Jos kuopiolaisen NEØVin Dominique olisi nainen, veisin sen oitis vihille

Kuva: Fullsteam

Kuva: Fullsteam

Harvemmin tulee kirjoitettua levyarvioita näinä päivinä. Tarkistin asian ja olen itseasiassa arvostellut tänä vuonna vain yhden levyn ja sekin oli EP. Mutta aivan helvetin hyvä sellainen. Voikin olla, että tästä eteenpäin kirjoitankin vain helvetin hyvistä levyistä arvioita, koska miksi haaskaisin aikaani tai artistin aikaa dissaamiseenkaan…anteeksi, rakentavan kritiikin antamiseen. Röhöhö.

Tänäänkään luvassa ei varsinaisesti ole levyarviota. Tai itseasiassa voitaisi hetki puhua siitä mikä on levyarvio. Minun mielestäni levyarvio on puolueeton kuvaus äänitteestä, jota värittää kriitikon puolueellinen mielipide. Olemmeko samaa mieltä? Ei meidän tarvitse olla, mutta jos olemme, voimme olla samaa mieltä siitä että  tämä ei ole levyarvio. En lähde spekuloimaan mitä äänitteellä oltaisiin voitu tehdä paremmin, tai avaamaan levyn teemoja. Kerron vain mitä äänite merkitsee minulle ja millaisia kokemuksia se on minulle tarjonnut.

Tässä vaiheessa lienee aiheellista vielä tähdentää, että puhun siis kuopiolaisen NEØVin Dominique -albumista. Äänilevystä, jonka sain levy-yhtiöltä digitaalisessa muodossa jo ennen julkaisua joskus helmikuussa, mutta hankin omakseni vielä vinyylimuodossa yhtyeen Telakan keikalta huhtikuussa. Sanon jo tässä vaiheessa, että kyseinen äänilevy on todennäköisesti tämän vuoden paras äänite. Ainakin minulle. Se on kestänyt aikaa ja lukuisia kuuntelukertoja, se ei itseasiassa tunnu kuluvan kuuntelussa ollenkaan.

Pidin NEØVista jo silloin kun sen nimi oli vielä Neufvoin. Pidin yhtyeen debyttialbumi Orange Morningistä erittäin paljon. Niin paljon, että olin jopa halukas julkaisemaan sen silloisen levy-yhtiöni kautta. No, Orange Morning oli erittäin hyvä, mutta Dominique on fantastinen. Dominique on alusta loppuun harkittu, kuulaasti soiva, musiikillinen mestariteos, jota ei perkele sanoin juuri sen paremmin voi kuvata. Tai itseasiassa voi. Dominique on niin hyvä levy, ettei minulla ole sen täyttämän aukon johdosta enää ikävä viime joulukuussa pillinsä pussiin laittanutta turkulaista Magenta Skycodea. Niille, jotka tuntevat Magentan tuotantoa tietävät, että mitä ylistykseen tulee, tästä on enää vaikea laittaa paremmaksi.

NEØV on yhtyeenä siitä mielenkiintoinen, että sen jäsenet selvästi kärsivät perfektionismista. Se näkyy yhtyeen visuaalisessa ilmeessä, keikkojen tuotannossa, albumien tuotannossa – jopa yhtyeen Facebook -postauksissa. Yhtye ei tee mitää sottaisesti ja tiedän että jos kirjottaisin yhdenkin moitteen tähän tekstiin, se saisi yhtyeen jäsenet pois tolaltaan koska he ovat tehneet parhaansa ettei moitteelle ei olisi jäänyt sijaa. Sanoisin, että NEØVia voisi ehkä parhaiten kuvailla vertaamalla sitä yritykseen jonka tulos on plussalla, kirjanpito kunnossa, luottoluokitus AAA ja toimitusjohtaja vapaaehtoistöissä käyvä kulttuurialan mesenaatti.

Mutta se NEØVista. Palataan vielä hetkeksi Dominiqueen. Kuten aiemmin kerroin, sain Dominiquen kuunteluun jo helmikuun alkupuolella. Minulla oli ollut Dominique kännykkäni soittimessa jo ainakin pari viikkoa ennen kuin kuuntelin sen ensimmäisen kerran. Minun ja Dominiquen tiet kohtasivatkin lopulta vähän vahingossa. Osuipa nimittäin kohdalle eräs uneton helmikuinen yö, jolloin Dominique sattui olemaan ainoa rauhallinen kännykässäni ollut levy. Niinpä viiden tunnin sängyssäpyöriminen sai lopun. Kauniin kuopiolaisen musiikin saattelemana. Se oli rakkautta ensikuulemalla. Polkumme olivat tulleet yhteen.

Sen yön jälkeen olen kokenut Dominiquen kanssa monia hienoja asioita, kuten vaikkapa kuukauden takaiset super-revontulet, jotka maalasivat taivaan vihreäksi aina täällä Tampereen perämetsässä asti. Koen Dominiquen edelleen voimakkaasti. Niin voimakkaasti, että olin tänään velvoitettu palaamaan kirjoittamaan tämän postauksen. Mielestäni NEØV ansaitsee tietää miten upean levyn he ovat onnistuneet tekemään. Olkoon tämä siis jonkin asteinen kiitokseni yhtyeelle. Kiitos jäbät. Toivon, että vielä monet ihmiset ympäri maailman  saavat ammennettua musiikistanne yhtä paljon kuin olen itse saanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.