Uutta: Karl Jakob – On repeat

Ruotsalaisen rokkarikokoelmani ehdoton kruununjalokivi Jakob Stenseke alkaa julkaista musiikkia taiteilijanimellä Karl Jakob. Blogiani pidempään seuranneille lukijoille Stenseke lienee ennestään tuttu mm. The Key Key -sooloprojektista ja suuresti ylistämästäni psykedeelisestä Feelium-bändistä, jolta on niin ikään odotettavissa uutta materiaalia.

Rosvojen viikkosaalis -soittolistalla oli kunnia saatella perjantaiyönä matkaan Karl Jakobin ensimmäinen single ensi keväänä ilmestyvältä ”Pippi is dead. And we killed her.” -EP:ltä. On repeat on unelmankevyt avaus viiden intiimin indiekappaleen kokoelmalle, jonka työstämisessä kului Jakobin omien sanojen mukaan yli seitsemän vuotta.

Seitsemän on taikanumeroista vahvin, joten ihmekös tuo, että tämä teos jättää jälkeensä suorastaan maagisen tunnelman. Karl Jakob ammentaa vaikutteita James Blaken ja Bon Iverin kaltaisilta suuruuksilta, mutta muistuttaa intensiivisyydessään myös Imogen Heapia. Vahvasti vokaalien ympärille painottuva On repeat kasvaa hiljalleen kohti samanlaista tunnelatausta kuin vuoden 2005 jättisuosikki Hide and Seek.

Karl Jakobin minimalistisen herkässä ilmaisussa on jotain lähes pyhää, jonka äärellä kokee tarvetta pysähtyä ja hiljentyä. Laulaja johdattelee kuulijansa kuplaan, jossa ulkomaailma lakkaa olemasta – hitaaseen diskoon, jossa haamu tanssii haamun kanssa.

Vaikka kappale on yleisvaikutelmaltaan seesteinen ja tyylikkään itsereflektoiva, se ei myöskään säästele väripaletin käytössä. Rivien välistä huokuu ylitsepursuavaa suoruutta ja paikoitellen jopa emo-genrellä leikittelevää tunteikkuutta (”I’d give everything / I’d give everything I have / To be the sun in your hair / To be your ghost when I’m dead”). Viittaus teiniangstailuun tuo mukanaan pienen nostalgiaripauksen ja korostaa samalla sitä seikkaa, että viime keväänä äänitetty biisi on kirjoitettu alun perin melkein vuosikymmen sitten.

Vahva suositus kaikille, jotka ovat joskus löytäneet itsensä tilanteesta, jossa jäljellä ei ole enää muuta kuin yhteiset laulut. Itselläni aihe kolahti niin kovaa, että biisi kipusi saman tien vuoden 2018 suosikiksi.

”In a while I stop taking the crumbs
I stop drinking the sweat
I stop playing your song on re–”

Ei kommentteja

Out of office

Dear reader,

The blog is taking a little siesta since I’m focusing on my other projects at the moment. Meanwhile you can still find me on Spotify.

Submissions: kuuntelija@rosvot.fi

Peace & love,

Anna Amaizin

Ei kommentteja

Got Talent España: Erik Sjøholm – La Latina (tuomariston kommentit)

Iloisia uutisia! Got Talent España -ohjelmassa nähdään tänä vuonna yksi suomalaismuusikko: 25-vuotias, folk-henkistä maailmanmusiikkia soittava Erik Sjøholm Pohjanmaalta. Maalahdesta lähtöisin oleva ”laulaja-sieluntekijä” esitti ystävänpäivän koelauluissa itse tekemänsä kappaleen La Latina ja meni heittämällä jatkoon.

Madridilaiselle tyttöystävälle omistettu esitys on ehtinyt kerätä roppakaupalla ihailevaa palautetta katsojilta, ja kolme neljästä tuomarista oli myyty Erikin aidon karisman edessä.

Tuomariston känkkäränkkä Jorge kommentoi pitäneensä esityksestä puoliväliin asti, minkä jälkeen homma meni herran mielestä papanoiksi. Yleisön närkästyttänyt tuomari lisäsi perään vielä sarkastisesti, että olisi mahdollisesti nauttinut kappaleesta enemmän 25 vuotta sitten.

Risto asettui välittömästi Erikin puolelle ja heitti Jorgelle olevansa 42-vuotias, mutta nauttineensa esityksestä silti tavattoman paljon. Silminnähden innostunut ikinuori vertasi Erikiä Ed Sheeranin ja Jack Johnsonin kaltaisiin laulaja-lauluntekijöihin, jotka todella koskettavat kuulijoita. La Latinasta hän totesi, että kyseessä ei ole ainoastaan hieno laulu vaan suorastaan hittimateriaalia.

