Ruisrock 2016: Lauantain ja sunnuntain ennakot

Kuva: Joonas Mäkivirta
Kuva: Joonas Mäkivirta

Lauantai 9.7

Lauantaina ei ole mikään kiire festivaalialueelle. Ensimmäinen artisti, jonka missaaminen todella harmittaisi on Blood Orange, joka aloittaa kello 18. Pitkälti festareiden vakiokalustukseksi muodostuneiden suomalaisyhtyeiden kirjon keskellä Blood Orange on erinomainen väripilkku.

Juuri sopivasti ennen Ruisrockia levynsä Freetown Sound julkaissut Blood Orange on palannut vakuuttavasti. Parin vuoden tauon jälkeen on hienoa nähdä Dev Hynes jälleen Suomessa. Jenkkiartistin kasarihenkinen makuuhuonepop kätkee sisäänsä vahvaa poliittista latausta, sillä levyn teemana on viime vuosina paljon puhuttanut tumman väestön asema ja artistien omien juurten tiedostaminen. Esimerkiksi Hands Up –kappaleella kuullaan ääniraitaa poliisiväkivallan vastaisista protesteista ja albumin nimi Freetown Sound on viittaus Sierra Leonen kaupunkiin, jonka perustivat vapautetut orjat. Blood Orangen levy on poliittisuudessaan jatkoa sellaisille levyille kuin To Pimp a Butterfly ja Black Messiah.

Blood Orange ei ole keikkailijana kovinkaan aktiivinen, joten kun hän esiintyy Ruisrockissa, sitä ei kannata missata.

Psst, Rosvo-Juhani kirjoitti kattavamman ennakkofiilistelyn Blood Orangesta Slow Show -blogissaan.

Kolmikko JVG ja Teemu Brunila tekevät nerokkainta popmusiikkia Suomessa vähään aikaan. Tarkenee, Paluu tulevaisuuteen ja Hehkuu ovat parasta suomalaista popmusiikkia tällä hetkellä. Toivon todella, että tämä trio ei lopeta yhteistyötään hetkeen.

JVG:n jälkeen kapuaa lavalle yhtä aikaa useampikin mielenkiintoinen esiintyjä. Vaihtoehtoina ovat aina hyvässä keikkakunnossa oleva Stam1na, uudella levyllään sydämiä sulattava Vesala ja viime vuoden Kingston Wall –tribuutin tyyppinen kuriositeetti Underground Rock Orchestra. M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen johtama suomirockin kulttiyhtye ei kuitenkaan nouse yhtä usein lavalle kuin Stam1na ja Vesala. Toisaalta Elokuutio-levyn kanssa kiertävä lemiläiskööri ja soolodebyyttinsä julkaissut Vesala kiinnostavat paljon. Tässä kohtaa on parempi luottaa lauantaiaamun intuitioon.

Kaksi yhden hinnalla tarjouksen mukaisesti Ruisrock on onnistunut haalimaan itselleen Diplon projekteista Jack Ü:n perjantaille ja Major Lazerin lauantaille. Tamppaamaan päästään siis lauantainakin, kun Major Lazer tanssittaa illan pääesiintyjänä Niittylavalla. Diplon projekteista juurikin Major Lazer on mielestäni aina ollut mielenkiintoisin.

https://www.youtube.com/watch?v=_zCoCa6b6cU

Sunnuntai 10.7

Jos lauantaina ei ole ehdotonta kiirettä festivaalialueelle, on sunnuntaina päivän aloittamassa kaksi äärimmäisen mielenkiintoista kotimaista yhtyettä, joissa kummassakin on merkittävässä osassa suomalaisen musiikin pitkäaikaisia uranuurtajia. Atomirotta koostuu Notkea Rotta -yhtyeen Notkeasta Rotasta ja J. Pajulaaksosta, jotka ovat saaneet rinnalleen esimerkiksi Smackista ja Lamasta tutun Rane Raitsikan. Saimaan orkesterin tahtipuikkoa heiluttaa ex-Tehosekoitin Matti Mikkola. Oma kiinnostukseni kohdistuu jälkimmäiseen yhtyeeseen, mutta kummatkin ovat tunnettuja live-energiastaan.

Parin vuoden takainen Pepe & Saimaa on edelleen mestariteos, joka vetää hiljaiseksi sitä kuunnellessa. Pepe Willbergin ja Saimaan keikka Ruisrockissa vuonna 2014 on yksi parhaiten mieleeni jääneitä keikkoja koskaan. Matti Mikkolan suurieleistä pop-sinfoniaa oli tukemassa 30-henkinen orkesteri täynnä virtuoosimaisia soittajia. Maaginen on kenties se sana, joka kuvaa kokemustani parhaiten.

Eikä Saimaan tänä vuonna julkaistu Matka mielen ytimeen jää Willbergin kanssa tehdystä levystä jälkeen. Pepe-levytyksen sovitusten tähdätessä suurieleisyyteen ja kokonaisvaltaisuuteen, Matka mielen ytimeen leikittelee cover-kappaleilla pistäen ne täysin uudenlaiseen uskoon.

Suomigrimen noususta on puhuttu koko vuosi 2016, joten Ruisrock on kiinnittänyt etulinjassa toimivan Töölön ketterän esiintymään minirantalavalle. Keikka on lyhyt, mutta toivon mukaan sitäkin intensiivisempi. Suomiräppiä on tarjolla sunnuntaina reilusti, sillä Töölön Ketterän jälkeen minirantalavalle nousevat vielä View ja Noah Kin. Myös yhtä aikaa Ketterän kanssa esiintyvät Ruger Hauer feat. Regina (Regina löytyy lavalta, ei taustanauhalta). Kansainvälisen räpin ystäville esiintyy vielä loppuillasta Vic Mensa.

https://www.youtube.com/watch?v=HceMQPhvbjs

Sunnuntai-illan herkkupala on kuitenkin Patti Smith and her Band perform Horses. Vuonna 1975 julkaistu Horses-levy on klassikkoteos rockin historiassa ja juuri siksi ei ole yhtäkään järjellistä syytä jättää välistä, kun kyseinen levy kuullaan kokonaisuudessaan Ruissalon kesäillassa.

Toinen esiintyjistä, joka on pakko nähdä, on DJ Shadow. Kuten on Patti Smith, myös DJ Shadow on omalle genrensä merkittävä suunnannäyttäjä. Artistin pääasiassa instrumentaalissa hip-hop-musiikki laaja samplemateriaali on laajaa ja hyödynnetty nerokkaasti. Klassikkolevyn Entroducing…-levyn kappaleella Midnight In A Perfect World samplataan Pekka Pohjolan kappaletta Sekoilu seestyy. Jos kappale kuullaan keikalla, niin Turun torilla tavataan.


Ja totta kai Ruisrock 2016 -soittolista: