Idiootin tarinoita Flow Festivalista

Kuva: Jukka Tulensytyttäjä

Kuva: Jukka Tulensytyttäjä

On taas se aika vuodesta. Se aika, kun kaikki seuraamani mediat täyttyvät yhdestä vieraskielisestä, mutta silti niin saumattomasti suomalaiseen suuhun sopivasta sanasta. Sana on Flow. Koittakaa lausua perässä: flöy, flou, flouv. Ihan miten päin tahansa sanaa kääntelee, hyvin soljuu. Ja ei, ei pääse pakoon ei.

Kävin ensimmäisen kerran Flow Festivalilla vuonna 2007. Silloin piskuisen festivaalin pääesiintyjinä olivat yhdysvaltalainen CocoRosie!!! ja Architecture in Helsinki. Flow oli tuolloin pieni ja viihtyisä. Tapahtuma hönki pienen DIY-festivaalin henkeä. Sitä samaa henkeä, jota itseasiassa oltiin saatu taltioitua myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn Sidewaysiin. Kotikutoisuus ei kuitenkaan näkynyt tapahtuman järjestelyissä, muuta kuin vessajonoissa. Kaikki oli jo tuolloin mietitty alusta loppuun. Ruoka oli ravintolatasoista. Viihtyvyyttä oli muuallakin, kuin baarialueella. Flow Festival kuten Sidewayskin oli iso festivaali pienen festivaalin kengissä.

Kultaisia muistoja, vaikkakaan ei ajan kultaamia. Rakastin Flowta vuonna 2007. Vuosi 2008 taas ei mennyt ihan yhtä ruusuisesti. En muistele sitä samalla lämmöllä. Flow oli vuodessa kasvanut huomattavasti isommaksi ja järjestelyiltään ontuvammaksi tapahtumaksi. Flow 2008 tuntui isolta ihmiskokeelta. Muistan miten Suvilahden alue osoitti silloin ensimmäistä kertaa rajallisuutensa.

Flow jatkoi kuitenkin pää pystyssä eteenpäin kehittyen vuosi vuodelta isommaksi ja paremmin järjestetyksi festivaaliksi. Minä en kuitenkaan kasvanut ja kehittynyt Flow’n mukana, elin köyhää opiskelijaelämää. Vuonna 2012 kuitenkin palasin Flow:hun. Olin ostanut kahden päivän lipun. Vaikka festari oli paperilla kunnossa, päädyin lopulta jättämään leikin kesken jo ensimmäisen päivän jälkeen. Bändeistä se ei ollut kiinni, lineup oli silloin kuten aina täyttä timanttia. Ja nyt osaan jo nauraa sille mitä tuolloin missasin, mm. Björkin, vapaaehtoisesti. Kelatkaa mikä kempo idiootti jättää Björkin väliin tahallaan.  En ymmärrä itseäni.

Mutta hei, ei siinä vielä kaikki tyhmyydestäni, sillä sama tapahtui uudestaan. Oi kyllä, heti seuraavana vuonna. Vaikka minulla oli lippu kolmelle päivälle, päädyin lähtemään kotiin Tampereelle heti herättyäni lauantai-aamulla. Missasin mm. Nick Caven ja Austran. Perkele. Palasin festivaalille toki vielä sunnuntaiksi, en kyennyt jättää Of Monsters And Meniä väliin. Mutta oikeasti, mikä jätkä.

Mietin pitkään ennen tämän kirjoittamista mikä Flow Festivalissa oli pielessä. Järjestelyt kun olivat aivan top notch. Niissä ei ollut moitteen sijaa. Ruoka- ja juomapuolikin oli hyvin hallussa. Niin ikään bändikiinnitykset. Etenkin juuri tuona epäonnisena vuonna 2013 kattaus oli päätä huimaava. Missä siis vika? Miten festivaalilla, joka tarjoaa kaiken niin laadukkaasti kuin mahdollista, ei voi viihtyä? Tekeekö Flow asiat liian hyvin?

Olen tässä vuosien aikana oppinut itsestäni yhden asian: osaan olla vammainen idiootti. Ongelmani Flow:n kanssa on ollut siinä, että Flow on kasvanut isoksi festivaaliksi josta kaikki puhuu ja jonne kaikki ”taviksetkin” haluaa nykyään mennä. Flow oli tuossa jo muutaman vuoden isompi festivaali kuin esim. Provinssi. Kelatkaas sitä. Samalla kun nautin ison yleisömäärän mahdollistamista artisteista, haikailen vuoden 2007 pienen ja intiimin Flow:n perään. Sille festivaalille missä oli vain kaltaisiani musanörttejä.

Yhtälö ikävä kyllä vain on mahdoton. Kansainvälisesti merkittävät vaihtoehtoartistit vetävät kansainvälisesti merkittävää liksaa ja kun niitä artisteja Suomeen hankitaan, tarvitaan kansainvälisesti merkittävä määrä ihmisiä ostamaan lippuja että homma pysyy kannattavana. Yksinkertainen yhtälö, jonka olen vihdoin ja viimein vuosien pähkäilyn jälkeen sisäistänyt. Ja siksi olen palaamassa Flow Festivalille tänä vuohen vuotena 2015. Aion nauttia paitsi tämän vuoden edestä, mutta myös viime kappaleissa kuvailemieni menetettyjen kahden, sekä kokonaan missatun viime vuoden edestä. Ja seuraavan postauksen omistan sille, että kerron teille mitä artisteja aion mennä katsomaan. Parempi varautua, sillä listasta on tulossa melko pitkä.

Ps. Jos haikailette vielä tämän vuoden Flow’lle, niin ostopäätöksen kanssa kannattaa olla nopea. Kolmen päivän liput ovat myymässä hetkenä minä hyvänsä loppuun. Tsemppiä kaupoille!

——————-

Ohjelma: http://www.flowfestival.com/artists/
mm. Major Lazer (US), The War on Drugs (US), Pet Shop Boys (UK), Belle and Sebastian (UK), Future Islands (US), Run The Jewels (US), Beck (US), Florence + The Machine (UK), Alt-J (UK)

Liput: http://www.flowfestival.com/liput/
3 päivää: 169 €, 2 päivää: 135 €, 1 päivä: 89 €

Lisätiedot: http://www.flowfestival.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.