H2Ö: Pakko nähdä TÖP 5

h2ö_logo

Ensi perjantaina on hieno päivä. Alkaa nimittäin kesän odotetuin viikonloppu. Voin sanoa näin, sillä se on omalla kohdallani totta. H2Ö teki viime vuonna minuun niin suuren vaikutuksen, että olen sen lopusta lähtien odottanut tämän vuoden vastaavaa. Mikä sitten tekee H2Ö-festivaalista niin ihmeellisen? No, ehkä tärkein asia – ja anteeksi nyt stadilaiset –  H2Ö:n hienoin puoli on että se järjestetään Turussa, eikä Helsingissä. Järjestelyiden puolesta sillä ei ole niin merkitystä, mutta lähinnä symboliselta arvoltaan se on hirvittävän tärkeä asia.

H2Ö on legendaarisen Uittamon paviljongilla järjestetyn Ilmiö Festivaalin jälkeläinen. H2Ö järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna ikään kuin suorana jatkumona Ilmiölle, jota ei enää viime vuonna järjestetty ollenkaan. H2Ö, kuten Ilmiökin, on elämys jo itsessään. Tapahtuma pitää sisällään järjettömästi nähtävää. On keikkoja, on runoutta, sirkusta, on näyttelijöitä, taidetta. Mitä muuta? No, en nyt muista, mutta tarvitaanko edes muuta? Kaljaa? No, on sitäkin. Ja ruokaa. Sitäkin löytyy.

Viime vuodelta (lue koko stoori täältä) elävimmin mieleeni jäi vesipuu, jossa festivaalivieras voi täyttää vesipullonsa, keinuilla varustettu tunnelmallinen Veistämö, jossa mm. Tiiu Helinä veti aivan järjettömän hyvän keikan, ja tietenkin hieman piilossa ollut Kuja-lava, joka oli sijoitettu kahden venevaraston väliselle umpikujalle. Keikoista ehkä elävimmin verkkokalvoilleni on piirtynyt Cold Pupu Sauna, jonka tahdissa antaumuksella jorasi mm. eräs turkulainen vasemmistoliiton kansanedustajakin.

Mutta joo, höpinälöpinät sikseen. Tarjoilen teille tärppilistan. Listalla ei olla otettu riskejä. Riskivedoistani voitte sitten lukea festivaalin jälkeen. Tämä lista on täyttä timangia. Tämän vuoden eniten odottamani artistit:

1. Burning Hearts (PE klo 20, Veistämö)

Kirjoitin jokin tovi sitten melko intohimoisen tekstin turkulaisen minimalistista poppia soittavan Burning Heartsin uudesta sinkusta (lue täältä). Biisi on loistava. Joka tapauksessa, yhtye ei ilmeisesti ole soittamassa tänä vuonna kuin muutaman keikan, tämän ollessa yksi niistä. Mielestäni jo kerrakseen hyvä syy Burning Heartsin listaamiselle. Mainitaan nyt vielä, että yhtye soittaa juurikin aiemmin kehumassani tunnelmallisessa Veistämössä. Tule ajoissa, sillä viime vuonna Veistämön keikoille ei kaikki halukkaat päässeet sisälle.

2. Kairon; IRSE! (PE klo 22.30, Takapiha)

Hmm… Kairon; IRSE! Kairon; IRSE! on Seinäjoelta. Post rockista hieman kokeellisempaa suntaan irtautunut nelikko. Todella nasta bändi. Järkyttävän tiukkaa moukarointia livenä. Äänivallia, hentoa falsettilaulua, loputonta transsia. Kovaa paiskomista. Hurmosta. Mitä vielä? Todella mukavia tyyppejä. En tiedä vaikuttaako se kuuntelukokemukseen, minun mielestäni pitäisi. Kyllä sitä aina mieluiten mukavien tyyppien musaa kuuntelee.

3. Mirel Wagner (PE klo 18.00, Veistämö)

Tämä on nyt taas vähän niin ja näin sanottu, mutta sanon silti: Mirel Wagneria kannattaa mennä katsomaan nyt, vielä kun se on mahdollista tällaisissa olosuhteissa. Uskon että lähitulevaisuudessa Mirel muuttaa ulkomaille ja tiedättekö mitä sitten tapahtuu? Ei naista paljon Suomessa näy. On hänellä meinaan siihen rahkeita. Voi kyllä. On ns. ”biisejä”, oikeita lauluja. Ei mitään paskaa.

4. The Scenes (LA 16.30, Takapiha)

Kylläpäs nyt valikoituu englanniksi laulavia artisteja. Mutta ei sen väliä, laatumusiikkia yhtä kaikki. Ja ehkä tämä on sitten samalla sellainen varmasti kansainväliset standardit – mitä se ikinä tarkoittaakin – täyttävien suomalaisartistien lista. The Scenes tuo mieleeni Led Zeppelinin ja Pulpin siittämän äpärälapsen, jolla on vahva oma tahto. Olen myös useasta lähteestä kuullut, että yhtye on ns. ”kova livebändi”.

5. Cats On Fire (LA 20.00, Vesanto)

Jatketaan kansainvälisesti hyväksyttävällä linjalla. Ah, Cats On Fire. Eipä ole tätäkään yhtyettä tänä vuonna juuri lavoilla nähty. Minä en itseasiassa ole saanut mahdollisuutta nähdä yhtyettä kertaakaan, koskaan. Onneksi tähänkin epäkohtaan saadaan muutos lauantaina hieman ennen auringonlaskua kauniilla Vesanto-lavalla. Cats On Firen keikkaa odotankin ehkä eniten kaikista H2Ö-bändeistä, ja mistä lyödään vetoa että Cats On Firen keikka tulee olemaan juurikin yksi niistä keikoista, jonka tulen varmasti missaamaan.

——————————

Lisätietoa festivaalista:

Liput myy Tiketti 1pv 52,50€ / 2pv 78€ (sis. tiketin palvelumaksu)
Aikataulut löydät täältä.
Ohjelmaan voit luoda henkilökohtaisen suhteen täällä.
Festivaalin nettisivuille voit suunnistaa tästä linkistä.