Biisi: Disclosure – Holding On ft. Gregory Porter

screen-shot-2015-05-26-at-12-25-35-pm

Disclosurella on pakko olla rankkaa. Musiikkia vihataan, kun julkaisee edellisestä materiaalista poikkeavan puhtaan tanssikappaleen, jonka aikana on tarkoitus tampata klubin tanssilattialla raivopäisesti kuin ylioppilasjuhlia valmistelevat äidit lattiamattoja. Toisaalta musiikkia halveksutaan paikallaan polkemisesta ja puhutaan yhden tempun ponista, jos erehdytkin jatkamaan tutummalla linjalla.

Kuten Wincave-Lauri aiemmin kappaleesta kirjoittikin, Disclosuren hiljattain julkaistu Bang That sai hienovaraisesti sanottuna jyrkän vastaanoton yhtyeen fanien keskuudessa. Ongelmahan tässä nyt olikin juuri se, ettei kappale ole samanalainen välittömästi alitajunnan syvimpiin sopukoihin uiskenteleva hittikappale, millaisista debyyttialbumi Settle opittiin tuntemaan. Kuten Lauri erinomaisesti asian tiivistää: ” — Bang That on simppeli house-kappale, jossa ei debyyttilevyn hiteistä tuttuja laulukertsejä, tappavia melodioita tai jäätäviä bassolinjoja kuulla.

Nostan käteni ylös. En erityisesti pitänyt Bang That -kappaleesta. Syitä sille on lähinnä kaksi. Minä vihaan tanssimista. Vihaan, vihaan, vihaan tanssimista. Jos lähden tamppaamaan, pieksen mielummin pihalla mattoja kappaleen tahdissa kuin eksyn tanssilattialle. Jos löydätte minut tanssilattialta, alan olla siinä tietoisuuden pisteessä, että seuraavana aamuna kenties herään Mahatma Gandhina.

Lienee siis sanomattakin selvää, että kappale ei ole osoitettu minulle. Sen takia koen Bang Thatin pitkäveteiseksi ja yllätyksettömäksi, kuten se simppelin rakenteensa puolesta oikeastaan onkin. Kuitenkin osaan hyvin kuvitella, miten hyvältä kappale voisi kuulostaa rajussa ekstaasipöllyssä, kun sydämet avoimina ja mieli laajentuneena kappaletta joraa paita hiessä tiheän kemikaalipilven ympäröimänä.

Disclosuren uusi kappale ja tulevan kakkosalbumin ensimmäinen singlelohkaisu Holding On on kuitenkin jälleen täysin eri maata kuin Bang That. Jazzlegenda Gregory Porterin kanssa yhteistyönä tehty kappale on jo erittäin lähellä Settle-albumin materiaalia. Holding On sisältää Disclosurelle tyypilliset tyylikkäät vokaalit ja laulukertsin, joiden tarttuvuuden herra Porter nostaa vielä toiseen potenssiin. Lauluosuuksien lisäksi soundillisesti on palattu takaisin vahvemmin UK Garagen maisemiin, mikä tarkoittaa murisevaa basson ja tasaisesti jauhavia syntikkaraitoja, jotka tuovat omanlaistaan freesiyttä kappaleeseen.

Totta kai joku alkaa nurista kappaleen geneerisyyttä, ennalta-arvaamattomuutta ja sitä, miten ihanan virkistävää soundia Bang That tarjoili. Miten parempi olisi, jos Disclosure jatkaisi samaa kokeilevampaa linjaansa jada jada jada. Asian laita on kuitenkin, että Holding On koukuttava popkappale, kuten Latch ja White Noise edelliseltä levyltä. Asian toinen laita on, että Disclosure on osoittanut olevansa parhaimmillaan tarttuvien popkappaleiden parissa. Lawrencen veljeksiä suvereenimpaa aktia ei popmusiikin saralla taida löytyä ja Holding On alleviivaa tätä väitettä.

Parasta singelohkaisussa kuitenkin on, että – luojan kiitos – sitä voi rauhassa fiilistellä muuallakin kuin tanssilattialla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.