Uutta: Karl Jakob – On repeat

Ruotsalaisen rokkarikokoelmani ehdoton kruununjalokivi Jakob Stenseke alkaa julkaista musiikkia taiteilijanimellä Karl Jakob. Blogiani pidempään seuranneille lukijoille Stenseke lienee ennestään tuttu mm. The Key Key -sooloprojektista ja suuresti ylistämästäni psykedeelisestä Feelium-bändistä, jolta on niin ikään odotettavissa uutta materiaalia.

Rosvojen viikkosaalis -soittolistalla oli kunnia saatella perjantaiyönä matkaan Karl Jakobin ensimmäinen single ensi keväänä ilmestyvältä ”Pippi is dead. And we killed her.” -EP:ltä. On repeat on unelmankevyt avaus viiden intiimin indiekappaleen kokoelmalle, jonka työstämisessä kului Jakobin omien sanojen mukaan yli seitsemän vuotta.

Seitsemän on taikanumeroista vahvin, joten ihmekös tuo, että tämä teos jättää jälkeensä suorastaan maagisen tunnelman. Karl Jakob ammentaa vaikutteita James Blaken ja Bon Iverin kaltaisilta suuruuksilta, mutta muistuttaa intensiivisyydessään myös Imogen Heapia. Vahvasti vokaalien ympärille painottuva On repeat kasvaa hiljalleen kohti samanlaista tunnelatausta kuin vuoden 2005 jättisuosikki Hide and Seek.

Karl Jakobin minimalistisen herkässä ilmaisussa on jotain lähes pyhää, jonka äärellä kokee tarvetta pysähtyä ja hiljentyä. Laulaja johdattelee kuulijansa kuplaan, jossa ulkomaailma lakkaa olemasta – hitaaseen diskoon, jossa haamu tanssii haamun kanssa.

Vaikka kappale on yleisvaikutelmaltaan seesteinen ja tyylikkään itsereflektoiva, se ei myöskään säästele väripaletin käytössä. Rivien välistä huokuu ylitsepursuavaa suoruutta ja paikoitellen jopa emo-genrellä leikittelevää tunteikkuutta (”I’d give everything / I’d give everything I have / To be the sun in your hair / To be your ghost when I’m dead”). Viittaus teiniangstailuun tuo mukanaan pienen nostalgiaripauksen ja korostaa samalla sitä seikkaa, että viime keväänä äänitetty biisi on kirjoitettu alun perin melkein vuosikymmen sitten.

Vahva suositus kaikille, jotka ovat joskus löytäneet itsensä tilanteesta, jossa jäljellä ei ole enää muuta kuin yhteiset laulut. Itselläni aihe kolahti niin kovaa, että biisi kipusi saman tien vuoden 2018 suosikiksi.

”In a while I stop taking the crumbs
I stop drinking the sweat
I stop playing your song on re–”