Viisi kovaa: Thomas Stenström, Kesä, Ansiktet, Tove Styrke, WATERS

1836848_771861396175396_905625332_o
Lähikuvassa WATERS-yhtye. Kuva: Lindsey Byrnes.

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

1. THOMAS STENSTRÖM – FOREVER YOUNG

Ilmeisen kovassa huudossa naapurimaassamme Ruotsissa tällä hetkellä oleva Thomas Stenström on julkaissut uuden singlen lokakuussa julkaistulta Fulkultur :( -albumiltaan. Ei tämä nyt aivan Slå mig hårt i ansiktet -sinkun tasolle yllä, mutta onhan tämä Forever Young -biisikin kova. Mieleen tulee hakemattakin Toto, mikä on siis aina ainoastaan hyvä asia. Ja onhan kertosäkeen ”Stockholm håller andan / till toner av forever young” aika hieno laini.

2. KESÄ – TUULI KÄÄNTYY

Uudesta aallosta ja uusromantiikasta ammentava Kesä on yksi syksyn kiinnostavimpia tulokasbändejä. Lokakuun puolivälissä julkaistu ensisingle Sotilaan mieli kuulosti allekirjoittaneen korvaan siltä kuin Ratsia olisi aikamatkannut 2010-luvulle, yhdistänyt voimansa vakavoituneen Risto Ylihärsilän kanssa ja tehnyt muistinvaraisen cover-version Yön Joutsenlaulusta (1984), mutta kirjoittanutkin sen vahingossa kokonaan uudelleen. Uusi kappale Tuuli kääntyy ei onnistu tuottamaan enää esikoissinkun tapaan samanlaista suu auki -efektiä, mutta on toimiva esitys sekin. Lisäksi tällä kertaa sopassa on mausteena enemmän Mana Manaa. Poppijätkänä toivoisin vielä piirun verran tarttuvampia ja jäsentyneempiä biisejä. Ehkä sitten seuraavalla sinkulla? Yhtye muuten tänään (25.11.) keikalla Siltasessa klo 21.30 alkaen.

https://www.youtube.com/watch?v=zz6X9PmNYKo

3. ANSIKTET – FYRA VÅNINGAR UPP

Kuten joku ehkä tässä vaiheessa on jo huomannut, olen kuunnellut viime aikoina melko paljon ruotsinkielistä musiikkia. Ansiktet ei ole poikkeus sääntöön. Ryhmän juuri julkaistulta Fyra Våningar Upp -EP:ltä irroitettu nimibiisi toimii tuotannollisesti ja räpillisestikin (noooh, siis ainakin siltä osin, minkä nyt lyriikoista ymmärrän) erinomaisesti – erityisesti rivit ”Baby, baby, det finns inga problem, ingen återvändsgränd / Vi kan lösa våra Rubiks kub av känslor när vi kommer hem” ja kertosäkeen yksinkertainen hookline ”Vi hade bråttom hit / Kan vi chilla här ett tag? / Och bara ta det som det kommer” kolahtavat meikäläiseen. Tyylikästä meininkiä!

4. TOVE STYRKE – BORDERLINE

Vaikka kuuntelenkin sujuvasti lähes kaikenlaista musiikkia, ei reggae-takapotku ole ikinä ollut mitään suursuosikkejani. Umeålaisen Tove Styrken Borderline-singleä kuunnellessa takapotku häiritsee kuitenkin vähemmän kuin yleensä. Tuoreen kuuloista popbiisi, jonka Salvatore Ganacci Remix kuulostaa omaan korvaani vielä hivenen alkuperäistä paremmalta. Plussaa myös tyylikkäissä maisemissa kuvatusta musiikkivideosta.

5. WATERS – I FEEL EVERYTHING

Tällä kertaa jätin kovimman viimeiseksi, koska… MITÄ HELVETTIÄ? Siis kiinnostava kitararockbändi vuonna 2014??? KYLLÄ!!! Bay Arean alueelta ponnistava WATERS on Van Pierszalowskin (ex-Port O’Brien) johtama poppoo, joka tuo mieleen Weezerin ja Peace-yhtyeen risteytyksen. Koska ensiksi mainittu on keskittynyt suoltamaan viime vuodet lähinnä totaalisen järkyttävän kuuloista tavaraa (okei, ryhmän uusin on askel parempaan, vaikka ei sekään oikein vakuuta), on säröistä ja tarttuvaa collegerockia toitottava bändi enemmän kuin tervetullut – ainakin minulle. Weezer on kuollut – eläköön WATERS!

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin