Uutta: Antti Tuisku – Rahan takii

Antti Tuisku jatkaa Suomen ykköspopparin viitan kantamista tänään julkaistulla Rahan takii -sinkullaan.

 
Viime kuussa Antti Tuisku ihastutti kuulijoitaan suomalaista sisua puhkuvalla Mä hiihdän -kappaleella. Sinivalkoisella teemalla jatkaa myös Tuiskun toinen sinkkujulkaisu Rahan takii. Camp-henkisessä biletysbiisissä poppari hassuttelee supisuomalaisella valitusmeiningillä. ”Mun on pakko twerkkaa, että saisin fyrkkaa” laulaa Tuisku, jolla rahareikiä riittää: on joogat, hotjoogat, jumpat, pumpit ja zumbat, kaverin kavereiden skumpat, kebabit, taksit ja krapulalimpat.

Verojen, korkojen ja korkojen korkojen keskellä tuskaileva poppari kuulostaa melkein kuin keneltä tahansa rivikansalaiselta. Kappaleen sanoitus on kiinnostava, sillä se sekoittaa julkkiksen ja taviksen roolit. Tekstissä kuuluu monta eri ääntä:  peppua pyörittävä poptähti, lasten talvivarusteiden hankintaa stressaavat vanhemmat, työtään innottomasti paahtava perusduunari ja menevää cityelämää viettävä kaveriporukka.

Suomi näyttäytyy pimeänä, kylmänä ja sohjoisena paikkana, josta haluaisi jatkuvasti paeta ulkomaiden lämpöön drinksuja naukkailemaan. Täällä elämä on julmaa, munakoiso nousee otsaan jo aamulla klo 7.45, eikä kukaan tunne palavaa intohimoa työntekoa kohtaan.

Kieli poskella tehty kappale kuvastaa hulvattomalla tavalla tälle kansalle tyypillistä negatiivisuutta, ja vielä huvittavamman koko paletista tekee se, että biisin valituskuoroa johtaa positiivisuudestaan tunnettu poppari. Juuri tästä on kyse Antti Tuiskun viehätysvoimassa. Tuisku ymmärtää, mitkä teemat suomalaisiin uppoavat ja osaa esittää ne asenteella, joka ei katso itseään peilistä otsa kurtussa.

Antista välittyy sellainen kuva, että hän ei yritä väkisin olla cool, vaan pyrkii aina tuomaan musiikkiin omannäköisensä leiman. Ei voi olla kuin iloinen siitä, että maastamme löytyy näin iso stara, joka kuulostaa aidosti omalta itseltään, eikä jonkun ulkomaisen poptähden halvalta kopiolta.

Täydet madafakin tähdet tälle korvamadolle.

 
Rahan takii löytyy tällä viikolla myös Rosvojen viikkosaalis -soittolistalta.

Kuva: Antti Tuisku Facebook

4 kommenttia kirjoitukseen Uutta: Antti Tuisku – Rahan takii

 1. Ritva kommentoi:

  Tuisku on selvästi saanut inspiraatio afrobeat genrestä, tähän kyseiseen biisiin.
  Jos esim vaivaudut kuuntelemaan biisin jonka linkkaan tähän, niin huomaat että aika halvaksi kopioksi menee tämä tuiskun ”rahan takii”

  1. Anna Amaizin Anna Amaizin kommentoi:

   Hei Ritva,

   Saatoit ehkä huomata tekstistäni, että kehuni kohdistuivat etenkin kappaleen lyriikoihin ja Tuiskun artistipersoonaan. Mitä tulee soundien kierrättämiseen, lainaan sinulle tähän pätkän eräästä vanhasta Olavi Uusivirta -haastattelusta:

   ”Pop on lainaamisen, vähintään vuokraamisen tai jopa varastamisen taidetta. En pode huonoa omaatuntoa siitä, että lainaan ja kierrätän hyväksi todettuja elementtejä.”

   Kiitos kuitenkin kommentistasi.

   1. Joanna Tzortzis Joanna Tzortzis kommentoi:

    Tuiskun tuleva levyhän oli myös tarkoitus äänittää jossain Caribialla tm. eli uusien biisien inspiraatio on tullut tarkoituksella sieltä.

    1. Anna Amaizin Anna Amaizin kommentoi:

     👍 Mielestäni tämä kappale on muutenkin toteutettu niin, että voi puhua ennemmin Tuiskun tyylillisestä uudistumisesta kuin halpakopioinnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.