moren ja kaikkien aikojen suosikkien tahtiin.

10) Higher Love. Gahan–Gore-kaksikon stemmalaulu toisessa säkeistössä (2:11).

9) Useless. Ensimmäisen säkeistön ensimmäisen lauseen mahtavan tyly time-sana (0:31) ja Martin L. Goren laulama värisevä stemma ”All my bringing you down” -lauseessa (1:24).

https://www.youtube.com/watch?v=anNH6Ru8wdI

8) Precious”Precious and fragile things / Need special handling / My God what have we done to you?” (0:19).

https://www.youtube.com/watch?v=5hPCzFUmeas

7) I Want it All. Hypnoottisen raukea ja samalla päällekäyvä sekä painostava kitaranäppäily (0:06).

6) One Caress. Jousibiisin jouset ja Martin L. Goren hauras ja vaikuttava tulkinta. ”Oh girl / Lead me into your darkness / When this world is trying its hardest to leave me unimpressed / Just one caress / From you and I’m blessed” (0:29).

https://www.youtube.com/watch?v=2LphFkmbRUc

5) When the Body Speaks. Sykkivän monotonisen bassokuvion, raukean melankolisen duurikitaranäppäilyn ja laulumelodian luoma eteerisen ristiriitainen tunnelma ja Gahanin lopussa laulamat falsettimehustelut (4:30).

4) Halo. Dramaattiseen kertosäkeeseen pianolla nostattava b-osa. Ja muistot siitä, että oli viemässä elämänsä ensimmäisen tyttöystävän Depeche Moden keikalle ja ero koitti juuri ennen keikkaa, jolla tämä kappale soi. ”When our worlds they fall apart / When the walls come tumbling in / Though we may deserve it / It will be worth it” (1:43).

3) Goodnight Lovers. Lohduttomuus ja lohtu samassa kertosäkeessä. ”When you’re born a lover / You’re born to suffer / Like all soul sisters and soul brothers” (1:04).

2) It’s No Good. Pakkomiellekuvaus Every Breath You Taken henkeen. Tyly kertosäe (1:16).

1) Home. Illan vika hidas. Martin L. Goren laulamien DM-kappaleiden suurin helmi. Loppusoiton majesteettista kitarateemaa ei peittoa mikään, ei koskaan (3:22).

https://www.youtube.com/watch?v=Jcz8EkM5nuw

Jos innostuit näistä Depeche Mode -hifistelyistä tai jos bändi on jäänyt vieraaksi, suosittelen kuuntelemaan listauksen kappaleet ja haalimaan käsiisi (tai tietokoneellesi tai millä ikinä laitteella musiikkisi kuunteletkaan) yhtyeen tuotannon niputtavan mainion Singles 86–98 -tuplakokoelman sekä 2000-luvun tuotannosta albumit nimeltä Exciter (2001) ja Playing the Angel (2006) kokonaisuudessaan.