Live: Choir Of Young Believers @ Ritz, Vaasa 15.02.2017

Tanskalainen Choir Of Young Believers vieraili viime viikolla Suomessa neljällä eri paikkakunnalla. Kuuntelija-blogi kävi edustamassa Rosvoja bändin Vaasan keikalla.
 
Vaasan legendaarinen Ritz-teatteri muuttui viime keskiviikkona aavemaiseksi mielikuvitusmaailmaksi, kun kulttimainetta niittänyt Choir Of Young Believers saapui konsertoimaan ensimmäistä kertaa Pohjanmaalle. Usvan keskellä minimalistisessa valaistuksessa esiintynyt bändi hurmasi vaasalaisyleisön omaleimaisella synkkyydellään ja tanskalaisella mystiikalla, mutta jätti samalla jälkeensä ristiriitaiset fiilikset.

Konserttia oli mainostettu etukäteen Silta-sarjan tunnuskappaleella, ja moni paikalle tullut sai kokea ikävän yllätyksen, kun Hollow Talkia ei lopulta soitettukaan. Pettymys leijaili ilmassa encoren aikana yhtä sakeana kuin esiintymislavaa verhonnut sumu, ja narikassa kävi keikan jälkeen aikamoinen kuhina suorapuheisten pohjalaisten purkaessa närkästystään.

Keikan tunnelmaa laimensi myös se, että Grasque-albumin (2016) ympärille kasatusta lyhyehköstä settilistasta loistivat poissaolollaan kaikki bändin vähänkin rokahtavammat kappaleet kuten 70-lukuinen Paint New Horrors. Heti setin alussa vedetty piinallisen pitkä instrumentaali-intro antoi viitteitä siitä, että tanskalaisyhtye haluaa ottaa etäisyyttä menneisyyteensä ja keskittyä entistä enemmän elektroniseen hipsterikikkailuun. Tyylilinjaus harmittaa, sillä Choir Of Young Believers olisi huomattavasti kovempi livebändi, jos yhtye ymmärtäisi ottaa paremmin huomioon sen, mitä yleisö haluaa kuulla.

Pettymysten vastapainoksi Choir Of Young Believersilla oli hetkensä. Setin toisena kappaleena kuultu Perfect Estocada soi livenä yhtä komeasti kuin levyllä, ja keikan loppupuolella soitetun Serious Loverin monisävyiset tyylivaikutteet ylsivät liveversiossa täyteen potentiaaliinsa. Bändin ehdoton vahvuus on laulaja Jannis Noya Makrigiannisin uniikki ääni, joka kaikui Vaasan keikalla kuulaana, eteerisenä ja täydellisen coolina yhtyeen tyylilajia ajatellen. Todettakoon myös, että keikan jälkeen röökipaikalta bongattu Jannis vaikuttaa siviilissä varsin mukavalta tyypiltä.

Illan todellinen hurmuri oli kuitenkin itse konserttimiljöö. Suomen Pankin talossa sijaitseva funkkistyylinen teatterisali on yksi suosikkipaikkojani koko kotimaassa, eikä Ritz kalpene monelle ulkomaisellekaan vastaavalle. Olipa keikkakokemus minkälainen tahansa, poistun aina hymy huulilla tästä vaasalaisten musiikinystävien kollektiivisesta olohuoneesta. Jos joskus eksytte tälle suunnalle, käykää ehdottomasti tutustumassa kaupungin viehättävimpään nähtävyyteen.
 
Kuvat: @hannatells