Euroviisut: Semifinaali 1 – Kuuntelijan ja Hulivilipojan tärpit

Eurovision

Kööpenhaminan euroviisuviikko pyörähtää täyteen vauhtiinsa tänä iltana kisattavassa 1. semifinaalissa. Katselu-urakkaanne helpottaakseen Kuuntelija ja blogin aina niin sirpsakka assari Hulivilipoika o.s. Isä Viisu vinkkaavat omat suosikkinsa ja muutaman kutkuttavan craptastic-esityksen. Suora lähetys Tanskasta alkaa klo 22 – näitä kilpailunumeroita ei kannata missata!

#1 Armenia: Aram MP3Not Alone

Hulivilipoika: ”Aram MP3 kuulostaa laittomaan tiedostonjakoon erikoistuneen teinin nimimerkiltä, ja kyllähän tässäkin kopioidaan surutta viisuille tyypillistä genreblender-meininkiä. Jousilla ja dubstepilla ryyditetty balladipaisutus pakottaa Hulivilipojan nelinkontin. Aram 23CM – olen valmiina!”

Kuuntelija: ”You’re not alone! Mäkin olen silkkaa bottomia Adam 23CM:n edessä. Koppavan näköinen itärintaman uros vetämässä euroviisumuottiin sovitettua Elton Johnia on niin mahtipontisen kliseinen yhdistelmä, etten voisi kutsua itseäni schlager gayksi, ellen pitäisi tästä.”

#4 Ruotsi: Sanna NielsenUndo

Hulivilipoika: ”Jos Hulivilipojalla ylipäätään olisi viime sokeroinnin jäljiltä yhtään karvoja, ne nousisivat pystyyn kahdesta syystä: 1) Laulun keskeinen säe on kieliopillisesti täysin järjetön. ”Undo my sad”, indeed. 2) Sanna, tuo Ruotsin nuorin tantta, tarjoilee tämän viiden nenäliinan voimaballadin niin vakuuttavasti, että Celine Dion upoaa syvälle Atlantin aaltoihin yhdessä Titanicin orkesterin kanssa.”

Kuuntelija: ”Jos sun kynityt jouhet nousevat pystyyn, niin mun testosteronipitoiset pöheiköt suorastaan varisevat tämän takia! Jaksoin hurrata Undon puolesta vielä Mello-finaalissa, mutta Armenian veto sai Ruotsin kilpasiskon pisteet laskemaan. Semifinaalin harjoitusklippien perusteella tosin vaikuttaisi siltä, että Sannan ääni saattaa kestää livenä paremmin kuin Aram 23CM:n.”

#5 Islanti: PollapönkNo Prejudice

Hulivilipoika: ”Islantilaisia ja suomalaisia yhdistää tietty arktinen hysteria, ja sitä tarjoaa myös Pollapönk. Kappale naamioi viisujen iänikuisen maailmanparannushengen virkistävästi punk-kaapuun, ja itse video on niin homopropagandistinen, että puolet itäblokista menee varmasti persiilleen kesken slaavikyykyn.”

Kuuntelija: ”Islantilaisia ja suomalaisia yhdistää myös tietty arkinen hysteria. Verkka-asuihin puetut Pollapönkin ukot näyttävät siltä kuin Kyrön Voiman jalkapallojaoston senioriosasto olisi heitetty pelleilemään funk- ja post-punk-viritteisiin bänditreeneihin. Plussaa pohjoismaisille heimoveljille siitä, että osaavat nauraa muiden lisäksi myös itselleen. Jokohan Pu-pu-pu-pu-tinilla meni herne nenään tästä?”

#10 Belgia: Axel HirsouxMother

Hulivilipoika: ”Tällaista musiikkia voi syntyä vain Batesin kartanossa, kun Norman pimputtelee aikansa kuluksi pianoa ja äitimuori mätänee tyytyväisenä vieressä. Euroviisuhistorian oidipaalisin psykodraama painaa puukkoa äititraumojen haavaan. Lukemattomia kertoja. Suihkussa.”

