Voivatko Flesh Roxonin Facebook-tykkäykset olla aitoja?

Facebookia selaillessani silmiini osui mielenkiintoinen otsikko:
”Kemiläisbändi keräsi FB-sivuilleen yli 200 000 tykkäystä – zombipeli toi faneja”
Juttu kertoo siitä miten kemiläisyhtye Flesh Roxon on saanut huiman määrän tykkäyksiä Facebook-sivuilleen sen jälkeen kun yhtye löi diilin kanadalaisen pelifirma Noodlecake Studiosin kanssa. Yhtye on mukana kahdella älypuhelimella pelattavalla pelillä, joista toisessa tapetaan zombeja autolla ja toisessa bändin jäsenet ovat zombeja, jotka pelaaja voi tappaa näyttöä näpäyttämällä.
Yhtye kertoo uutisessa: ”Tykkäysten määrä ennen pelejä taisi olla jotain 6 000–8 000 väliltä. Pelit toivat meille paljon uusia tykkääjiä ja tietenkin myös faneja. Digimyyntikin lähti kasvuun eli diilistä on ollut meille todella suuri hyöty. Myös pelintekijät olivat aivan fiiliksissä meidän musiikista, joten se oli kaikin puolin siisti kuvio.”
Flesh Roxonilla on tätä kirjoittaessa Facebookissa lähes 203 000 tykkääjää. Määrä on huima. Verrattaen esimerkiksi yhteen Suomen suosituimmista yhtyeistä PMMP tykkääjämäärään (n. 90 000) tai vaikkapa äskettäin kaksi stadionkeikkaa loppuunmyyneeseen Cheekiin (n. 230 000). Tai ihan vaikka teinisensaatioihin Robiniin (n. 120 000) ja Isac Elliotiin (n. 125 000).
Huimaa tykkääjämäärää ihmetellessäni ensimmäinen reaktioni oli hämmästys: ”vau, kuinka siistiä että kotimaisella pikkubändillä on näin älytön määrä tykkäyksiä”. Seuraavana tulikin jo epäilys: ”no voiko muka olla”. Viimeisen reaktion annoin odottaa itseänsä vertailemalla lukuja lisää.
Normitilanteessa en olisi ollut kiinnostunut penkomaan kenenkään Facebook-statistiikkaa, mutta koska kyseessä on lehdessä totuutena julkaistu uutinen, en voinut olla kaivautumatta syvemmälle. Netissä on nimittäin niin monia palveluita, jotka myyvät mm. Facebook-tykkäyksiä hyvinkin huokeisiin hintoihin. Nopeasti googlaamalla esimerkiksi 50 000 fanin hinnaksi paukahtaa noin 380 euroa.
Flesh Roxonilla on 203 000 tykkääjää. Heidän Facebook-sivujaan tarkastellessa ei näy mitään äkillistä piikkiä tykkäyksissä. Vaikuttaisi siis siltä, että tykkäykset ovat ainakin tulleet maltillisella syklillä, mikä puhuisi niiden aitouden puolesta. Sivuja tarkastellessa käy myös selväksi, että suurin osa sivulla aktiivisimmin elehtivistä ihmisistä ovat 18-24-vuotiaita tamperelaisia. Ei itämaisia, niin kuin ostetut fanit ”syntyperältään” usein ovat.
Edellä mainitut kaksi asiaa eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Kun esimerkiksi katsotaan Flesh Roxonin Facebook-postauksien alle ilmestyviä tykkäyksiä, on niitä pääosin joitain kymmeniä per postaus. Se on vähän, jos verrattaan esim. PMMP:n, jolla niitä on poikkeuksetta useampi sata, samoin Robinilla, Isac Elliottilla ja Cheekillä taas on usemmassa postauksessa tuhat tai enemmän tykkäystä. Jos siis oletetaan, että Flesh Roxonin tykkääjät ovat oikeita ihmisiä, ja pelin kautta yhtyeen löytäneitä niin kuin uutisen otsikko sanoo, ovat he poikkeuksellisen passiivisia.
Toinen asia mikä ihmetyttää on Flesh Roxonin Facebook-sivun alhainen ”puhuu tästä”-tilasto (huom. vapaa suom. People Talking About This). Yhtyeen ympärillä ei tunnu olevan 200 000 tykkääjän edestä kuhinaa. Flesh Roxonista kun Facebookin mukaan puhuu tätä kirjoittaessa vain 250 ihmistä, siinä missä uransa jo lopettaneesta PMMP:stä puhuu 1000 ihmistä, Cheekistä 2700 ihmistä, Isac Elliottista 9200 ihmistä ja Robinista huimat yli 15 000 ihmistä. Voihan tietenkin olla, että Flesh Roxonin fanit eivät vaan ole aktiivisia Facebookissa.
Viimeisen kysymysmerkin tykkäyksien aitoudelle herättää kuitenkin Flesh Roxonin Twitter, jossa yhtyeen virallista sivua seuraa tätä kirjoittaessa 94 ihmistä. Se puhuu karua kieltä, kun vertailuun lyödään Robin (28 500), Cheek (56 000) ja Isac Elliot (60 000). Voi tietenkin olla, että Flesh Roxon on siitä erikoinen tapaus, että sen tykkääjät eivät yksinkertaisesti käytä Twitteriä. Luulisi kuitenkin, että edes osa niistä huimasta 203 000 Facebookissa Flesh Roxonista tykänneistä olisi päätynyt seuraamaan yhtyettä myös Twitterin puolella.
Omasta mielestäni on hieman kummallista, että yhtyeellä on enemmän tykkäyksiä Facebookissa, kuin saman genren pitkän linjan tekijä Nekromantixilla (n. 160 000), jolla on muuten Twitterissäkin 9000 seuraajaa. Mitä mieltä te olette, voivatko Flesh Roxonin Facebook-tykkäykset olla aitoja?