Solitifest keräsi indieväen yhteen

Kuva: #kovaapaskaa
Kuva: #kovaapaskaa

Eilen Kalasataman konttiaukiolla järjestetty Solitifest oli kaikkiaan yksi musiikilliselta tarjonnaltaan mielenkiintoisimmista tapahtumista, joissa olen itse koskaan ollut. Virallisesta yleisömäärästä autuaan tiettämättömänä heitän raffin arvion, että loppuillasta konttiaukiolla oli n. 300 ihmistä. Vaikka luku ei isolta kuulostakaan, en usko että aukio olisi vetänyt hirveästi enempää.

Olisin silti odottanut, että väkimassat olisivat löytäneet tapahtumapaikalle aikaisemmin. Esimerkiksi erittäin napakkaan keikkakuntoon itsensä treenannut Big Wave Riders sai epäonnekkaan aloittajan paikan ja soitti klo 13 aikaan n. 50 ihmiselle. Oli kuitenkin ilo nähdä miten hyvältä soittaminen jäsenien ilmeiden perusteella tuntui. Bändin uusi materiaali antoi syyn alkaa odottaa yhtyeen tällä hetkellä työstämää kakkosalbumia.

Muista bändeistä mainitakseni Delay Trees jäi normaalia vaisummaksi konttiaukiolla. Olen tottunut näkemään yhtyeeltä tunnelmaltaan hartaita ja hienoja keikkoja, mutta konttiaukiolla setti jäi jotenkin puolitiehen, eikä saavuttanut missään vaiheessa kliimaksia. Samankaltaisen ongelman kanssa paini Astrid Swan, jonka musiikille duo-kokoonpano ei vaan tehnyt kunniaa. Oli kuitenkin mahtavaa kuulla Astridia taas pitkästä aikaa livenä ja nähdä miten hän todellakin on voittanut ihmisten sydämet puolelleen.

Ghost of Jack Nance oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Saatanan lujaa soittaneen yhtyeen soundi oli aidosti innostava. Vaikka biiseistä ei juuri mitään selvää saanutkaan, päälimmäisenä fiiliksenä keikasta jäi halu kuulla yhtyettä uudestaan. Mainittakoon vielä yhtyeen visuaalinen ilme, joka oli kaikkiaan hyvin omatakeinen. Basistilla oli Paul McCartneyn tutuksi tekemä viulun näköinen basso. Rumpalilla oli vain lattiatomi ja virveli, sekä vihreä tukka ja laulajalla oli päällään nahkahousut ja niin villin pystyyn sojottava tukka, että olisin halunnut asettaa sen päälle painoja ja katsoa kuinka kovaa painetta se kestää.

Black Twig ja The New Tigers vaikuttavat molemmat olevan uransa parhaassa vedossa tällä hetkellä. Jos sinulle siunaantuu mahdollisuus nähdä jompi kumpi livenä, annan sataprosenttisen suosituksen. Black Lizardille myös. Vaikken koskaan ole juurikaan yhtyeen musiikille syttynyt, en voi kiistää bändin keikkojen toimivuutta. Eikä voinut yleisökään, sillä Black Lizardin keikalla eturiviin pamahti väkeä kuin pipoa ja jengi ihan oikeasti jorasi. Ajatella, Black Lizardin tahtiin voi ihan oikeasti jorata.

Illan suurin yllättäjä ainakin itselleni oli kuitenkin toiseksi viimeiseksi soittanut Aleksi Pahkalan johtama Gim Kordon. Hieman vaisuhkolta levyllä kuulostaneet biisit syttyivät konttiaukiolla sellaiseen kukkaan, etten olisi mitenkään voinut etukäteen ennustaa. Siis Gim Kordonhan on jumalauta punk-bändi. Ja Aleksi Pahkala kova viihdetaitelija. Mitä saatanaa? Näin sitä lyödään ennakkoluulot kumoon ja jauhot kirjottajan kurkkuun. Gim Kordon oli mielestäni päivän kovin akti ja bändin levy aiheellisesti Solitin myydyimpiä.

Kaiken kaikkiaan Solitifest oli erinomaisen onnistunut tapahtuma ja ihmisten ilmeitä lukiessani myös positiivisia fiiliksiä herättänyt indieseurakunnan kokoontuminen. Konttiaukiolla nähtiin läpileikkaus soundeista, jotka toivottavasti tulevat olemaan soitetun suomalaisen musiikin tulevaisuus. Näkemäni ja kuulemani perusteella voin todeta, että ainakin Solitin rosterissa on helvetin paljon hyviä bändejä. kunhan ne vielä saisivat ansaitsemansa yleisön myös muualla kuin ilmaisilla OPM-tapahtumilla.