Soittolista: Fine and Mello(w) – Melodifestivalen by Hulivilipoika

CarolaH

Mitä yhteistä on taivaan pikku tähtösellä ja keittiöpanolla? Edellä mainitusta kertoo Ruotsin ensimmäinen euroviisu Lilla stjärna vuodelta 1958, ja jälkimmäisellä hekumoi naapurimaan tämän kevään karsinnoissa kuultu Alvaro Estrellan Bedroom.

Hulivilipojan ABBA-, Herreys– ja Euphoria-vapaa soittolista kokoaa yhteen Melodifestivalenin homoimmat humpat, hulvattomimmat huumoripläjäykset ja haikeimmat hitaat. Lisäksi kuullaan kaksi sanaa suomea, mutta mitkä?

Tarjolla on takuuvarma korvamatokuuri ja parhaat vibraatiot sitten täryjyrän keksimisen. Välillä voi hieman tihkaista, mutta hengittele rauhassa.

”Det gör ont en stund på natten, men inget på dan.”

http://open.spotify.com/user/118247931/playlist/709tCW24LshKb0E72r4yzA

Hulivilipojan tärpit:

Monica Zetterlund – När min vän

Jazz-jumalatar Monica Z. tarjoaa vuoden 1962 viisukarsintoihin osallistuneessa kuulaassa När min vän -kappaleessaan enemmän kaihoa kuin edes suomalainen sielu sietää. Lisää vain kapakka, paukku ja sammuvan savukkeen sormia nuoleva hehku.

Shirley Clamp – Min kärlek

Tällaisia tarttuvia vanhan maailman pop-iskelmiä ei Mellossa juuri enää kuulla. Shirley Clampin vuoden 2004 kisakappaleen vetonauloina ovat naisen upea ääni, toimiva iskelmäsanoitus ja mukaansatempaava kertsi. Shirleyn kyseenalaiset esiintymisasut ovat poikineet ”Tissišokki!”-lööppejä, ja Min kärlekistä onkin väännetty drag-versio Min behå (suom. Mun rintsikat), jossa Shirleyn villinä pyörivää rintavarustusta yritetään epätoivoisesti panna kuriin. Parodian voi katsoa täällä kohdassa 2:00–3:25.

Carola – Främling

Unohtakaa jo se väsynyt Waterloo, joka kalpenee jopa Abban omassa upeassa tuotannossa. Tämä on se mellojen mello, kaikkien Ruotsi-viisujen Äiti, Tytär ja Pyhä Henki. Käännyttävimmän Främling-kokemuksen saa, kun katsoo YouTubesta vuoden 1983 alkuperäisesityksen, jossa 16-vuotias Carola esittää laulunsa silmät palaen ja kiittää taivaan isää voitostaan. Mikä kultinjohtajan karisma, mikä hirveä permis, mikä paistovalmis camp-kuningatar! Ylimaallisen kokemuksen viimeistelee Meiju Suvaksen levyttämä suomenkielinen versio Muukalainen.

Bonus: Päivitetyn Främling-elämyksen tarjoaa viime vuoden Melodifestivalen-finaalissa kuultu remix-versio, joka uhkuu ja puhkuu modulaatioiden ja pyrotekniikan kyllästämää tuulikoneromantiikkaa. Alkuperäisesityksen keltainen haalari on suorastaan räjähtänyt Carolan päällä, ja jäljellä on Torinon käärinliinoja muistuttava riepu, joka paljastaa enemmän kuin peittää. ”Vad döljer du för mig?” Inte särskilt mycket!

Teksti: Hulivilipoika
Kuva: Bo-Aje Mellin / SVT Bild