Jaakko Aukusti – poika, jonka hiki tuoksuu Karibianmereltä

Kuva: Pyry Kivi
Kuva: Pyry Kivi

Turku on ihmeellinen paikka. Sen lisäksi, että Turku – Suomen ainoa oikea pääkaupunki – on todellakin Suomen entinen pääkaupunki, on se myös tullut tunnetuksi Suomen kauneimpien naisten pyhättönä, Tulensytyttäjän synnyinkaupunkina, sekä massoille  vielä tuntemattoman Jaakko Aukustin kotikaupunkina.

Jaakko Aukustin debyyttisingle Shadow Boxer on lepsu kolmeminuuttinen aurinkoisia biittejä ja jouten oloa. Soundimaailma on kevyesti ilmaistuna ”epäsuomalainen”. Jaakko ilmoittaa soittaneensa kaikki soittimet itse. EP on tehty yhteistyössä mm. The Friend ja Yournalist -yhtyeistä tunnetun tuottaja Mikko M. Koskisen kanssa.

Tuorehkolle suomalaiselle VILD-leibelille ainakin tulevan EP:n ajaksi sainattu Jaakko ammentaa vaikutteita mm. edesmenneestä Rubikista. Ja kieltämättä pientä keksipurkillakäyntiä varsinkin sovituspuolella voidaan kuulla. Sanoisin kuitenkin että hyvä niin, sillä Jaakko on onnistunut luomaan käytettävissä olevista aineksista oman näköisensä paletin uutta, tuulettunutta, Karibianmereltä tuoksuvaa indierokkia.

Ajattelin, että sen sijaan että minä jaarittelisin tässä yhtään enempää siitä mitä Jaakko on tai ei ole, otin yhteyden kynäsankariin itseensä. Siispä, Jaakko saa itse kertoa omin sanoin sooloproggiksestaan.

Kerroppas Jaakko Rosvojen lukijoille: kuka olet, mitä teet, mistä olet tulossa ja minne olet menossa?

J: Moi, mä oon Jaakko! Tein kesällä EP:llisen hyvää musiikkia ja se julkaistaan ensi kuussa. Teen sen tiimoilta kourallisen keikkoja ja sitten varmaan teen lisää musiikkia.

Tulit ainakin osalle ihmisistä tutuksi seksikkään pörheällä tukalla varustettuna The Reed Fags -yhtyeen kitaristina. Vieläkö tukka on pörheä ja mitä tapahtui The Reed Fagsille?

J: The Reed Fags on käsittääkseni määrittelemättömän mittaisella tauolla. Jengin muut projektit eli klassiset ns. taiteelliset sivupolut veivät vaan liikaa aikaa. Ei me kyllä olla lopetettu, vaan ollaan nyt vaan telakalla kun kaikki tekee muuta musiikkia. Tehdään sitten joskus lisää Reed Fagsia kun ehditään.

Tukka on varmaan pörheämpi kuin pari vuotta sitten.

The Reed Fagsin jäseniä on nähty mm. härskiä R ’n’ B:tä Sonylle levyttävänä Sima -kaksikkona. Miltä tuntuu katsella kun vanhat bändikaverit paahtaa pikatiellä tähtiin?

J: Ihan hyvältä se tuntuu, tosi kova juttu että niillä on hommat niin isollaan. Hyvä termi toi ”härski r ’n’ b”!

Et jäänyt itsekään tuleen makaamaan, vaan aloit tehdä omaa sooloproggista ja sait diilin VILDiltä. Kerro vähän minkälaisia tavoitteita olette yhdessä levy-yhtiön kanssa proggiksellesi asettaneet?

J: Joo, niin aloin! Alkoi itseasiassa onnekkaiden sattumien kautta koko sooloprojekti, tästä isosti vastuussa on EP:tä äänittänyt ja miksannut Mikko M. Koskinen. Mulla oli tosi paljon musiikkia valmiina ja en kuvitellut ihan vielä niitä äänittäväni ja julkaisevani, mutta toisin kävi. Hyvä niin.Ei me olla VILDin kanssa paljon mistään tavoitteista puhuttu, eli joutuu nyt vastaamaan hyvin perinteisen ”tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää”. Yhden EP:n mittainen sopimus meillä on vielä tässä vaiheessa. Mutta jos EP saa hyvän vastaanoton ja jengi kiinnostuu enemmän, niin tilanne saattaa sit siitä kehittyä. VILDille terkkuja!

Kerro vielä omin sanoin vähän tänään julkaistusta Shadow Boxer -biisistä. Kappale ei taida kertoa näkymättömistä boksereista, eli alastomuudesta?

J: Hahah, ei se ihan kerro! Shadow Boxer kertoo sellaisesta yleisestä turhautuneisuudesta ja päämäärättömyydestä ja laiskuudesta ja siitä miten kamalasti odotuksia sitä ehkä itselleen kasaa. Kiireisyydestä ja stressaamisesta ja arjen hektisyydestä. Mut on se silti myös todella toiveikas meininkibiisi, teksti ja kappale menee siinä sellaisessa hauskassa ristiriidassa mun mielestä. Se biisi syntyi joskus jonain todella pahana päivänä, kun soitin murjottaen ukulelea ja löysin tuon riffin joka on biisin introssa vaikka olisi pitänyt olla tekemässä jotain oikeita juttuja. Sen tekoprosessiin vaikutti myös tosi paljon Tavarataivas-dokkari, josta pidin tosi paljon vaikka se ei taida teksteissä näkyä. Taustalla se siellä kuitenkin on, ehkä ajatuksena siitä että siitä kiireisyydestä ja stressistä kannattaa ottaa joskus etäisyyttä.

Kiitos paljon haastattelusta Jaakko Aukusti! Olkoon tulevaisuutesi valoisa kuin 60 wattinen hehkulamppu. Alla Jaakon eka sinkku Shadow Boxer: