Pikkubändien keikat ilmaisiksi?

Kuva: Riikka Uhmavaara

Kuva: Riikka Uhmavaara

Kirjoitan tänään asiasta, joka on pyörinyt mielessäni aina siitä lähtien, kun viime joulukuussa ripustin pitkän tauon jälkeen kitaran kaulaani ja perustin hyvän ystäväni kanssa uuden bändin. Olin pitänyt taukoa bändihommista, koska musiikkialan yrityksen pyörittäminen oli vienyt kaiken vapaa-aikani ja energiani.

Halusimme ystäväni kanssa luoda jotain uutta ja innostavaa. Halusimme perustaa bändin, jonka kanssa olisi ok tehdä kahden minuutin mittaisia rykäisyjä, ja kutsua niitä kappaleiksi. Bändin, jonka imagosta voisi paistaa itseironia ja välinpitämättömyys. Bändin, joka ei pitäisi itsestään kovaa ääntä internetissä tai kaduilla, vaan keskittyisi siihen olennaiseen – hyvän musiikin luomiseen ja rokkaamiseen.

Pian mieleen muistui, että bändin olemassaolo yksin ei riitä, vaan koko toiminnan tärkein tukipilari on aktiivinen keikkailu. Ilman live-esiintymisiä bändiäkään ei varsinaisesti ole olemassa. Bändin on näyttäydyttävä tasaisin väliajoin yhdessä lavalla, että ihmiset jaksavat seurata sen kehitystä.

Keikkoja hommaillesani törmäsin ongelmaan. Kukaan ei tiennyt bändiämme, eikä ihme sillä olimme täysin uusi tuttavuus. Vaikka meillä oli mielestäni erinomainen maxisinkku käsissämme, monelle keikkapaikalle riski buukata täysin tuntematon yhtye keikalle osottautui esteeksi. Aiheellisesti, sillä mistä he olisivat voineet tietää ovatko edes meidän omat tuttavamme valmiita maksamaan keikastamme.

Olen miettinyt paljon, voisiko olla vaihtoehtoisia tapoja järjestää kaltaisillemme pikkubändeille keikkoja. Mietin asiaa omalta kannaltani sekä kuluttajana, keikan järjestäjänä että muusikkona. En haluaisi pyytää ystäviltäni rahaa siitä hyvästä, että he uhraavat vapaailtansa tukemalla läsnäolollaan aloittelevan yhtyeen keikkaa. Jos se olisi minusta kiinni, soittasimme vain ilmaiskeikkoja. Sillä ennen varsinainen fanipohjan muodostumista, aloittelevien bändien yleisöt koostuvat pitkälti heidän kavereistaan. Soittamalla ilmaiskeikkoja kynnys kavereille ja kavereiden kavereille lähteä katsomaan ja kokemaan jotain uutta olisi huomattavasti pienempi.

Ikävä kyllä tällä hetkellä bändillä ei ole mahdollista soittaa vain ilmaiskeikkoja. Johtuen siitä, että useissa paikoissa sisäänpääsymaksuilla katetaan sekä esiintyjien että teknikoiden liksat. Näin ollen perinteisellä tavalla ajateltuna ilmaiskeikka tarkoittaisi automaattisesti sitä, että joko bändi tai keikkapaikka ottaisi keikasta takkiin. Ja vaikka itse haluankin olla bändissä, enkä halua velvoittaa kavereitani maksamaan keikoistani, en myöskään itse haluaisi maksaa siitä hyvästä että pääsen soittamaan kavereilleni.

Joissain keikkapaikoissa kuitenkin on mahdollista soittaa ilman sisäänpääsymaksua. Osa soittoravintoloista tarjoaa livemusiikkia viihdeohjelmana asiakkailleen siinä missä vaikkapa bingoa tai tietovisoja. Bändit saavat kiinteän korvauksen keikasta ja yleisö saa nauttia keikasta täysin ilmaiseksi. Tottakai keikkapaikat luottavat saavansa sijoituksensa takaisin alkoholimyynnissä ja sitä toki toivovat muusikotkin, sillä ei ole kenenkään etu että myöskään keikkapaikka ottaisi takkiin sen takia, että bändi saa harrastaa.

Voitaisiko käytäntöä soveltaa laajemminkin? Haluaisin, että ilmaisten pikkubändien keikkojen tarjontaa lisättäisiin. Muusikkona minulle riittäisi hyvin, että keikkapaikka korvaisi keikkapalkkioksi vain keikkailuun liittyvät kulut, ei ylimääräistä palkkaa. Näin tapahtuessa bändi ei  joutuisi lähtemään keikalle ottaaksen keikasta takkiin ja kaverit voisivat keskittää ostovoimansa keikkapaikan päätuotteeseen – alkoholiin.

Diili ei kuitenkaan tarkottaisi sitä, että keikkapaikat joutuisivat yksinomaan maksumieheksi. Jos pikkubändi vetäisi tuvan täyteen ja keikkapaikka tekisi illasta voittoa bändin ansiosta, keikkapaikka voisi kääriä voitot ja ilta olisi varmasti silti molempien osapuolien näkövinkkelistä menestys. Tällöin myös seuraavan illan miettiminen olisi huomattavasti helpompaa molemmille osapuolille ja luotaisiin molempia kannattava jatkumo. Enkä usko, että olisi myöskään mahdottomuus saada valtiolta jonkinlaista tappiotakuuta epäonnistuneille illoille. Onhan nytkin olemassa VAKA-hankkeen kaltaisia projekteja, jotka ovat kuin tehty tällaisia ideoita varten.

2 kommenttia kirjoitukseen Pikkubändien keikat ilmaisiksi?

 1. KP Wilkman kommentoi:

  Ei kai tuo ongelma nyt varsinaisesti mikään uusi ole? Mielestäni bändeillä on aina ollut sama ongelma.

  Riippuen sitten kaupungin keikkapaikkatarjonnasta joko on tai ei ole vaihtoehtoja päästä soittamaan niin, että siitä ei koidu kenellekään kohtuuttomia kuluja. Useimmiten tuo tarkoittaa jonkun pienen tapahtuman järjestämistä vaikka useamman bändin kesken, jolloin bändikohtaiset kulut pienenevät. Jos se keikka (ja/tai maxi) on sitten riittävän hyvä, niin niitä keikkoja tulee lisää.

  Myös erilaiset opiskelijajärjestöt järkkäävät bändi-iltoja ja esimerkiksi Turussa järjestetään Avolava-klubia, jonne kuka tahansa (pun intended) pääsee soittamaan.

  Toivottavasti natsaa!

 2. Keikkajärjestäjä kommentoi:

  VAKA-tukea ei käsittääkseni myönnetä ilmaiskeikasta..

  Valitettavasti ihmisten valmius ja halu maksaa pienten bändien keikoista on jämähtänyt kymmenen vuoden takaiselle tasolle tai jopa laskenut siitä niin että ilmaisuus on monelle kipuraja keikoissa vaikka esim. leffalipusta ollaan nykyään valmiita maksamaan 14 euroa ja festareista satoja..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.