Viisi kovaa: Robin, Venior, Tiisu, Tobias, Ellie Goulding

11357096_777099665722177_186798465336994772_o

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

1. ROBIN – YÖ KUULUU MEILLE (FEAT. SANTA CRUZ, NIKKE ANKARA, BRÄDI, JUSSI69)

En tunne varmaankaan (?) yhtäkään ihmistä, joka vihaisi Robinia. Suomen suurimpiin artisteihin lukeutuva Robin onkin harvinaisen taitava ja energinen pakkaus, jonka singleistä allekirjoittaneeseen eniten ovat aiemmin iskeneet YleX:n Kesäkumibiisinä julkaistu Kesärenkaat, Parasta just nyt ja Paperilennokki. Lokakuussa ilmestyvää Yhdessä -albumia petaava Yö kuuluu meille ei sekään ole hassumpi, vaikka pidän silti enemmän RUN-DMC:n ja Aerosmithin Walk This Waysta. Saa nähdä minkälaisia biisejä Yhdessä sisältää. Itse odotan eniten seuraavaa biisikolmikkoa: Samettia feat. Vilma Alina, Miten eskimot suutelee? feat. Sanni ja Milloin nään sut uudestaan? feat. Kasmir.

2. VENIOR – SUGAR RUSH

No nyt kyllä! Parikymppinen Tukholmasta käsin operoiva suomalainen Venior lukeutuu Sony Musicin uusiin signauksiin ja Sugar Rushia kuunnellessa en yhtään ihmettele miksi. Veniorin voimakas ääni tuo mieleen hieman Ronyan, joskin fraseeraus on suorempaa ja aggressiivisempaa. Tyylillisesti seilataan jossakin mainstreampopin, LCMDF:n ja Björkin muodostamassa Bermudan kolmiossa. Hieno biisi. Toivottavasti pääsisi pian näkemään livenä.

3. TIISU – MITÄ MAAILMA MULTA ODOTTAA

Tiisun Mitä maailma multa odottaa -singlestä kirjoitin levyarviossa näin: ”Mitä maailma multa odottaa osoittaa viimeistään, että Henrik Illikainen on todella taitava melodikko, joka osaa kuljettaa säveliään kiinnostavasti mutta perinnetietoisesti. Kappaleessa sekoittuvat hienosti suomirockin eri sukupolvet kuten Ismo AlankoDon Huonot ja Sydän, sydän, mutta bändi kaataa soppaan mukaan mausteeksi myös Queenia ja Beatlesia – ja tekee tämän kaiken hyvin tiisumaisella tavalla.” Nyt kappaleeseen on valmistunut myös tiisumainen musiikkivideo. Lopun joukkokohtausta katsellessa huomaa muistelevansa Nirvanan Smells Like Teen Spirit -videota.

4. TOBIAS – WORST IN ME

Tanskalainen Tobias Stenkjær eli Tobias on itselleni täysin uusi tuttavuus, eikä hänestä hirveästi tietoa löydy. Ymmärtääkseni Tobias on tehnyt lauluja aiemmin muille artisteille, mutta Worst In Me on ensimmäinen herran omaa nimeä kantava single. Musiikillisesti mieleen tulee maanläheisempi versio Imagine Dragonsista, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Hieman köpö video vie tehoja hienolta kappaleelta. Odotan innolla jatkoa.

5. ELLIE GOULDING – ON MY MIND

Ellie Goulding lukeutuu niihin artisteihin, joihin olen kasvanut sisään vasta aivan viime aikoina. Brittiläisen laulaja-lauluntekijän kaksi ensimmäistä albumia Lights (2010) ja Halcyon (2012) purjehtivat kumpikin suurimmaksi osaksi itseltäni ohi, vaikka jälkimmäiseltä löytyvä Figure 8 olikin jo oiken hyvä single. Tuotanto oli kuitenkin jotenkin sekavaa, eikä Ellie vaikuttanut erityisen kiinnostavalta artistilta. Kun Burn-single ilmestyi, en vieläkään osannut yhdistää laulua ja tekijää, vaikka single oli vielä edellistäkin parempi. Todellinen game changer itselleni olikin vasta jättihitiksi kasvanut kolmannen studioalbumin Deliriumin (2015) ensisingle ja Fifty Shades of Grey -elokuvan soundtrackiltakin tuttu Love Me Like You Do. Aivan järjettömän hieno ja koskettava popkappale (kys. biisin tekijäjoukkoon kuuluvat muuten Tove Lo ja Max Martin)! Juuri ilmestynyt toinen single On My Mind ei sisällä aivan yhtä suuria eeppisyyskertoimia, mutta biisinä rakastuin siihen jo ensikuulemalta. Popissa useimmiten nerokkaimmat asiat ovat hyvin yksinkertaisia. Niin tässäkin singlessä: ”And I know I shouldn’t say it / but my heart don’t understand / why I got you on my mind”. Nyt minä todellakin tiedän, kuka sinä olet, Ellie Goulding.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin