Tunteiden ilmaisemisen oppitunti – Sanni: Oo se kun oot feat. Paperi T

14231845_1325656367452471_3601850494302139369_o

Sannin uusi single Oo se kun oot jatkaa kappaleiden Me ei olla enää me ja 2080-luvulla aloittamaa parisuhdesinglejen jatkumoa. Oo se kun oot on kahden ihmisen suhteen karikkoinen alkutaival, jonka ongelmat kumpuavat osapuolten aiemmista kokemuksista. Kappale kertoo epäilyksestä, väärinymmärryksistä ja hyväksynnästä. Yksinäinen Netflix-ilta ja exän flanellipaita ovat vaihtuneet kahden ihmiselämän yhteensovittamisen vaikeuksiin.

Paperi T ja Sanni esitetään kappaleella toistensa vastapareina. Kappale onkin näiden osapuolten epäsuora vuoropuhelu, jonka mehukkuus perustuu hahmojen välisiin sekä heidän sisäisiin ristiriitoihin. Osapuolet tekevät olettamuksia toistensa ajatuksista käymättä suoraan läpi sitä, mitä toisen päässä liikkuu. Kappale on kahdenkeskeistä kommunikointia tilanteessa, jossa kumpikaan ei osaa ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Oo se kun oot on kuin elokuvakohtaus, jossa katsojat näkevät hahmojen päiden sisään, mutta hahmot eivät löydä välilleen kunnollista yhteyttä.

Sannin hahmo on kappaleella hyväksyvä ja ymmärtävä osapuoli, joka tarjota omaa läheisyyttään ja hyväksyntäänsä: ”Anna mun olla se, joka naarmusi nuolee, rakastaa niin et naapurit kuulee.” Omissa sanoituksissaan Sanni kertoo ymmärtävänsä kumppaninsa epäluuloisuutta: ”On okei pelkää, että mä petän sul on ollut vähän väärii tyyppejä.” Tällä Sannin osapuoli viittaa siihen, mitä Paperi T:n hahmo myöhemmin käy omassa osuudessaan läpi. Versellään Paperi T sivuaa aiempia epäonnisia suhteita, jotka ovat jättäneet jäljen (no pun intended) siitä, miten suhteet ovat päättyneet: ”Sua edeltäneist muistan vaa miten ne on loppunu.” Kertosäkeellä Sanni ojentaa kätensä hälventääkseen aiemmista kokemuksista kumpuavaa epäluuloisuutta uutta suhdetta kohtaan: ”Oo-o se kun on oot, hei mikä rikkoi sut? En oo sellainen kuin muut mua ennen.

Sannin ollessa suhteen korjaava voima, Paperi T esittää itsensä sinä ongelmallisena vastaparina, joka sotkee parin välistä kemiaa. Teksteissä varoitetaan toista kiintymästä liikaa tunteidensa kanssa sekoilevaan ihmiseen. Paperi T:n hahmo pyrkii vieraannuttamaan ja työntämään Sannin hahmoa pois luotaan: ”Oo se ku oot, varo mitä lupaat. Mä otan perheautollisen paskaa mukaan. Mäkään en oo sellanen johon sä oot tottunu.” Toisaalta räpeissä käsitellään myös epävarmuutta omista ajatuksista. Paperi T:n hahmon sisäiset ristiriidat nousevat pintaan, kun hän esittää kaipaavansa hyväksyntää ongelmallisuudelleen: ”Enkä pysty mitää takaa, pitää eka olla solmus ennenku joku voi avaa.” Hahmo yhtä aikaa tiedostaa ongelmallisuutensa ja myös tunnistaa vastapuolen hyväntahtoiset aikeet. Lopulta Paperi T:n versellä tuodaan esille se, miten hahmo kaipaa tunteilleensa vastakaikua: ”Sä voit tehä mulle iha mitä haluut, ota mut nii et koko Helsinki tajuu.” Kappale purkaa palasiksi ne ajatuskulut, joita käydään läpi oman pään sisällä, kun ei osata tulkita toisen osapuolen ajatuksia.

Äänimaisemaltaan uusi single on koneellisempi ja vähäeleisempi, mikä sopii Sannin metalliseen ja viileään lauluun. Metalliset kilkatukset ja aavemaiset huudot antavat kappaleelle jopa ahdistavalta tuntuvat puitteet. Koneellinen ja urbaani äänimaisema sopii myös kappaleella vierailevalle Paperi T:lle. Vaihdos kappaleen kertosäkeestä Paperi T:n verseen on sujuva ja luonnollinen. Hidaspoljentoinen tausta sopii Paperi T:n ylikorostetulle flow’lle niin hyvin, että biitin voisi olla Malarian Pelolta. Onhan taustan kilkatuksissa paljon samaa kuin esimerkiksi Surumielisen näköiset naiset -kappaleessa. Paperi T:n verse antaa kappaleelle sen kaipaamaan vaihtelua, sillä ilman kappaleesta selkeästi erottautuvaa feattia Oo se kun oot olisi huomattavasti valjumpi kokonaisuus.

Me ei olla enää me -kappale on täydellinen erokappale, joka kertoo siitä, miten juna on mennyt ja on aika lähteä liikkumaan asemalta toiseen suuntaan. Kappaleella katsellaan haikeasti entisen suhteen raunioita, mutta hyväksytään tilanne, että on aika siirtyä elämässä eteenpäin. 2080-luvulla käsitteli myös vanhoja suhteita ja tuntemuksia, mutta uudella singlellä on vihdoin siirrytty uuteen elämäntilanteeseen.

Oo se kun oot -single on sopivaa vaihtelua edeltäviin Vahinko ja Että mitähän vittua -kappaleisiin verrattuna. Rauhallinen pop-laulu on hyvin tunnistettavaa Sannin tuotantoa, mutta äänimaisemassa on uutta virkistävää kulmaa. Joka tapauksessa kappale jää petollisesti kummittelemaan mieleen raivostuttavan salakavalasti. Ajatukset se ainakin laittaa liikkeelle.