Biisi: Lasten Hautausmaa – Tuulipuut

a1085752024_10

Eihän tässä enää tiedä, miten päin osaisi olla, kun maailman paras Lasten Hautausmaa julkaisee uuden kappaleen, joka yhtyeelle ominaiseen tapaan pysäyttää koko ympärillään liikkuvan universumin. Tuomo Mannosen tekstit ovat kuin valokuvia, jotka vangitsevat kyseisen kameran läpi heijastetun hetken sisäänsä. Tavallaan teksteissä vallitsee vahva tunne ulkopuolisuudesta, ja tekstejä pikemminkin tarkastellaan ulkopuolisen, tai itsensä ulkopuoliseksi tuntevan, henkilön silmin. Vaikka uudella singlelläkin liikutaan minäkertojan hahmossa, kertoja ei tunnu olevan tilanteessa läsnä. Yhtyeen dramaattisuus ja mollivoittoinen rockmusiikki sekä erityisesti solisti Kristiina Vaaran kuulaan viiltävä sointi hukuttavat Mannosen impressiot 50 melankolian eri sävyyn. Yhdistelmä on yhtä musertavan kaunista kuin musiikkikin.

Lasten Hautausmaalla on kasassa paketti, joka ei yksinkertaisesti voi tuottaa mitään muuta kuin timanttisen pitkäsoiton. Yhtyeellä on niin tunnistettava ja persoonallinen lähestymistapa niin musiikillisesti kuin tekstillisesti, että Lasten Hautausmaa jättää yhdeksän yhtyettä kymmenestä varjoonsa vikisemään. Suomirock-henkinen uuden aallon rockmusiikki kuulostaa hyvältä, jopa trendikkäältä, suomirockin nostettua päätään viime vuosien ajan. Menneisyyden pölyt on karistettu yhtyeen hartioilta, ja pikemminkin Lasten Hautausmaa kuulostaa ajattomalta kuin menneiltä vuosikymmeniltä.

Hienointa yhtyeen musiikissa on, miten palaset loksahtelevat kohdilleen ja osaset tukevat toinen toisiaan. Kristiina Vaaran tulkinta ja Mannosen erinomaiset tekstit toimivat yhdessä saumattomasti, mikä on otettu yhtyeen kappaleiden sovituksissakin huomioon. Teksteille ja tulkinnalle annetaan tilaa kasvaa ja elää omaa elämäänsä. Toisaalta, kuten Tuulipuut-single osoittaa, myös musiikillisesti yhtye osaa astua esille, kun se viljelee kauniisti soivia melodiakoukkuja sopivassa suhteessa kappaleen luonteeseen. Lasten Hautausmaasta puhuttaessa ei voi olla peräänkuuluttamatta kokonaisuutta, sillä näin ehjä kokonaisuus kestää aikaa, kuuntelua ja kritiikkiä.

Lasten Hautausmaa murskaa kaikki pinttyneitä ajatusmalleja tehden traagisesta surusta jotain suloisen kaunista, minkä parissa ennemmin eheytyy kuin ahdistuu. Yhtyeen musiikissa synkästä tehdään kaunista ja loputtomuudesta lohduttavaa.

Tuulipuut-single enteilee yhtyeen kesäkuun 12. päivä julkaistavaa nimetöntä debyyttialbumia, joka tulee olemaan yksi vuoden kovimmista levyistä – voitte luottaa minuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.