Tänä kesänä lauletaan suomipunkkia

Joka kesäksi julkaistaan yksi kappale, jonka sanat osaavat kaikki ulkoa ja hoilaavat niitä kaikissa mahdollisissa käänteissä. Tämä kappale ei ole perinteinen kesäbiisi, vaan siihen liittyy aina jotain yllätyksellisyyttä. Joko se tulee artistilta, jolta sitä vähiten odotettiin, tai sitten se edustaa tyylilajia, minkä ei odoteta nousevan kesäsuosioon. Viime vuonna se oli Pepe Willbergin Aivan sama mulle mä oon onnellinen. Muutama vuosi sitten se oli Pariisin Kevään Tämän kylän poikii. Joku vuosi se oli Soul Captain Band Vauvantekohomma, ja kaikki kyllä tietävät, miksi. Mamba on ollut tällainen kuororallatus jo aivan liian pitkään. Ihan sama kuitenkin millä festareilla olet, jos joku aloittaa laulaa yhtäkään näistä kappaleista, niin voit seurata, miten yhteislauluaalto vyöryy eteenpäin väkimassassa.

Yksi hienoimpia keikkakokemuksiani onkin juuri viime vuoden Ruissalosta, kun rantalava kylpee auringossa ja Pepe astelee lavalle. Ympärilleni tungeksii joukko liian humalaisia kesäpoikia, snäppärit päässään ja tukka sliipattuna taakse. Auringossa palaneita kasvoja koristaa vielä räikeästi väritetyt peiliaurinkolasit. Porukan kasvaessa mölinä yltyy, kädet nousevat ilmaan hihattomista paidoista ja alkaa uudenlainen mölinä: ”PepeeeEeeeEeeeEee”. Nopeasti kävi selville, etteivät he olleet kovinkaan tietoisia Pepen viime vuoden menestyksestä, vaan olivat paikalla ironisesti diggailemassa vanhaa dinosaurusta. Hauskinta kuitenkin oli huomata, miten fiiliksissään tuokin porukka yhtyi lauluun, kun Aivan sama mulle mä oon onnellinen soitettiin. Ainakin minä tulkitsin fiiliksen ja innostuksen täysin vilpittömäksi.

lapinpolthajat

Tänä kesänä haluan, että Lapinpolthajien tuoreelta kolmannelta levyltä löytyvä kappale Espooseen on kesän epävirallinen yhteislaulu. Espooseen olisi erittäin kova kandidaatti, sillä se vaalii hoilauskappaleen perinteitä.

Ensinnäkin, se on yllättävä. Kukaan ei odota, että sellainen kappale kuin Espooseen dominoisi kesäfestareiden telttalaulutuokioita. Toisaalta, koska se on ehta punkralli, se ei vaadi liikaa esittäjiltään. Lauletaan vähän sinnepäin, kunhan ollaan aggressiivisia ja turhautuneita. Soittaessakin tärkeintä on, että asenne on kohdillaan. Telttatuokioissa tarvittavan särön saaminen kitaraan voi olla haaste, mutta asiaa voi kompensoida vaikka sillä, että kappaleen päätteeksi pamauttaa kitaran kiveä vasten säpäleiksi ja nakkaa nuotioon polttopuiksi.

Toiseksi, pohjimmiltaan kappaleena Espooseen on äärimmäisen tarttuva popralli, jolla on potentiaalia hurmata laajempikin kuulijakunta. Rämäpäisellä otteella tehty kappale on täydellinen hittibiisi. Halusit tai et, kappaleen maaginen kertsi vain jämähtää päähän:

nyt mennään,
Espooseen,
kakkaamaan,
uima-altaaseen

Kaiken lisäksi kertsin anarkia on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin hillittyä ja jopa kansanläheistä. Ei tarvitse viskoa poliisia kivillä tai spraymaalata Mannerheimin patsasta. Astaloitakaan ei tarvita. Riittää, että käydään Espoossa ja vääntämässä tortut uima-altaaseen.

Kolmanneksi, nyt on suomipunkin aika! Vielä ei ole ollut tästä genrestä ponnistanutta kesähittiä, joka uisi kansan syviin riveihin. Mutta tänä kesänä kaikki muuttuu. Viime vuosina Teemu Bergmanin johtamat Pää Kii ja Kakka-hätä 77 kasvattivat suomipunkin suosiota tuoden musiikin laajemmankin yleisön tietoisuuteen. Tänä keväänä kiima on vain voimistunut, kun Pertti Kurikan Nimipäivät marssivat Wieniin Euroviisuihin ja suomipunk sai jälleen täysin uudenlaista näkyvyyttä.

Tähdet ovat kohdillaan, universumi puhuu tänä kesänä suomipunkin kielellä. Tänä kesänä haluan Ruissalon kesäpoikien kanssa hoilata Lapinpolthajia ja tehdä humalaisia toimintasuunnitelmia reissusta Espooseen, jotka kuitenkin jäisivät aina toteutumatta.

P.S. Ei sitten oikeasti kannata kakata uima-altaaseen, koska silloin allas täytyy sulkea vähintään yhdeksäksi tunniksi. Ei kiitos julkisessa käytössä oleviin, mutta omaan uima-altaaseenne tahi paljuun tahi kylpyammeeseen voitte puolestani avoimin mielin pökälöidä. Sekin kannattaa kuitenkin muistaa sitten siivota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.