Viisi kovaa: Saturday, Monday, Ibeyi, Pekko Käppi, Gasellit, Antti Tuisku

Kuvassa sisarusduo Ibeyi – coolin ruumiillistuma. Kuva: Sarah Lee.

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

https://www.youtube.com/watch?v=rC44UmZKIsw

1. SATURDAY, MONDAY – MARBLE COAST

Ruotsalaistuottaja Ludvig Parment eli Saturday, Monday tarjoilee globaalin yleisön kuuloelimiin uuden uutukaista Marble Coast -singleä, jolla vierailee hienolla Swim Deep -kappaleella riemastuttanut laulaja-lauluntekijä Brolin. Säästeliäästi julkaissut Saturday, Monday kuulostaa tällä uudella singlellä hieman James Blakelta, hieman Bon Iveriltä ja hieman Owen Pallettilta. Minä en pidä siitä hieman. Minä pidän siitä valtavasti.

2. IBEYI – GHOSTS

Ibeyi koostuu kahdesta ranskankuubalaisesta siskoksesta, Naomi ja Lisa-Kainde Diazista, joista ensin mainittu soittaa perkussioita ja rumpukoneita ja jälkimmäinen kantaa päävastuun laulamisesta ja koskettimista. Duon musiikki on sekoitelma laahaavaa soulia ja modernia minimalistisesti tuotettua poppia, jonka sisään on puhallettu rikkinäisiä hiphop-biittejä. Paikoitellen duoa kuunnellessa mieleen ui ainakin Björk ja Norah Jones. Englannin lisäksi yhtye ilmaisee itseään yorubaksi, mikä on sangen piristävä lisä. Ghosts on duon viimeisin single heidän vastikään julkaistulta eponyymiltä debyyttialbumiltaan, jonka voi kuunnella Spotifysta. Minä tykkään!

3. PEKKO KÄPPI & K:H:H:L – PIIKA KAARIN

Jopas jotakin. Nykykansanmuusikko ja jouhikon taitaja Pekko Käppi on julkaissut popsinglen! Tulevaa 13. maaliskuutta julkaistavaa Sanguis Meus, Mama! -albumia ennakoiva Piika Kaarin voisi olla melodiakieleltään ehta radiosoittokappale, mikäli se olisi tuotettu hieman eri tavoin. Mutta Pekko vetää omalla tyylillään ja sen tyylin on Kalenterikarjukin todennut hyväksi useaan otteeseen niin liveltä kuin levyltäkin. Piika Kaarin tuo mieleen vapaasti assosioiden kesähäät, juhannuksen, Leijonakuninkaan, folkin ja J. Karjalaisen. Väkevää musiikkia.

4. GASELLIT – ÄLÄ MUISTA PAHALLA

Gasellit oli pitkään omissa kirjoissani räpryhmä, jota kävin katsomassa varsin mielelläni keikoilla en pelkästään sen vuoksi, että ryhmän musiikillinen anti osui ja upposi allekirjoittaneeseen, vaan myös siksi, että jätkien välispiikit olivat aivan poskettoman hauskoja. Toisin sanoen en ole ikinä liiemmin pitänyt stand-upista – paitsi Gasellien keikoilla. Asiaan. Älä muista pahalla on räppäreiden Hätä-Miikka, Päkä ja Thube Hefner sekä tuottaja Musajusan ensimmäinen Johanna Kustanuksen alla ilmestyvä single, jonka kertosäkeessä kuullaan myös tallitoveri Iisaa. Älä muista pahalla jatkaa Aina (2013) -levyllä alkanutta aikuisempaa, melankolisempaa ja syvempää Gasellit-soundia, ja kappale onkin aidosti koskettava erostoori. Knoppinurkka: Tunnistaako joku musiikkivideolla Hätiksen kyydissä keikkuvan pariskunnan urospuolisen edustajan?

5. ANTTI TUISKU – PETO ON IRTI

Tätä minä olen odottanut. Paljon. Siis aivan järkyttävän paljon. Olen oikein kipristellyt innosta, että milloin pääsen jakamaan Antti Tuiskun uuden Peto on irti -singlen muidenkin ihmisten kanssa ja tänään pitkääkin pidemmän odotuksen jälkeen single on vihdoinkin ulkona. Ja se on jotain melko erilaista kuin mitä Antilta on totuttu kuulemaan. Satuin kuuntelemaan tänään aamutuimaan Radio Novaa, jossa Antti oli haastateltavana. Lähetyksessä hän sanoi osuvasti, että usein artistit kertovat uuden materiaalinsa olevan jotakin täysin erilaista kuin heidän vanha materiaalinsa, mutta usein tämä uusi suunta tai muutos on suurempi artistin itsensä pään sisällä kuin lopulta kuulijoiden korvissa. No. Tällä kertaa muutos välittyy vahvasti myös allekirjoittaneen korviin saakka. Peto on irti on anarkistista kuin punk, bailattavaa kuin EDM ja tarttuvaa kuin nousuhumalainen yhteislaulu irkkupubissa. Jurekin (Janna, Johanna Kurkela) vastapooleista rakentuva tuotanto kruunaa tarttuvan biisin. Röyhkein ja freshein popbiisi sitten Jukka Pojan mainion Crzybailaajan. Tältä kuulostaa kiinnostava suomalainen popmusiikki vuonna 2015. Tästäkö alkuvuoden game-changer?

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin