Biisi: Neat Neat – The Deceiver

Kuva: Sanna Lehto

Kuva: Sanna Lehto

Muistatteko sen Placebon ja muiden perinteisten altsurokkareiden kanssa flirttailevan suomalaisyhtyeen, joka on viime vuosina pudotellut yksittäisiä singlekappaleita kuunneltavaksi. Niillä singleillään yhtye joka kerta sai aikaan varovaista kuhinaa ainakin blogosfäärissä. Juuri se samainen bändi, jonka mahtipontinen indierock on saanut stadikan itsekseen välkkymään heijastaen valonheittimien säteet kauas Helsingin taivaanrantaan.

Kyllä, Neat Neat on täällä taas, kun yhtye julkaisi uuden kappaleensa The Deceiver, joka jatkaa bändin vakuuttavaa stadionrock-linjausta. Alkaa tuntua siltä, että Neat Neat kasvattaa kappaleitaan aina vain suurempiin sfääreihin. Mitä suuremmasta kappaleesta on kysymys, sitä paremmin se tuntuu yhtyeelle sopivan. On pakko ihailla, miten hävyttömän itsevarmasti vielä debyyttialbumiaan panttaava pikkubändi soittaa kuin miljoonaluokan tekijä. Ei siinä, kyllä kaverit tonttinsa vakuuttavasti hoitavat ja musiikista kuulee, miten kunnianhimoisesti sen eteen on tehty työtä. Kun heleästi soiva nostatus kuljettaa kuuntelijan viimeistä kertaa kertosäkeeseen, tuntuu kuin kappale räjäyttäisi koko stadionin  sille samaiselle Helsingin taivaanrannalle, jonka se aiemmin valaisi. Massiivinen äänivalli vyöryy ylitse, kun kitarat soivat ja vahvaääninen laulaja päästää itsensä irti. Kaboom! Kaikki on yhtä kosmista tähtisadetta ja galaktista ilotulitusta.

Herää ainoastaan kysymys, voiko Neat Neat saavuttaa vielä itselleen jalansijaa jo valmiiksi hapenpuutteessa kouristelevasta genrestä? Miten on, jääkö kappaleesta mieleen juuri Neat Neat vai yhtye, joka on Thom Yorke -maneereineen kuin joku entuudestaan tuttu suuren luokan stadionintäyttäjä?

Yhtyeellä on melkoinen vuori edessään kiivettävänä, mutta toisaalta näillä kiipeilijöillä on myös reilusti potentiaalia omasta takaa. Kenties yhtyeen kaikessa rauhassa työstetty ja mehustettu debyyttialbumi, joka puheiden mukaan on hiljattain saatu valmiiksi, vastaa näihin spekulaatioihin ja näyttää, mihin suuntaan yhtyeen tie jatkossa vie.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.