Viisi kovaa: Lukas Graham, Gettomasa, Kolmiyo, Värttinä, Ellie Goulding

Lukas_Graham_945135a
Kuvassa tanskalainen Lukas Graham. Kuva: Martin Lehmann.

Viisi kovaa on Kalenterikarju-blogin juttusarja, jossa esitellään lyhyesti viisi kovaa biisiä. Oletko tehnyt mielestäsi kovan biisin? Lähetä lyhyt esittely ja kuuntelulinkki osoitteeseen kalenterikarju@rosvot.fi ja musiikkisi saattaa päätyä blogiini. Kalenterikarjua voi seurata FacebookissaInstagramissaja Snapchatissa (kalenterikarju). Lisäksi päivitän Spotifyssa ahkerasti KALENTERIKARJU: Parhaat biisit 2015 -soittolistaa, johon kerään kaikki omasta mielestäni kiinnostavimmat vuoden 2015 uutuusbiisit.

1. LUKAS GRAHAM – 7 YEARS

Tähän saakka vuotta olin todella vakuuttunut, että Adam Lambertin Ghost Town on vuoden 2015 ehdottomasti paras biisi. Nyt on Kalenterikarjunkin hieraistava korviaan, sillä sen verran kova luu on tanskalaisen Lukas Grahamin 7 Years -biisi. Lukas Graham on laulajansa mukaan nimetty neljästä jässistä koostuva bändi, joka on julkaissut kaksi albumia: Lukas Graham (2012) ja Lukas Graham (Blue Album) (2015). Harmittavaa kyllä, bändin albumeilta Spotifyssa on kuunneltavissa vain sinkut, joista myös Mama Said saa minulta papukaijamerkin. Yhtye itse kuvailee tyyliään ghetto popiksi, joka onkin melko kuvaava genre lähiöistä, strippareista ja päihteistä ammentaville soulahtaville kappaleille. Kasvamisesta ja elämästä jotain olennaista tavoittava 7 Years koskettaa todella syvältä. Aivan älytön biisi. Itkettää.

2. GETTOMASA – MISSÄ OOT POIKA (FEAT. KEMMURU)

Nonniin! Omiin suosikkeihini lukeutuvat Gettomasa ja Kemmuru ovat lyöneet viisaat hoppipäänsä yhteen ja pudottaneet ulos Aksimin biittiin pohjautuvan Missä oot poika -biisin. Synkeähkö ja rahiseva 90-luvulle kumartava biisi ja video eivät sinänsä tuo mitään uutta kummankaan palettiin, mutta kyllähän tämä toimii. Silti edellinen Sama jätkä (feat. Stepa) oli omaan korvaani vielä kovempi rykäisy (lisää höpötystä kys. biisistä täältä).

3. KOLMIYO – PYYKKIPÄIVÄ

Kolmiyo on uusi suomihoppikombo, johon kuuluvat räppärit Haamu ja Matti Tamonen sekä tuottaja MNSTRMKK. Asan levy-yhtiön Roihis Musican kautta julkaistu Pyykkipäivä on yhtyeen ensisingle, joka pohjustaa myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa debyytti-EP:tä. Kovin lunki ja loppukesältä kuulostava hyvä räppibiisi on saanut seurakseen visuaalisesti pätevän toteutuksen ja video kumartaakin Guy Ritchien ja Coenin veljesten elokuvien suuntaan. Erittäin kiinnostava tulokas.

4. VÄRTTINÄ – RAIJAN JOIKU

Toisin kuin Kolmiyo, Rääkkylässä vuonna 1983 perustettua Värttinää ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua tulokkaaksi. 7. lokakuuta julkaistu Viena on uraauurtavan nykykansamusiikkiyhtyeen 13. albumi. Vaikka Värttinä ei ole soinut levylautasellani satunnaisia kappaleita lukuun ottamatta, on tämä albumilta löytyvä Raijan joiku kyllä hieno kappale. Suosittelen lämpimästi Helmi Levyjen artisteista ja Pekko Käpistä diggaaville, jotka eivät ole vielä yhtyeeseen tutustuneet.

5. ELLIE GOULDING – SOMETHING IN THE WAY YOU MOVE

Ellie Goulding viihtyi vastikään Kalenterikarju-blogissa viime kuussa julkaistulla singlellään, On My Mind. On My Mind on ollut itselläni erittäin kovassa kulutuksessa julkaisustaan lähtien ja vaikka uusi biisi Something In The Way You Move ei tunnu ensikosketuksella olevan yhtä huippuunsa viritetty täsmähitti, on tämäkin hyvä biisi.

SEURAA KALENTERIKARJUA – Instagram: @kalenterikarju | Snapchat: kalenterikarju | Facebook | Bloglovin