Kuuntelija: ”Kiinnostavaa nähdä, miten belgialaiselle mamman pikku nallekarhulle käy. Axel on teatraalinen ja loistava laulaja, mutta tämä viisunumero paukuttelee äiti–poika-tabuja niin freudilaisella otteella, että heikompaakin hengästyttää. Rohkenen veikata, että näin hämmentävä oopperaspektaakkeli ei uppoaisi eurohomoihin edes haudasta nousseen Freddie Mercuryn tulkitsemana.”

#12 San Marino: Valentina MonettaMaybe

Hulivilipoika: ”Kaksi vuotta sitten Valentina häpäisi San Marinon ja koko somen The social network song (Oh Oh – Uh – Oh Oh) -viisullaan. Harva taisi uskoa, että sama nainen nähtäisiin viisulavalla toistekin (Crisalide 2013) saati kolmatta kertaa, mutta taas se Valentina kekkuloi esikatseluvideossa kylmällä rannnalla aluspaidassa utaretulehdusta uhmaten. Eikä siinä mitään, sillä Maybe tarjoilee samanlaista haikeankaunista europop-eksotiikkaa kuin saksalaislaulaja Sandran tuotanto. Oh oh – uh – oh oh – Hulivilipoika tykkää tästä!”

Kuuntelija: ”Tämän videon katsottuaan voi ainakin todeta, että Valentinan nännit ovat hyvin edustettuna tänä vuonna. San Marinon kaihoisa balladi onnistui tekemään kunnon vaikutuksen vasta, kun kuuntelin kappaleen italiankielisen version Forse. Kaunis ääni ja vahva tulkinta, mutta harjoituksissa nähdyn simpukkashow’n perusteella jäi vähän jännittämään, miten tyttö pärjää tänä iltana.”

#13 Portugali: SuzyQuero Ser Tua

Hulivilipoika: ”Portugalin talouskriisi on edennyt siihen pisteeseen, että maalla oli tänä vuonna varaa lähettää vain tosi köyhä euroviisu. Joskin työkkärissä huokaistiin, kun saatiin siivottua hetkeksi kortistosta maatalousnäyttelyn Madonna, kaksi rummuttavaa homoa, etninen lisäväri ja ne taustakuoron tarjoilijasiskot, jotka tiputtivat aina kaikki lautaset, kun kädet vispasivat niin pahasti.”

Kuuntelija: ”Portugalilaisten tilanne oli itse asiassa niin toivoton, että joutuivat turvautumaan tänä vuonna Sony Music Colombian apuun. Sopiva viisutyrkky löytyi Shakiran debyyttialbumin hylkykappaleiden joukosta. Ainut jännitysmomentti on enää se, oppiiko kolmen pennin She Wolf esiintymään semifinaaliin mennessä. Tällä hetkellä Suzy & kumppanit näyttävät ja kuulostavat samalta kuin Kuuntelija, Hulivilipoika ja yökerhon syövereistä haalitut taustahomot Lissabonin karaokessa.”

#14 Alankomaat: The Common LinnetsCalm After The Storm

Hulivilipoika: ”Tiedättehän, miten hurmaava on vastaleivotun tuoksu ja miten nopeasti voi häviää hipsterikahvilan lämpimältä porkkana-pellavansiemen-hamppu-chlorella-gojimarjaleivältä? Samanlaisen kokemuksen tarjoaa Alankomaat. Pyyhkäisen suupielet ja hymyilen.”

Kuuntelija: ”Valloittavan 70-lukuinen The Common Linnets on oivallinen esimerkki siitä, että näissä karkeloissa on joka vuosi mukana myös aidosti hyviä kappaleita. Nähtäväksi jää, miten tiukasti tämä Sting– ja Fleetwood Mac -viboja nostattava Nashville-fiilistely pitää otteessaan livenä, mutta jos Euroviisut olisivat pelkkä biisikilpailu, soisin Calm After The Stormin korjaavan koko potin.”

 

Euroviisujen 1. semifinaali tänä iltana Yle TV2 / Yle Areena klo 22. Jälkimmäisen semifinaalin tärpit luvassa torstaina.