Fate Vs Free Willy – Swallow

Kuva: Fate Vsv Free Willy
Kuva: Fate Vs Free Willy

No niin, tätä matskua voisi kutsua jo ihan aidosti innostavaksi. Helsinkiläinen noise-uutuus Fate Vs Free Willy on saanut aikaiseksi ehkä mielenkiintoisimman soitetun soundin, sitten Sydän, sydän -yhtyeen akustisilla kitaroilla mätetyn Auto -levyn. Ensimmäisen kuuntelun perusteella voi vaan arvailla mitä soittimia bändissä on käytössä ja onko rumpalia. Laulaja ainakin on, ja kait jonkin näköinen kielisoitin. Mutta mitäs hittoa, eikös bändi ole trio? Mitä se yksi kaveri sitten tekee? Moshaa? Ei on siellä rummutkin.

Levy-yhtiö If Societyn silmä on kyllä pettämätön. Se ei julkaise paljoa, mutta se julkaisee timanttia. Ainakin Swallow –raidan perusteella Fate Vs Free Willy nousee välittömästi Suomen mielenkiintoisimpien uusien ”ug-bändien”-listalle ja If Societyn seal of approval ei varmasti ainakaan haittaa yhtyeen menestymismahdollisuuksia. Siinä määrin missä tällaisella musiikilla nyt ylipäätään voi menestyä.

Swallow on normaalia noisea huomattavasti mielenkiintoisempi tapaus. Lähinnä sen takia, että se pohjaa muuhunkin kuin vitulliseen meluun. Ja älkää ymmärtäkö väärin, vitullista melua tämäkin on.  Riffipohjainen kappale tarjoaa  kuitenkin enemmänkin – rytmiä ja lähes shamanistista K-X-P -henkistä joikaa.

Minulla oli mahdollisuus nähdä bändi livenä kuukausi takaperin konttiaukiolla, mutta ikäväkseni en ehtinyt paikalle. Myöhemmin kuulin, että Fate Vs Free Willy oli saanut soitetuksi vain yhden kappaleen, koska valtava rankkasade oli pyyhkinyt yhtyeen lavan yli kesken keikan. Toivottavasti uusia mahdollisuuksia kuitenkin vielä aukeaa. Tätä bändiä varten on nimittäin hyvä pitää silmät, korvat ja kaikki muutkin aistit avoinna.