Myös tuomariston seireeni Edurne osoittautui Erikin ihailijaksi, mutta antoi kuitenkin jatkoon pienen kehitysvinkin: Erikin ääni kuulostaa aavistuksen verran paremmalta englanniksi kuin espanjaksi laulettuna. Englanninkielisissä osuuksissa lauluääni soi Edurnen mielestä avoimemmin ja ammattimaisemmin.

Tästä päästiinkin vääntämään Riston kanssa latinotyyliin kättä siitä, onko vika Erikin ääntämistaidoissa vai siinä, että englanti yksinkertaisesti kuulostaa paremmalta kuin espanja.

Erikin lopullisesta kohtalosta päättänyt Eva puolestaan arveli, ettei välttämättä kuuntelisi koko levyllistä tällaista musiikkia, mutta päästi silti Riston ja Edurnen tavoin laulajan jatkoon. Tuomariston ainut hylkäys tuli Jorgelta, jonka epäilen kuitenkin salaa fanittavan Erikin esitystä.

Jännittävää nähdä, miten kisassa käy! Peukut pystyyn Pohjanmaan pojan puolesta.

Ei kommentteja

The Archive Playlist [2018]

Seuraatko Rosvojen viikkosaalis -soittolistaa ja haluaisit kuunnella kappaleita vielä senkin jälkeen, kun lista on päivitetty? Tämän vuoden biisihistorian löydät jatkossa kätevästi tältä arkistosoittolistalta. Kannattaa pistää seurantaan!

Ei kommentteja

Uutta: Kylie Minogue – Dancing

Muusani Kylie Minogue on juuri julkaissut Spotifyssa täydellisen comeback-kappaleen, jonka jakamista olen odottanut blogini kulisseissa ihan intsinä. Tämän hunajaisen äänen kuuleminen pitkän tauon jälkeen tuntuu lähes siltä kuin kotiinsa palaisi.

Myöhemmin tänä vuonna ilmestyvän Golden-albumin ensimmäinen sinkku väläyttelee hurmaavia Dolly Parton -vaikutteita ja saa sydämen sykkimään synkassa tanssiaskelten kanssa. Rakastan aivan erityisesti sitä, miten vaivattomalta ja vapautuneelta Kylien uusi tyylisuuntaus kuulostaa. Tässä ei yritetä todistella omaa taiteilijuutta tai relevanttiutta, vaan nostetaan kädet ilmaan ja pidetään yksinkertaisesti hauskaa.

Tuntuu mahtavalta kuulla tällainen elämänilon ylistys Kylieltä, jonka viime vuosiin on mahtunut muun muassa rankkaa sairastelua ja erokriiseilyä. Ehkä juuri siitä syystä tulin ihan käsittämättömän onnelliseksi tämän kappaleen kuuntelemisesta.

Suloinen pehmopopin ikoni on palannut, eikä ole lähdössä hetkeen pois.

”Can’t stand still
I won’t slow down
When I go out
I wanna go out dancing…”

Ei kommentteja

Rosvojen viikkosaalis Vol. 2

Rosvojen viikkosaaliin biisilista 15.–21.01.2018:

Feelium – Shoshanna
The Spencer Lee Band – Kissing Tree
Rhye – Song For You
Modesta – Broadway to Bombay
Topi Saha & Anna Puu – Pirun ikävä (feat. Anna Puu)
Roy Orbison – I Drove All Night
Erik Sjøholm – Anam Cara
Paul Simon – Diamonds on the Soles of Her Shoes (Unreleased Version)
Camila Cabello & Young Thug – Havana
The Black Eyed Peas – STREET LIVIN’
Blondie – I Want To Drag You Around
Justin Timberlake – Filthy
The Neighbourhood – Compass
Lake Jons – Lake Family
Foster The People – Pumped Up Kicks
The Beach Boys – Wouldn’t It Be Nice – Live In Hawaii / 8/25/67
Van Morrison – Everyone
Kode Maya – Surrender
First Aid Kit – Ruins
Franz Ferdinand – Feel The Love Go – Edit
Pyhimys & Aksel Kankaanranta – Jättiläinen
Wilsen – Garden
Willie Nelson – Blue Skies
Noah Kahan & Julia Michaels – Hurt Somebody
Darlingside – Hold Your Head Up High
Francis and the Lights – Morning
Timshel – All Is Well
La Raís – La Hoguera de los Continentes
Vance Joy – We’re Going Home
Eden Prairie – Monterey
Tuure Kilpeläinen – Henki Puolellas On – Alasti-klubi
Keaton Henson – Epilogue
Lauri Porra & Paperi T – Kohta

Kansikuvassa: Johanna Söderberg / First Aid Kit

Ei kommentteja