Cats of Transnistria – Away-EP

Kuva: Sofia Okkonen
Kuva: Sofia Okkonen

Syynissä tänään tuoreen helsinkiläisen Cats of Transnistria -yhtyeen tämän viikon perjantaina 16.1. Soliti levy-yhtiön kautta julkaistava  Away -niminen debyytti-EP. Saate kertoo Awayn olevan tarina pakenemisesta. Kappaleissa mm. fantasioidaan elämästä toisaalla vailla identiteettiä ja hedonistisesta itsetuhosta.

Olen ehkä onnekas etten ymmärrä lyriikoista mitään ja koska kyseessä on digijulkaisu, ei niitä myöskään ole kirjailultuna minnekään. Olen nimittäin kuunnellut Awayta ilman minkäänlaista haikeutta. Päällimmäinen EP:ltä välittyvä tunne on rauha, jota Cats of Transnistria kovin taidokkaasti kuulijansa päälle valelee. Minulle EP ei siis välity pakona, tai kärsimyksenä, vaan ennen kaikkea valon pilkahduksena pimeässä Suomen talvessa.

Täytyy tässä kohtaa myöntää, että minä olen syönyt Cats of Transnistrian kädestä jo siitä hetkestä kun ensimmäisen kerran kuulin nyt julkaistavalta EP:ltäkin löytyvän San Francisco -kappaleen. Minulle Cats of Transnistria oli vuoden 2014 löytö. Mutta koska kyseessä oli vain yhden kesäillan ihastus, olen valmis jatkamaan vuoden löytö -suhdettamme vuodelle 2015, niin käsittämättömän hyvästä bändistä on kyse.

EP on omassa genressään, lofi-henkisellä minimalistisella äänimaailmallaan ja rujolla soundillaan täydellinen. Eli viisi kautta viisi EP:n tuottaneelle Black Lizardissakin vaikuttavalle Paltsa-Kai Salamalle, Cats of Transnistrialle ja toki myös julkaisijalle. Uskon, että kukaan ei voi olla kuuntelemisen jälkeen rakastumatta Cats of Transnistriaan, täten onkin mahdotonta ennustaa kuinka pitkälle bändi vielä pääsee.

Se mistä bändi on tullut ja mihin se on menossa on sitten minulle täysin hämärän peitossa. Tulevaisuudessa olemme viisaampia. Aika näyttää, aika näyttää.

Osta Away-EP suoraan Solitin kotisivuilta hintaan 3 euroa, eli täältä.