Jukka Ässä: Tyhmä mies

5873356_orig

Viime aikoina suomenkielisestä popmusiikista on ollut vaikea saada otetta. Vaikka tarjontaa on enemmän kuin aikoihin, niin oikeasti iskeviä artisteja ei ole juurikaan omalle kohdalleni sattunut. Siksi toivotan avosylin tervetulleeksi Jukka Ässän tänä keväänä julkaistun Tyhmä mies -EP:n.

Jukka Ässän materiaali on aina viehättänyt minua. Kepeähköön popsoundiin verhottu arkiromantiikka kaikkine ihanuuksineen ja vaikeuksineen on helposti sulateltavaa ja pahasti mieleen syöpyvää. Tälläkin kertaa Jukka Ässä soi ilmavasti ja mieleenpainuvasti. Parhaimmillaan Ässän rakkauslaulut hiipivät syvälle ihon alle. Pidän Jukka Ässän tavasta kirjoittaa, sillä tuttuudestaan huolimatta Ässä käsittelee aiheita sopivan persoonallisesti. Teksteihin on helppo samastua, sillä Ässä tavoittaa onnistuneesti ne ajatukset, jotka kuuluvat itse kunkin arkielämään.

Levy jakautuu tunnelmaltaan selkeästi alkupuoliskon kevythenkiseen ja loppupuoliskon haikean itsekriittiseen materiaaliin. Kevyesti kuin Ruissalon kesäyö soivan Ruisrock-kappaleen kertosäe jää pitkiksi ajoiksi pyörimään päähän. Lumoava tunnelma ja iloinen huolettomuus lämmittää sisuskaluja, kun ajatukset ohjautuvat kesäöiden taianomaisimpiin hetkiin. Samanlaista romanttista toiveikkuutta on myös levyn avauskappaleella Mä haluun muistaa miltä se tuntuu.

Tyhmä mies on parisuhdekemiaa arvioiva kappale, jossa kertoja hyvinkin itsekriittisesti käsittelee omaa toimintaansa suhteessa. Kappaleen tekstit käsittelevät ihmissuhteiden ongelmia hyvin arkisesta ja käytännönläheisestä näkökulmasta. Yhtä aikaa yrittää olla toiselle parasta, mutta toisessa hetkessä huomaa olleensa vain tyhmä mies, joka ostaa lahjaksi liian pieniä vaatteita ja kahden kuukauden odottelun jälkeen saa aikaiseksi laitettua taulut seinälle. Ei tyhmä mies tee tahallaan, mutta asian tiedostaminen tekee olon todella tyhmäksi.

Tyhmästä miehestä alkanut tarina saa päätöksen Vuoret-kappaleella, joka lyhytsoiton teeman mukaisesti käsittelee elämää ihmissuhteessa. Käänteen voimakas rakkauslaulu saa puolessa välissä, kun tuttuun puhelinnumeroon ei enää saa yhteyttä. Kappale huipentuu pariminuuttisen suurieleiseen lopetukseen, jonka aikana kappale tuntuu kasvavan nimensä mukaisesti vuoren kokoiseksi.

Aiempiin levytyksiin verrattuna Jukka Ässä soi yhtenäisemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Kappaleet ovat saaneet musiikillista syvyyttä muun muassa aiempaa enemmän käytetyistä elektronisen musiikin elementeistä. Soundin hienovarainen muutos on onnistunut. Kun kertojahenkiseen popmusiikkin äänimaailmaan tuodaan paljon erilaisia elementtejä, on aina vähän pelkona se, että itse kappaleiden kerronnallinen ydin hautautuu kaiken muun alle. Tyhmä mies -EP:llä siitä ei ole huolta lainkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.