MARS 2015: Joko mennään?!

Mars 2015
Kuva: Jyri Öhman

Niin se aika vaan juoksee. Päivästä toiseen, kuukaudesta kuukauteen ja vuodesta vuoteen.  Olen osallistunut joka ikiseen MARS:iin sen nelivuotisen historian aikana. Paljon hyviä muistoja. Monia eeppisiä krapuloita. Helmikuisen Seinäjoen anteeksiantamaton pakkanen. Mittari näyttää -4 celciusta, tuntuu kuin -40 celsiusta.

Kaivelin vähän arkistoja ja löysin kahden viime vuoden MARS-raportit. Lukekaa, jos aihe kiinnostaa:

*MARS 2014 -raportti
*MARS 2013 -raportti

Tänäkin vuonna MARS-festivaali kutsuu (4.-7.2.2015). Ensi viikolla. Ja kutsuukin kovemmalla äänellä kuin koskaan aiemmin, sillä olen tänä vuonna osallistumassa tapahtumaan monessa eri roolissa:

Rooli 1: viaton sivustakatsoja

”olen vain viaton sivustakatsoja ja katselen vähän paneleja ja juon vähän häppää.”

Rooli 2: rautainen rockjournalisti

”kirjoitan blogiini kaikesta mitä näen ja olen iso rautainen rockjournalisti.”

Rooli 3: sexikäs muusikko

”soitan musaa, joka saa misut pyörtymään ja rakastumaan, toisiinsa.”

Mutta mikä MARS-festivaalissa mielestäni on aina ollut hienointa on se, että se ei ole koskaan luonut minulle paineita olla yhtään kukaan. Olen aina saanut vetää sitä roolia mikä milloinkin on tuntunut parhaimmalta ja suoraan sanottuna tuskin ketään on edes kiinnostanut. Sillä MARS-festivaali ei tuomitse.  MARS-festivaali, kuten Provinssikin, on ihmisten juhla, jonne on kiva tulla ja jossa on on todella helppoa viihtyä.

Ja ettei tämä postaus ajaudu nyt aivan täysin pois ladulta (ajautui jo), liitän tähän alle vielä tärppini festivaalin liveohjelmasta. Kuten tuossa aiemmin vihjailinkin, myös oma yhtyeeni Mumrunner esiintyy festivaaleilla. Anteeksi että käytin tämän mahdollisuuden mainostaa esiintymistämme.

Valitsin jokaiselle päivälle yhden esiintyjän, jonka keikka kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan:

Kairon; IRSE! (Keskiiviikko 4.2. Rytmikorjaamo – ilmainen)

Kairon; IRSE! nousi, jos ei nyt kansan, niin ainakin havahtuneiden – hyvällä ja ennakkoluulottomalla musiikkimaulla siunattujen – ihmisten huulille jo yli kolme vuotta sitten. Jo silloin, ja yhä edelleen, nuoren yhtyeen vetovoima piilee sen massiivisessa soundissa, taiturimaisessa soitossa, progressiivisissa kappalerakenteissa ja falsetilla heleästi sihahtelevissa vokaaleissa. Vähin äänin viime kesänä debyyttialbuminsa Ujubasajuba julkaissut Kairon; IRSE! on edelleen potentiaalista tahmea tulevaisuuden yhtye.

Cats Of Transnistria (Torstai 5.2. Rytmikorjaamo – 5 euroa sis. narikka)

Cats Of Transnistria on yksi viimeisen vuoden aikana isoimman vaikutuksen allekirjoittaneeseen tehneistä yhtyeistä. Vaikka kyseessä onkin hidastempoista ja minimalistista lo-fi-maalailua soittava duo, saa se silti raitoihinsa mahtumaan uskomattoman ison tunnelatauksen. En ole nähnyt yhtyettä ennen livenä, siksi odotankin torstain vetoa poikkeuksellisen paljon. Cats Of Transnistria soittaa MARSissa Rosvojen valitsemana.

Freeweights (Perjantai 6.2. Rytmikorjaamo – 5 euroa sis. narikka)

Aloitan sanomalla: jos et ole nähnyt Freeweightsiä livenä, tee se nyt kun sinulla on mahdollisuus. Rukoilen sinua, itsesi puolesta. Harvemmin tulee vastaan yhtyeitä, joiden musiikki toimii äänitteellä erinomaisesti, mutta räjäyttää varpaat sukista läpi livenä. Freeweightsissa on potentiaalia kasvaa seuraavaksi suomalaiseksi vientiartikkeliksi. Yhtye on lasereineen, neon-kyltteineen ja liian nopeine laseineen yksinkertaisesti häikäisevä.

Tässä Rytmikorjaamon ohjelma MARS:in ajalta.

Keskiviikko 4.2.

Retards on the run
Jupiter
Smokin`Aces
Kairon;IRSE!
OJJ

Torstai 5.2.

Cats of Transnistria
Jukka ja Jytämimmit
Tryer
Teksti-TV 666
Tiisu

Perjantai 6.2.

Vähäposti
Sara
Aurora
SOLANO
Mumrunner
Black Lizard
Dxxxa D & Minkki
Freeweights

Tsekkaa koko ohjelma MARS-festivaalin kotisivuilta, täältä.