Tulevaisuuden tusina – huti vai hitti

Kuva: Yle X

Kuva: Yle X

Viime viikon maanantaina julkaistiin jälleen musiikkialan ammattilaisten valitsema Tulevaisuuden tusina. Tulevaisuuden tusina niputtaa vuosittain alalla vaikuttavien ihmisten antamien äänten perusteella yhteen seuraavan vuoden potentiaalisimman tusinan artisteja.

Aina on oltava soraääniä ja tällä kertaa näyttäisi siltä, että huutelijan valtikka on sysätty minun kätösiini. Minä kun en ole juurikaan antanut arvoa tulevaisuuden tusina -äänestykelle männä vuosina, enkä varsinaisesti näe syytä muuttaa mielipidettäni tänäkään vuonna. Tulevaisuuden tusina kun ei kerro meille yhtään mitään.

Tulevaisuuden tusina 2015:

12. Tiisu (Sony)
11. Hätä-Miikka (Johanna/Universal)
10. Atomirotta (Monsp)
09. Pietarin Spektaakkeli (Roihis Musica)
08. Softengine (Sony)
07. Ranger (Spinefarm/Universal)
06. Paperi T (Johanna/Universal)
05. Sima (Sony)
04. Pöllöt (Fonal)
03. Milla Rumi (Johanna/Universal)
02. Tippa-T (PME Records)
01. TekstiTV-666 (Gaea Records)

Kuten huomaatte lista on jakautunut 50/50 majoreiden ja indieyhtiöiden artistien välille. Mukana joukossa on sekä albumilistalle nousseita artisteja, että todennäköisesti alle 100 levyä myyneitä. Kansikuvana toimiva Yle X:n äänestysmittari on kuitenkin mielestäni musiikkialan ammattilaisten mielipidettä mielenkiintoisempi. Se nimittäin puhuu kansan kieltä. Kansa kertoo Yle X:n äänestyksessä, ettei se tunne puoliakaan listauksen artisteista. Se voidaan nähdä joko hyvänä tai huonona asiana.

On mahdollista että ne artistit, jotka ovat kansalle entuudestaan tuntemattomia saavat äänestyksestä uusia kuulijoita ja pientä nostetta urilleen. On myös mahdollista, ettei tavallista kansaa kiinnosta pätkääkään listalla olevat entuudestaan tuntemattomat artistit.

Tulevaisuuden tusinaa äänestettäessä ensi vuonna voitaisiin äänestäjille vielä erikseen tarkentaa mitä listauksella haetaan – seuraavaa kaupallista menestystä vai oikeasti seurattavan arvoista uutta musiikkia. Jos virallinen Tulevaisuuden tusina -äänestys pyhitettäisiin seuraavan kaupallisen menestyksen ennustamiselle, voisi kylkeen lyödä toisen äänestyksen jonka ideana olisi listata sainaamattomien artistien joukosta ne kaikkein seurattavimman arvoiset. Siinäpä vasta olisikin Tulevaisuuden tusina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.