Kuuntele ennakkoon Rosvoissa: Faenimal Arm – Johnny Boy

Kuva: tuntematon
Kuva: Nick Tulinen

#KOVAAPASKAA sai kunnian varastaa ennakkokuunteluun yhden allekirjoittaneen suosikkiuutuusbändin sinkun.

Olenko koskaan kertonut, että pidän todella paljon bändeistä jotka eivät mene sieltä mistä aita on matalin? Etenkin silloin kun ne toimittavat tarvittavan määrän helmeileviä pop-koukkuja kuulijansa jallittamiseen. No, kävipä niin mukavasti, että sain jälleen eteeni sellaisen bändin. Helsinkiläisen VILD levy-yhtiön tuorein julkaisu Faenimal Armin Johnny Boy on juuri edellä kuvailemani kaltainen hunajahelmi.

Bloggasin Mia Ojapalon ja Emil Järnefeltin duosta viime lokakuussa. Kiittelin jo silloin yhtyeen ymmärrystä musiikin estetiikan ja melodioiden päälle. Haluaisin kuitenkin lisätä vielä tähän kiitos-kierrokseen yhtyeen less is more -ajattelun. Miten toiston kautta voidaan rakentaa vähäisistäkin elementeistä jylhä pop-kappale.

Faenimal Armilla on oma soundi. Vaikka se tuo mieleeni Solitille levyttävän, niin ikään duon, Cats Of Transnistrian. Molemmat yhtyeet pelailevat samoilla palasilla, mutta päätyvät hyvin erilaisiin lopputuloksiin. Onneksi tämä ei olekaan paremmuuskilpailu ja Suomeen mahtuu enemmän kuin hyvin kaksi samantyylistä kokoonpanoa. Cats Of Transnistrian debyytti-EP tuli pihalle aiemmin tänä vuonna, Faenimal Armin taas huhtikuun lopulla. Annetaan bändin itse kuitenkin kertoa mistä on kyse ja mitä on luvassa!

Faenimal Arm, siinä vasta nimi, haluaisitteko avata Rosvojen lukijoille miten se sai syntynsä?

Aloimme tekemään kesällä 2013 kokeellista spoken word -projektia nimellä Animal Farm. Silloin saundiimme liittyi vahvasti myös samplatyt eläinten äänet. Projekti alkoi nopeasti kehittymään, kun Mia alkoi tekstien rinnalla tekemään myös biittejä. Jossain vaiheessa huomasimme kuitenkin että Animal Farm -nimisiä bändejä oli aika paljon, ja keksittiin sitten Faenimal Arm.

Olette melko tuore yhtye, haluatteko kertoa miten saitte solmittua niin nopeasti diilin VILDin kanssa?

VILDillä vaikuttava Valtteri Väänänen osui paikalle reilu vuosi sitten Järvenpäässä, kun keikkailimme vielä spoken word -meiningeissä. Keikalla ei ollut juurikaan yleisöä, mutta jokin meidän outoilussa herätti kiinnostuksen. Muutamaa kuukautta myöhemmin sovimme jo VILDin kanssa tapaamisen, kun mahdollisesta julkaistavasta materiaalista alkoi olla enemmän ajatuksia kasassa.

Tuore sinkkunne Johnny Boy, kuten myös aiemmin julkaistu Industrial Sex luottavat vahvaan melodiaan ja toistoon. Kumpi teistä kirjoittaa biisit ja mistä ammennatte kappaleilla kuulemaamme pop-nektaria?

Faenimal Armin biisit syntyvät usein siten, että Mia tekee biittikokeiluita ja Emil saa niistä ajatuksia, joista lähtee kirjoittamaan biisejä eteenpäin. Emil on soittanut ja säveltänyt aiemmin mm. bändissä Ballet, jonka joku saattaa muistaa vuosien takaa. Biisien sanoitukset tehdään yleensä yhdessä. Pop-nektaria nautiskelemme aika paljon ja suhteellisen laajalla skaalalla. Viime vuonna varmaankin eniten tuli luupattua uutta Aphex Twiniä sekä Mac Demarcoa.

Meidän oma, varsin räiskyvä taiteilijaelämämme varmastikin toimii biisien sytykkeenä tavalla tai toisella.

Koitin etsiä keikkakalenterianne, mutta en löytänyt sellaista. Milloin Faenimal Arm on seuraavan kerran mahdollista nähdä livenä?

Keikkoja on sovittu nyt ainakin Helsinki Music Marathoniin 26.3 (Henry’s Pub) sekä 16.4. Siltaseen, tervetuloa moikkaamaan!

Ja viimeisenä kysymyksenä oma suosikkini: missä näette itsenne viiden vuoden päästä?

Oleillaan Italiassa tekemässä flamenco-housea!